nieuws

Duurzame inzet: ‘schip zonder anker’

Personeelsmanagement

Duurzame inzet: ‘schip zonder anker’

Duurzame inzetbaarheid staat nog in de kinderschoenen: ondanks alle aandacht in de media komt er bij de meeste bedrijven nog maar bar weinig van terecht.

Dit blijkt uit onderzoek van de Erasmus Universiteit Rotterdam, onder de leden van het MVO Expertpanel dat bestaat uit driehonderd MVO-professionals en besluitvormers uit het bedrijfsleven, de overheid en non-profitorganisaties. Volgens de onderzoekers is duurzame inzetbaarheid ‘een schip zonder anker’. “Over wiens verantwoordelijkheid het is, lopen de meningen uiteen, maar ook over de definitie ervan. Volgens sommige leden van het expertpanel gaat het om het langer in dienst houden van werknemers. Volgens anderen gaat het juist om plezier houden in het werk en weer anderen zien het toch vooral als het vitaal houden van het personeel.”
“De uitkomst van de enquête bevestigt de literatuur waaruit blijkt dat duurzame inzetbaarheid een breed begrip is”, aldus Karen Maas, wetenschappelijk directeur van het ESAA Executive Program Corporate Social Responsibility van de Erasmus Universiteit.

Niet verankerd
Maar wat houdt het dan precies in? Volgens haar collega Jacqueline Scheidsbach draait het om workability: in hoeverre zijn individuen sociaal, fysiek en mentaal in staat om te werken? “Maar ook employability, waarbij er wordt gekeken naar het vermogen van iemand om goed te functioneren in een functie en vooruitgang te boeken binnen de organisatie en daarbuiten. En als laatste is vitality van belang; het gevoel van werknemers dat zij fit en energiek zijn en zin te hebben in het werk. Bij deze aspecten speelt leiderschap een belangrijke rol. Een heldere visie is noodzakelijk om richting te bepalen.”
En daar gaat het juist mis. In 44 procent van de gevallen is duurzame inzetbaarheid niet verankerd in de visie van de organisatie. Bovendien komt maar liefst een derde van de managers de gemaakte afspraken niet na.

Lees ook: ‘Duurzame inzetbaarheid is een nachtmerrie’

 

Reageer op dit artikel