nieuws

‘Duurzame inzetbaarheid is geen vooropgezet plan’

Personeelsmanagement

‘Duurzame inzetbaarheid is geen vooropgezet plan’

Hoe krijg je medewerkers zo ver dat ze meer eigen regie nemen in hun loopbaan? Leer van Achmea.

Achmea is als verzekeraar een van de grotere organisaties. Actuele HR-kwesties als vergrijzing, de stijgende AOW-leeftijd, flexibilisering, steeds sneller verouderende kennis en digitalisering moeten dus structureel worden aangepakt. Hoe doet een organisatie als Achmea dat?

Elly Ploumen is Group HR Directeur bij Achmea en spreekt op het Congres Over Duurzame Inzetbaarheid over hoe de organisatie de inzetbaarheid van medewerkers van het financiële concern aanpakt.

Hoe ziet duurzame inzetbaarheid bij Achmea er uit?

We ontwikkelen een brede visie op duurzame inzetbaarheid vanuit vier domeinen: leren en ontwikkelen, vitaliteit en gezondheid, loopbaan en mobiliteit en organisatie en werk. Belangrijk is nu de verandering in de arbeidsrelatie: van de klassieke carrière bij een bedrijf naar een brede inzetbaarheid vanuit je eigen capaciteiten. Werknemers hebben daar zelf een verantwoordelijkheid in, om steeds te blijven werken aan hun waarde op de arbeidsmarkt, niet alleen bij dreigend ontslag en re-organisatie. Achmea vindt dat het als werkgever moet zorgen dat ieders rugzak goed gevuld is met vakmanschap en competenties waar je op de arbeidsmarkt wat aan hebt. We kunnen de vraag van de markt niet beïnvloeden, maar wat onze mensen te bieden hebben wel.

Lees ook: ‘Duurzame inzetbaarheid is een nachtmerrie’

Hoe krijg je de mensen zo ver dat ze zelf meer verantwoordelijkheid nemen voor hun eigen loopbaan?

Nog belangrijker dan allerlei leuke instrumenten bedenken (en dat is leuk!), is het denk ik om te zorgen dat ze kunnen werken. Dat betekent: nadenken over de beste volgorde waarin je duurzame inzet op het netvlies krijgt bij zo veel mogelijk mensen. Ik wil in mijn keynote op het congres aangeven welke instrumenten bij ons hebben gewerkt, en welke belemmeringen we zijn tegengekomen tegen effectief gebruik. Zoals de traditionele opvatting over een loopbaan, en een sociaal plan met een vertrekregeling waardoor mensen wachten tot ze een zak met geld ontvangen terwijl je wilt dat ze preventief van werk-naar-werk gaan.

Werkt Achmea vanuit een vooraf uitgewerkt plan toe naar duurzame inzetbaarheid?

Nee, er is geen groot, vooropgezet en overkoepelend plan voor duurzame inzet bij ons. Het beste is: gaandeweg kijken wat goed en minder goed werkt, daarvan leren en de aanpak al doende bijstellen. Ik ben erg benieuwd naar aanvullingen vanuit de zaal, die zijn van harte welkom!

Geïnteresseerd in trends, ontwikkelingen en innovaties op het gebied van duurzame inzetbaarheid? Kom dan op 20 en 21 november naar Inzet op Maat in de Fokker Terminal in Den Haag.

 

Reageer op dit artikel