nieuws

1 op 10 werkgevers vindt ziek zijn iets voor losers

Personeelsmanagement

1 op 10 werkgevers vindt ziek zijn iets voor losers

15 procent van de Nederlandse werknemers durft niet onbelemmerd uit te zieken. Volgens hen keurt hun werkgever ziek zijn af. Een op de tien werkgevers in de grootzakelijke markt zegt ziekteverzuim inderdaad als falen op te vatten.

Voor de werkgevers in het mkb is dit percentage lager, 6 procent. Dit blijkt uit de HR Marktmonitor van Unique en Motivaction.

Meer dan de helft van de medewerkers (57%) geeft aan zich te verantwoordelijk te voelen om een dag thuis te blijven als zij zich niet lekker voelen. Ook werkgevers vinden dat hun personeel teveel verantwoordelijkheidsgevoel heeft. 51 procent van het grootbedrijf en zelfs 65 procent van het mkb bevestigt dat dit de reden is dat medewerkers ondanks ziekte toch komen werken.

Angst voor meer verzuim

Tegelijkertijd zijn werkgevers streng, als het gaat om verzuim. Een makkelijk verzuimbeleid zou kunnen leiden tot meer ziekte, verwacht 51 procent van het mkb en 61 procent van het grootbedrijf.

Lees ook:  Zo voer je een verzuimgesprek

De oorzaken van verzuim lopen uiteen. Voor een op de vijf werknemers (21%) geldt dat zij zich ziek melden als gevolg van werkstress. 11 procent geeft privéstress als reden voor ziekte, gevolgd door ontevredenheid over werk (9%) en een ongezond leven (5%). De overige 54 procent van de deelnemers gaf geen reden voor het verzuim.

Aandacht voor verzuimbeleid

Marion van Happen, algemeen directeur bij Unique: “Het is pijnlijk om te zien dat werknemers zich niet ziek durven te melden. Natuurlijk wil je als organisatie een goed verzuimbeleid en dat begint bijvoorbeeld bij aandacht voor vitaliteit, een open cultuur waarin je met elkaar in gesprek blijft en aandacht voor werkdruk. Zo zorg je ervoor dat werknemers werken wanneer ze dat kunnen en werkelijk gelukkig zijn met hun baan.”

Reageer op dit artikel