nieuws

Zo draagt performance management bij aan innovatie

Personeelsmanagement

Zo draagt performance management bij aan innovatie

Blijvende innovatiedrang is noodzakelijk. Hoe belegt u dat in het performancemanagement?

Ooit vonden drie studenten op een zolderkamer een gat in de markt: het internet stond al recht overeind, maar geen website te vinden die bijbaanzoekende studenten online koppelde aan werkgevers. Online uitzender Studentenwerk vond het licht, dat tegenwoordig YoungCapital heet. Het bedrijf groeide van ‘zolderkamerstart-up’ uit tot een volwassen organisatie die innovatie nog steeds hoog in het vaandel heeft staan. Dat bewees YoungCapital de afgelopen jaren met recruitmenttoepassingen als solliciteren via WhatsApp en de virtual-realityrecruitmentvideo.

Maar hoe zorg je als werkgever dat medewerkers continu in de innovatiestand blijven? En hoe richt je daar het performancemanagement op in? Een van de belangrijkste pijlers: werk toe naar een systeem van continue feedback. HR-directeur Elbrich Batstra (39) vertelt in PW. over de weg naar een passend beoordelingssysteem.

Hoe draagt jullie performancemanagement bij aan innovatie?

‘We willen toe naar een continu feedbacksysteem, een die is gebaseerd op wederkerigheid. Hoe blij ben jij als medewerker met de organisatie en hoe blij is de organisatie met jou? Bij veel organisaties is de beoordelingscyclus een soort invuloefening die vaak een vertekend beeld geeft van het talent in de organisatie. In mijn eerste jaar hebben we daar nog mee gewerkt, maar een jaar geleden kwam dat ‘heidens karwei’ ter discussie te staan. Waarom hebben we dit eigenlijk? Omdat dat ‘hoort’ in HR? En willen we dat überhaupt?

Als HR hebben we de beoordelingscyclus even losgelaten en managers mogen nu zelf bepalen hoe ze dit willen doen. Wel hebben we de eis gesteld dat medewerkers weten dat er wordt gewerkt aan een nieuw feedbacksysteem en voor managers zijn er nog steeds formulieren beschikbaar. Maar vanuit HR willen we even kijken wat er zonder zo’n systeem gebeurt.

Lees ook: 5 apps om continue feedback te geven

En? Wat zien jullie gebeuren?

Wat we zien, is dat er gerichtere feedback wordt gegeven op de momenten dat een medewerker feedback nodig heeft of er zelfs om vraagt. Dit zijn korte contactmomenten waardoor je sneller leert van de zaken die wellicht anders hadden gemoeten en je jouw gedrag meteen kunt veranderen. Veel effectiever dus. Je ziet ook dat een aantal managers het fijn vindt om het formulier nog te gebruiken, maar dat is een klein percentage.

Hoe ontwikkelen jullie nu het nieuwe feedbacksysteem?

Met een multidisciplinair groepje werken we aan een nieuw beoordelingssysteem dat open en transparant is. We willen niet een één-op-één-meetmoment; we willen dat feedback wederkerig is. Dat medewerkers commitment voelen naar de organisatie. Zo’n transparant feedbacksysteem moet de veiligheid geven om fouten te maken. Dat betekent dat de ceo en ik dus ook met de billen bloot moeten. Als ik een verkeerde beslissing maak, heeft dat natuurlijk ook effect op de organisatie. Maar dat hoort erbij. Openheid en veiligheid gaan hier hand in hand.’

Reageer op dit artikel