nieuws

Burn-out treft vooral vrouwelijke manager

Personeelsmanagement

Burn-out treft vooral vrouwelijke manager

Vrouwelijke managers krijgen vaker een burn-out dan mannelijke collega’s. Maar daar kan HR wat aan doen.

Vrouwelijke managers worden vaker getroffen door burn-outklachten dan collega’s van het andere geslacht. Dat bericht het CBS woensdag op basis van nieuwe cijfers.

Vorig jaar had 14 procent van de vrouwen met een managementfunctie deze klachten. Zij gaven aan zich compleet uitgeput te voelen door hun werk, of dat het veel van ze vergt om de hele dag met mensen te werken. Bij mannen ging het om 10 procent.

Vrouwelijke managers voelen zich vaker ‘leeg’

Waar zitten de klachten dan precies in? Vrouwen met burn-outklachten geven vooral aan zich meerdere keren per maand leeg te voelen aan het einde van een werkdag. Ook zijn zij vaak emotioneel uitgeput of moe in de ochtend bij confrontatie met het werk. Mannen hebben hier beduidend minder last van (zie tabel onder van CBS/TNO):

Burn-outklachten-onder-managers-werknemers-CBS

In vergelijking met hun mannelijke collega’s ervaren vrouwelijke leidinggevenden niet alleen meer burn-outklachten, maar ook een hogere werkdruk. ‘Vaker dan mannen in het management geven zij aan extra hard of erg snel te moeten werken, of heel veel werk te moeten doen’, aldus het statistiekbureau.

Vrouwen vallen eerder ten prooi aan stress en ziekte door werk. Bovendien maakt de combinatie van werk en familiezorg het werk voor vrouwen vaak zwaarder. Omdat hun vrije tijd daardoor versnipperd is, genieten ze ook minder van hun vrije tijd. Zo bleek onlangs uit SCP-onderzoek.

Lees ook: 50-urige werkweek ziekteverwekker voor vrouw

Hoe kan HR vrouwelijke managers helpen?

Het onderzoek geeft HR tools in handen om maatregelen te treffen om burn-outklachten te voorkomen. Een van de oorzaken van de klachten is namelijk dat leidinggevende vrouwen minder autonomie ervaren in hun werk.  Zo geven ze veel minder vaak dan mannen aan zelf hun verlof en werktijden te kunnen bepalen (zie tabel onder van CBS/TNO). Dat vrouwelijke managers minder autonomie hebben, heeft er deels mee te maken dat ze oververtegenwoordigd zijn in de horeca en het onderwijs. In die bedrijfstakken is de autonomie relatief laag.

Autonomie-onder-managers-werknemers-15-tot-75-jaar-2015-16-07-05

Van de 6,9 miljoen werknemers zijn er bijna 350.000 manager van beroep. Van alle mannelijke werknemers heeft 7 procent een managementfunctie en van alle vrouwelijke werknemers 3 procent. Dit verschil komt doordat veel vrouwen in deeltijd werken. (ANP/CBS)

 

 

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels