nieuws

Zo creëert u het ‘ons’-gevoel

Personeelsmanagement

Zo creëert u het ‘ons’-gevoel

Werken op topniveau kan niet zonder een ijzersterk team. En een vertrouwensband. Hoe creëer je die?

Je kunt nog zo goed zijn in je werk. Maar als je geen steun krijgt van een ijzersterk team, zal je nooit op topniveau werken. Daar kan Edith Bosch over meepraten. Als judoka op topniveau won zij vele prijzen. Ze heeft altijd keihard getraind en kon voor ondersteuning steeds terugvallen op het team dat haar omringde. Ze vroeg nogal wat van dat team. Zelf ging ze er 300 procent voor, en dat eiste ze dus ook van haar begeleiders. Presteren onder hoogspanning.

Bosch zet deze ervaringen nu in als performance coach. Ze helpt bedrijven hun eigen bedrijfscultuur tegen het licht te houden. De enthousiaste Bosch, die er niet voor terugdeinst om deelnemers aan haar workshops het Wilhelmus te laten zingen om het energieniveau te verhogen, werkt daarbij met de high performance piramide. In deze piramide wordt aandacht besteed aan de fysieke, mentale en emotionele gesteldheid van medewerkers. En: wat hen drijft.

Werken met de high performance piramide

Deze piramide moet in balans zijn. Als Bosch zich dat zelf eerder gerealiseerd zou hebben, zou ze vermoedelijk eerder met topsport zijn gestopt. Haar missie nu is anderen ervan te overtuigen niet diezelfde fouten te maken, zoals zij deed. Dat betekent bijvoorbeeld ook aandacht voor emoties en het spirituele aspect.

Informeer waar u medewerker bij kunt helpen

Een gezonde balans dus, waardoor medewerkers fit zijn, lekkerder in hun vel zitten, beter inzetbaar zijn en beter presteren. Daar ligt een taak voor de werkgever, voor HR. Bosch: ‘Ga als werkgever het gesprek aan als je het gevoel hebt dat een medewerker zich niet gelukkig voelt. Informeer wat er anders zou kunnen: wil de medewerker een andere richting inslaan? Is er een manier waarop je als werkgever die persoon kunt helpen zichzelf te ontwikkelen binnen het bedrijf?’

Begin al bij de selectie van nieuwe medewerkers

Volgens Bosch begint dat al bij de selectie van nieuwe medewerkers. Er wordt nu te vaak alleen gekeken naar de opleiding en ervaring. Bosch pleit ervoor om door te vragen.’Wat wil iemand zelf binnen het bedrijf? Wat is zijn of haar kracht? Welke uitdagingen zoekt iemand? Is iemand wel écht gemotiveerd?’

Lees ook: Demotivatie kost werkgevers miljarden

Vertrouwensband en bedrijfsresultaat

Werkgevers zouden een vertrouwensband met hun medewerkers moeten opbouwen. Dat betekent goed luisteren naar medewerkers, naar de ideeën van deze medewerkers en daarover nadenken. Volgens Bosch creëer je dan dat ‘ons’-gevoel en krijg je gezonde en gelukkige medewerkers. En dat is niet alleen fijn voor die medewerkers zelf, het is ook goed voor het bedrijfsresultaat.

TIP: Meer weten hoe u gezonde, fitte medewerkers kunt stimuleren? Download de gratis Whitepaper Zo creëer je dat ‘ons’-gevoel.

Dit artikel is mede tot stand gekomen in samenwerking met ONVZ

Reageer op dit artikel