nieuws

‘Ziekteverzuim is een raar woord’

Personeelsmanagement

‘Ziekteverzuim is een raar woord’

Veel werkgevers worstelen met de vraag hoe zij grip kunnen krijgen op het ziekteverzuim. Maar eigenlijk bestaat ziekteverzuim helemaal niet.

Ziekteverzuim is eigenlijk een raar woord, vindt Huib Veldman, een van de auteurs van het boek Ziekteverzuim bestaat niet.

“Mensen verzuimen niet de ziekte, ze verzuimen werk. Als je iets verzuimt, dan doe je iets niet wat er wel van je wordt verwacht. De vraag is natuurlijk of, wanneer mensen ziek zijn en daardoor bepaalde dingen niet meer kunnen doen, je wel wil dat ze toch dat werk doen. Volgens mij wil je als werkgever mensen geen dingen laten doen die ze niet kunnen. Dus is het de vraag waarom we dan van verzuim spreken.”

Verlet

Een ander woord vinden is nog best lastig, erkent Veldman. “Het woord dat er dichtste bij komt, vind ik het woord verlet. Dat betekent dat je belet bent om de dingen te doen die je normaal gesproken deed. En dat is vaak ook wat er aan de hand is.”

 

“Verlof is een afspraak over werk.
De afspraak om niet te werken”

 

Verlof

Volgens Veldman is het belangrijkste is niet de boodschap ‘Ik kan mijn werk niet komen doen’. Wat er toe doet is of de werkgever een oplossing heeft voor de dingen die je niet kunt. Als hij die oplossing heeft, kun je gewoon komen werken. Dan is verlet niet nodig. Wat er toe doet als de werkgever géén oplossing heeft, dan geeft hij verlof. Verlet is vanuit de werknemer soms een goed woord om aan te geven dat bepaalde dingen niet lukken. En verlof is voor de werkgever een goed woord om te zeggen ‘Als ik geen oplossing heb en vind dat je thuis kunt blijven vanwege ziekte, laten we het dan ook verlof noemen.’ Verlof is namelijk een afspraak over werk. De afspraak om niet te werken.”
Lees ook: Zo voer je een verzuimgesprek

Aanspraak op verlof

Dat betekent niet dat verlof afhankelijk is van de vraag of de werkgever het zijn werknemer gunt. Het is iets waar werknemers vaak gewoon aanspraak op kunnen maken, stelt Veldman. “Als je zwanger bent, dan krijg je als vrouw zwangerschapsverlof. Dat is niet een keuze die de werkgever maakt: ‘Ik gun het je’ – of misschien ook wel – maar het is iets waar werknemers echt aanspraak op kunnen maken. Dat geldt ook voor ziekteverlof, bijzonder verlof, voor calamiteitenverlof et cetera. Vaak is een verlof vernoemd naar de reden waarom wordt afgesproken dat iemand wat extra dagen niet werkt.”

 

“Als je wil dat iemand doet wat jij beoogt, dan moet je bij
jezelf te rade gaan hoe je hem daartoe kunt verleiden”

 

Ziekteverzuim bestaat niet

In het boek Ziekteverzuim bestaat niet beschrijven Veldman en co-auteur John Bakker de Methode IK. Veldman legt uit wat zij daarmee bedoelen. “De enige die je kunt veranderen, ben jij zelf. Dus als iemand anders iets niet doet wat je van hem verwacht, kun je wel zeggen: ‘Jij moet dat anders doen.’ Maar de vraag is waarom hij niet doet wat je van hem verwacht. Wat zegt dat over jou? En andersom, als je wil dat iemand iets gaat doen wat je wel beoogt, dan moet je bij jezelf te rade gaan hoe je hem daartoe kunt verleiden. Het gaat over het belang van de ander om goed aan te sluiten bij wat jij beoogt. Dat gaat over toegevoegde waarde.”

Functioneren

De werkgever heeft vaak geen grip op de verstoorde gezondheid van de medewerker en hij heeft er meestal ook geen verstand van. Maar de gevolgen van de gezondheidsklachten raken het werk en het functioneren.”

Veldman gebruikt bewust niet het woord disfunctioneren. “Dat heeft een zware lading en dan lijkt het ook alsof het aan de medewerker ligt. Het gaat erom dat een werkgever de werknemers in staat moet stellen om goed te functioneren. Oók als ze ziek zijn.”

 

“Een werkgever moet de werknemers in staat stellen om
goed te functioneren. “Oók als ze ziek zijn”

 

Veilig werk

Functioneren kan niet alleen in het hier en nu worden bekeken, zegt Veldman. “Het gaat ook over het functioneren in de toekomst, als er veranderingen zijn opgetreden, bijvoorbeeld in wat werknemers kunnen.”

Een ander belangrijk punt is dat de werkgever altijd zijn verantwoordelijkheid blijft nemen voor veilig werk. Dus ook als mensen beperkt zijn moet je kijken op welke manier je ervoor kunt zorgen dat mensen toch veilig werk houden.”

Soundcloud

Beluister het hele interview met Huib Veldman in deze uitzending van People Power met Glenn van der Burg.

Reageer op dit artikel