nieuws

FNV op pad met werkdrukbus

Personeelsmanagement

FNV op pad met werkdrukbus

Vakbond FNV gaat volgende week, tijdens de Week van de Werkstress, op pad met de werkdrukbus. De bus stopt bij een groot aantal bedrijven.

De Week van de Werkstress, van 16 tot en met 19 november, vindt dit jaar voor de tweede keer plaats. De FNV rijdt die week met een bus vol deskundigen lang een tiental bedrijven, waaronder Tata Steel en diverse vestigingen van het openbaar vervoersbedrijf Connexxion. Werknemers kunnen in de bus met de deskundigen praten over de werkdruk in hun bedrijf en kunnen advies vragen hoe ze die werkdruk aan kunnen pakken. Ook is er informatiemateriaal in de bus beschikbaar. Bovendien kunnen werknemers in de bus de FNV Sneltest Werkdruk. doen. “De test geeft binnen twee minuten een helder én betrouwbaar signaal of de werkdruk oké is, of ongezond hoog”, claimt FNV.

Werkdruk bij Lidl

Te hoge werkdruk is al jaren ziekmaker nummer 1 in Nederland, waarschuwt de Vakbond.” Jaarlijks hebben veel werknemers te maken met een burn-out of een arbeidsongeval vanwege een ongezond hoge werkdruk. Toch wordt werkdruk in veel bedrijven nog weggewuifd.”

Zie ook: HR doet niets aan werkdruk

Bij Lidl liep het anders, stelt FNV. “Daar gingen werknemers in actie om maatregelen af te spreken met de directie. En met succes.”

Werknemers van de supermarkten trokken aan de bel omdat ze te hoog, te zwaar en te lang moesten stapelen. Gemiddeld ondervond 16 procent van de medewerkers daar lichamelijke klachten van. Dit bleek uit het rapport ‘Lidl: vertil je niet aan je succes’ dat een groep Lidl-medewerkers aan hun werkgever overhandigde. Ze hielden gedurende acht weken bij zeven filialen bij wat er aan te hoge en topzware producten binnenkwam. Ook werd bijgehouden hoeveel pallets omvielen vanwege te hoge en topzware belasting. Op aandringen van FNV Handel zorgde de directie van voor betere werkomstandigheden van de medewerkers. Zo heeft Lidl onder meer met een opleidingsprogramma voor de filiaalmanagers nieuwe functies gecreëerd, waardoor de taken beter kunnen worden verdeeld en er altijd vervanging is. Hierdoor wordt de werkdruk in de filialen verder ingedamd.

Meer weten over de aanpak van werkdruk? Bestel het boek ‘5 sterrenaanpak voor gezonde werkdruk‘ in de shop van Vakmedianet.

Reageer op dit artikel