nieuws

Weg met werkstress: minder ziekteverzuim door meer werkplezier

Personeelsmanagement

Een derde van het ziekteverzuim in Nederland wordt veroorzaakt door werkgerelateerde psychische klachten: werkdruk, werkstress, overwerk, pesten, seksuele intimidatie, agressie en geweld. Organisaties die werken aan een goede employee experience zien ook hun ziekteverzuim dalen.

Weg met werkstress: minder ziekteverzuim door meer werkplezier

Zorgen voor een goede employee experience en meer werkplezier begint bij regelmatig gesprekken voeren met je team en collega’s, schrijven Gea Peper en Heleen Mes. In hun boek Employee Experience beschrijven zij hoe werkplezier ervoor kan zorgen dat organisaties topwerkgevers kunnen worden.

De gesprekken met het team en collega’s moeten niet alleen over het werk en werkplezier, maar zeker ook over de thuissituatie. Zo weet je van elkaar wat er speelt en is er begrip voor als het een keer niet lekker gaat op het werk. Ook kan dan tijdig worden ingegrepen als de emmer dreigt te over te lopen.

Flexibel omgaan met zorgtaken

Organisaties die flexibel omgaan met zorgtaken zoals mantelzorg, hebben gemiddeld 25 procent minder ziekteverzuim. Als er schulden zijn, is zowel de medewerker als de organisatie gebaat bij het geven van hulp door een budgetcoach. Bij (dreigende) psychische problemen in de privésfeer kan de organisatie eerste hulp regelen in de vorm van een psycholoog bij wie de betrokken medewerker binnen een week terecht kan. Preventief verzuim voorkomen is altijd goedkoper dan het aan laten komen op verzuim.

Contact houden met zieke

Ondanks alle inspanningen kan het natuurlijk altijd gebeuren dat er iemand ziek wordt. Dan is het belangrijk om contact te houden: een telefoontje en een kaartje van het eigen team. Zieke collega’s kunnen bijvoorbeeld elke vier weken een verslag aan het eigen team sturen hoe zij of hij actief werkt aan het eigen herstel. Dat leidt wederzijds tot een grotere betrokkenheid.

Misschien kan iemand niet werken, maar kan diegene wel het werkoverleg bijwonen of langskomen voor een kopje koffie als collega’s diegene ophalen. Blijf met elkaar zoeken naar werkzaamheden die wel kunnen, in plaats van stil te blijven staan bij wat nog niet lukt. Zorg dat er geen drempel wordt gecreëerd die de terugkeer belemmert.

Leestip!

Leestip!

Vitaliteitsbudget

Sommige organisaties geven een extra vakantiedag als een medewerker zich het hele jaar niet heeft ziek gemeld. Wij kennen geen enkele organisatie waar dat in goede aarde valt. Stop dat geld voor die extra vakantiedag liever in een vitaliteitsbudget per medewerker, waarvan de medewerker zelf kan beslissen hoe hij dit wil inzetten.

Investeren in werkplezier is duur?

Een zieke medewerker kost een werkgever gemiddeld 230 euro per dag, blijkt uit cijfers van TNO. Tijdens ziekte is er namelijk helemaal geen productiviteit meer, terwijl de loonkosten inclusief de opbouw van vakantiegeld en vakantiedagen gewoon doorlopen. Bovendien krijg je ook nog eens te maken met extra kosten voor de inschakeling van de Arbodienst, het regelen van vervanging en de kosten voor de re-integratie. Alles bij elkaar kan dit een duur grapje worden.

Lees ook: Hoe zit het ook al weer met werkstress?

Positieve batterij

Van 12 tot en met 15 november 2018 vindt de vijfde Week van de Werkstress plaats. Dit jaar ligt de focus op preventie van werkstress en het vergroten van werkplezier. Ook arbodienstverlener Arbo Unie benadrukt het belang van werkplezier om werkstress en burn-out te voorkomen. “Stel de vraag ‘Welke onderdelen van het werk geven je veel werkplezier?’. Merk je dat je werknemer energie verliest, ga dan als leidinggevende hierover het gesprek aan. Bepaal samen op welke manier er weer balans kan komen. Bijvoorbeeld met de tip ‘bewaar een leuke taak tot een moment dat je je mentaal wat vermoeider gaat voelen’. Ook zou je kunnen kijken naar de mogelijkheden om buiten het werk te zoeken naar de positieve batterij, zoals na een half uur even de benen strekken of wat meer korte pauzes inlassen.”

Gratis on-demand webinar werkstress

WerkstressWilt u ontdekken wat de grootste misvattingen zijn over werkstress? En wat u als werkgever echt anders kan doen om werkstress te verlichten? Bekijk dan dit gratis webinar. Daarin presenteert Prof. dr. Willem van Rhenen, Chief Health Officer van Arbo Unie, een aanpak die echt zoden aan de dijk zet. Meld u hier aan en kijk direct!

 

 

 

 

Reageer op dit artikel