nieuws

Angstcultuur bij Ikea Nederland

Personeelsmanagement

Angstcultuur bij Ikea Nederland

Op de vingers gekeken worden, een hoge werkdruk en weinig steun: Ikea Nederland houdt er een angstcultuur op na.

Dat stelt een groep werknemers van de Zweedse meubelgigant in een brief aan oervader Ingvar Kamprad, de 89-jarige oprichter van het Zweedse bedrijf. Ikea heeft nu dertien filialen in Nederland waar in totaal 5000 werknemers aan de slag zijn.

‘Beoordelingen werken verlammend’

‘Het grootste probleem bij Ikea is dat alles wordt opgehangen aan beoordelingen’, zegt vakbondsbestuurder Pieter Beuzenberg van FNV. ‘Medewerkers worden op ieder moment van de dag beoordeeld. In elke hoek staat wel een manager die iedereen in de gaten houdt. Dat werkt verlammend.’
In de brief schrijven de werknemers dat fouten maken en het uiten van kritiek hard worden afgerekend. ‘Al gauw pas je niet meer bij Ikea en wordt er zonder enige schroom afscheid van werknemers genomen.’ Ook klagen ze dat Ikea bij het plannen van diensten nauwelijks rekening houdt met mensen die naast hun werk ook nog mantelzorg verlenen of gebonden zijn aan tijden van de kinderopvang.

Lees ook: Wat te doen als de manager de cultuur verpest?

Reactie Ikea

Ikea laat in een reactie weten dat het bedrijf naar aanleiding van de brief contact gaat zoeken met vakbond FNV. ‘Het laatste dat we van ze hebben gehoord is dat ze tevreden waren over de nieuwe cao’, aldus een woordvoerder.
Het gaat de laatste tijd ook goed met Ikea in Nederland. In het afgelopen boekjaar, dat liep tot en met augustus, steeg de omzet tot meer dan 1 miljard euro. Dat was mede te danken aan de opening van een nieuw filiaal in Zwolle en een forse uitbreiding van de vestiging in Utrecht. (ANP)

Meer over verpeste bedrijfsculturen:
Onderzoek naar bedrijfscultuur COA
Psychiater GGZ-kliniek weg om angstcultuur

 

Reageer op dit artikel