nieuws

Meeste bedrijfsongevallen door uitglijer

Personeelsmanagement

Meeste bedrijfsongevallen door uitglijer

Struikelen, glijden, zwikken. Een flinke val is een van de meest voorkomende bedrijfsongevallen in Nederland.

U kent het wel, dat doosje dat u even niet zag, dat laatste treetje overslaan, een natte vloer.. Een flinke val maken is in Nederland het meest voorkomende bedrijfsongevallen op de werkvloer. Dat blijkt uit de Nationale Enquête Arbeidsomstandigheden (NEA), een samenwerking van het CBS en onderzoeksbureau TNO. Ook gebeurt het redelijk vaak dat ze worden bedreigd, gebeten of geschopt.

De dienst keek naar de ongelukken waardoor werknemers minstens vier dagen lang niet konden werken. Het gaat daarbij om 88.000 van de in totaal ongeveer 240.000 bedrijfsongevallen in 2014. In 29 procent was er sprake van een val, in 22 procent ging het om verbaal of fysiek geweld. Daarnaast is 16 procent door een voorwerp geraakt en is 12 procent bekneld geraakt.

Iets meer dan een kwart van de slachtoffers heeft geestelijk een knauw gekregen door het bedrijfsongeval. Ze hebben ‘bijvoorbeeld psychische schade door bedreiging of een shock door een traumatische ervaring’, aldus het CBS.

Fabrieken en werkplaatsen blijken de gevaarlijkste werkplekken. Ruim een kwart van de bedrijfsongevallen (26 procent) deed zich volgens de werknemers voor op locaties als fabrieken en reparatie-werkplaatsen. Bij zorginstellingen en op locaties in de dienstverlenende sector (bijvoorbeeld een kantoor, school of museum) ging het om 15 procent van de arbeidsongevallen. Op bouwterreinen, in woningen en in openbare ruimten vonden volgens de enquêteresultaten minder bedrijfsongevallen plaats. (Bron: ANP/CBS)

Reageer op dit artikel