nieuws

Microlearning: kennis in hapklare brokken opgediend

Personeelsmanagement

Microlearning: kennis in hapklare brokken opgediend

Microlearning is in opkomst. Het biedt op laagdrempelige wijze de mogelijkheid om kennis op te frissen of uit te breiden. Microlearning is zelfs zelf te ontwikkelen met behulp van gratis tools of betaalde apps.

Een e-learning cursus kun je vergelijken met een cake. Je doet er wel even over om die helemaal op te eten. In plaats van een grote cake kun je ook een aantal kleine cupcakes bakken. Die zijn gemakkelijker te eten in kleine ‘bites’. Microlearning kun je vergelijken met cupcakes.

Wat is microlearning?

Microlearning is een slimme techniek waarbij inhoud in hapklare brokken wordt aan­geboden. Soms meerdere keren per week of zelfs dagelijks tijdens korte leermomenten. Elke brok is van beperkte omvang. Vaak kan de lerende zelf bepalen welke brokken hij bestudeert. Denk bijvoorbeeld aan een reeks podcasts van elk zo’n vijf minuten over ‘agile werken’ en de manier waarop dit in de organisatie vorm kan krijgen. Elke podcast gaat dan over een ander element van agile werken en zet de luisteraar aan tot nadenken over en reflectie op de eigen praktijk. Microlearning stelt lerenden in staat om zich te richten op een specifiek leerdoel, voor zo’n vijf minuten per keer.

Waarom is het zo populair?

Microlearning sluit aan bij onze ‘app-cultuur’ en bij het idee dat we op een dag allerlei korte momenten hebben waarop we even iets kunnen leren. Veel apps voor het leren van een nieuwe taal hebben micro-learning als leermethodiek. Kijk maar eens naar de app
EasyTen, waarmee je elke dag tien nieuwe woorden leert. De app Drops stimuleert je om elke dag vijf minuten met een nieuwe taal bezig te zijn. Of kijk eens op de website gohighbrow.com, waar je 10-dagen durende cursussen vindt, met vijf minuten ‘les’ per dag.

Wanneer is microlearning geschikt?

Voor het herhalen van reeds opgedane kennis

Bijvoorbeeld: je hebt een 3-daagse training verzorgd en je zoekt naar follow-up. Met microlearning kun je de belangrijkste concepten in korte ‘bites’ nogmaals onder de aandacht brengen. In de vorm van een video, podcast, afbeelding of vraag. Met een app als guidiance kun je zo’n follow-up zelf maken.

Als je de inhoud over een bepaalde tijdsperiode wilt verspreiden

Een mooi voorbeeld is microlearning bij een bierbrouwerij die tot doel had om medewerkers kennis op te laten doen over een nieuw productieproces. Die kennis is uitgewerkt in brokjes informatie: video’s en quizvragen. Medewerkers kunnen op een voor hen geschikt moment via een app vragen beantwoorden, punten verdienen en zelfs een duel aangaan met een collega. Achter de schermen geeft de app informatie aan de organisatie over het collectieve leerproces van medewerkers. Wat is bijvoorbeeld een onderwerp in de microlearning waar veel medewerkers over struikelen?

Medewerkers tijdens het werk snel toegang geven tot waardevolle informatie

Een mooi voorbeeld hiervan is de app One Minute Wonder op de OK-afdeling in het Wilhelmina Kinderziekenhuis. Medewerkers hebben daar momenten van loze tijd of gedwongen wachttijd in het werk, terwijl ze vaak tijd tekortkomen voor het volgen van een cursus of training. One Minute Wonder is een app met korte inhoudelijke vragen over kinderoncologie; een onderwerp waar veel OK-medewerkers meer over wilden weten. De iPads met deze app zijn in speciale standaarden geplaatst op de locaties van de OK-afdeling waar de medewerkers de meeste wachttijd ervaren.

Microlearning

Lees ook: Het nieuwe leren: nooit uitgeleerd op de werkvloer

Waarin zit de beperking?

Microlearning is een van de vele vormen van leren. Het zal wellicht niet iedereen aan­spreken. En het is vooral gericht op kennisacquisitie: het versterken van een bepaalde vaardigheid of van specifieke kennis. Je ontwikkelt er geen nieuwe kennis mee, en het is niet geschikt voor het oplossen van complexe vraagstukken.

Kun je microlearning zelf ontwikkelen?

Jazeker! Er zijn betaalde en gratis tools waarmee je microlearning kunt ontwikkelen. Elke tool heeft weer andere functionaliteiten, dus het is absoluut de moeite waard om je goed te oriënteren. Als eerste verkenning kun je eens kijken naar guidiance en edapp. Beide zijn gratis te gebruiken. Twee interessante betaalde apps zijn powerapp en knowingo. Maar je kunt ook prima gebruikmaken van sociale mediatools, zoals Snapchat, Twitter of WhatsApp om microlearning vorm te geven.

Dit is een bijdrage van Sibrenne Wagenaar. Ze is eigenaar van Link2Learn en zelfstandig adviseur vanuit Ennuonline, bezig met het nieuwe leren.

Reageer op dit artikel