nieuws

‘Werken is maatschappelijke plicht’

Personeelsmanagement

‘Werken is maatschappelijke plicht’

Als je van het leven wilt genieten, moet je daar hard voor werken, vindt de gemiddelde Nederlander. Werken is een maatschappelijke plicht. 

Van de volwassenen in Nederland beschouwt 70 procent werken niet als een vrije keuze, maar als een maatschappelijke plicht, zo heeft het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) becijferd.

Mannen hebben gemiddeld een wat sterkere arbeidsethos dan vrouwen, zo blijkt. Mannen werken doorgaans voltijds en hechten meer belang aan een baan en een eigen inkomen dan het andere geslacht.

Meer arbeidsethos laagopgeleiden

Het CBS constateert verder dat laagopgeleiden over het algemeen iets meer arbeidsethos hebben dan mensen met een hoger opleidingsniveau. En ouderen hebben een groter plichtsbesef om te werken dan de jongere generaties.

Dat we werken in meerderheid zien als plicht, wil overigens niet zeggen dat werken altijd op de eerste plaats komt. Het is lang niet voor iedereen belangrijker dan vrije tijd, meent het statistiekbureau. Uit het onderzoek komt naar voren dat ruim 80 procent van de Nederlanders vindt dat er belangrijkere dingen in het leven zijn dan werken.

Reageer op dit artikel