nieuws

‘Werknemer is niet te motiveren voor opleiding’

Personeelsmanagement

‘Werknemer is niet te motiveren voor opleiding’

Aan uw opleidingsbudget ligt het vaak niet. Maar werknemers zijn zelf weinig enthousiast om zich te blijven ontwikkelen.

Hoe krijgt u werknemers toch aan de slag met hun inzetbaarheid in de toekomst? Het blijkt een hoofdpijndossier voor veel werkgevers. Het opleidingsbudget stellen ze beschikbaar, maar werknemers doen er vrij weinig mee. Dat stellen deskundigen dinsdag in het Financieele Dagblad.

Geld voor opleiding gaat vooral naar de jongeren en hoogopgeleiden, zegt HR-adviseur Cristel van de Ven in de krant. Daar verwachten werkgevers vaak het meeste rendement. Ouderen en lageropgeleiden weten hun weg naar opleidingen minder goed te vinden. Niet alleen omdat werkgevers minder investeren in oudere werknemers – zoals onlangs bleek eerder uit onderzoek – maar ook omdat laagopgeleiden de opleidingsregelingen scholingsfondsen minder goed kennen.

Lees ook: Leren voor laagopgeleiden, maak het kleinschalig

Ook aan robotisering wordt weinig aandacht besteed op de werkvloer. Het domineert het nieuws en de agenda van congressen, maar de werknemer zelf heeft geen zicht op wat het betekent voor de eigen baan. Zo stellen de deskundigen. Managers weten het ‘moeilijke gesprek’ over de toekomst niet goed te voeren, aldus Van de Ven.

Hoe medewerkers in de ontwikkelstand te krijgen? Daar is een oplossing voor, zo bleek onlangs uit promotieonderzoek van Jessica van Wingerden. Trainingen om medewerkers te leren job craften zetten medewerkers namelijk in de leerstand. Lees meer in het artikel Zo stimuleert HR eigen regie bij medewerkers.

Lees het volledige artikel op FD.nl

Reageer op dit artikel