nieuws

Talentmanagement werkgever overtuigt werknemer niet

Personeelsmanagement

Werknemers vinden vooral ontwikkelingsmogelijkheden belangrijk in hun baan. Maar ze zoeken dat vooral elders. Steeds minder werknemers verwachten bij hun huidige werkgever hun vaardigheden te kunnen ontwikkelen, een promotie te maken of meer verantwoordelijkheid te krijgen.

Talentmanagement werkgever overtuigt werknemer niet

Dat blijkt uit de PageGroup Job Applicant Confidence Index van Q3 2018.  Het vertrouwen dat de werkgever ondersteuning biedt voor de ontwikkeling van vaardigheden is met 7,1 procent gedaald. En niet alleen voor ontwikkelingsmogelijkheden kijken werknemers buiten de deur. Ook het vertrouwen in carrièremogelijkheden liep het derde kwartaal een deuk op en daalde met 4,2 procent.

Volgens PageGroup hangt dit samen met het feit dat de arbeidsmarkt kampt met een tekort aan personeel. Dat betekent dat werknemers eisen kunnen stellen aan werkgevers op het gebied van ontwikkelingsmogelijkheden en arbeidsvoorwaarden.

Aanbod op maat

“Doordat kandidaten vaker benaderd worden en het gras bij de buren altijd wat groener lijkt, gaan ze eerder twijfelen aan het beleid van de huidige werkgever,” zegt Joost Fortuin, managing director van PageGroup.

“De kandidaat is aan zet en kan dus eisen stellen. Aan de andere kant zie je dat de Nederlandse werkgevers misschien te veel meegaan in deze eisen en dat niet altijd waar kunnen maken. Dat schaadt het vertrouwen. Werknemers vragen tegenwoordig vooral flexibiliteit en ontwikkelingsmogelijkheden, maar wat dat precies inhoudt, is subjectief. Flexibiliteit kan bijvoorbeeld betekenen: bij ons mag je tussen 9:00 en 9:30 binnenkomen, of het kan betekenen: het maakt ons niet uit of je thuis werkt, of ’s avonds. Hetzelfde geldt voor de ontwikkelingsmogelijkheden. Die zijn vaak louter gericht op het uitvoeren van de huidige functie, terwijl millennials veel meer een aanbod op maat verwachten en zich willen ontwikkelen als individu. Als die verwachtingen uit elkaar lopen, dan gaan werknemers twijfelen.”

Leestip!

Leestip!

Duidelijkheid over ontwikkelingsmogelijkheden

In tijden van personeelstekort moeten werkgevers weliswaar harder hun best doen om personeel te behouden of nieuw, gekwalificeerd personeel te vinden. Maar ze moeten zich volgens Fortuin wel afvragen in hoeverre ze meegaan in de eisen van de kandidaten.

“Duidelijkheid is veel belangrijker dan roepen dat alles kan en alles mag. Je moet het namelijk wel waar kunnen maken. Nederlandse werkgevers zouden wat duidelijker en tastbaarder kunnen presenteren wat bepaalde zaken inhouden en dat geldt zeker voor de stokpaardjes van de millennial: flexibiliteit en ontwikkeling. Hoe worden deze zaken praktisch ingevuld? Doordat bedrijven daar soms nog wat vaag in zijn, daalt het vertrouwen en weten mensen niet goed waar ze aan toe zijn.”

Optimistisch

Page Group meet met de Job Applicant Confidence Index ieder kwartaal hoe optimistisch werkzoekenden zijn over hun carrièreperspectief. Op dit moment zit het wel snor met het vertrouwen van werkzoekenden. Zo is 71 procent positief over de huidige arbeidsmarkt en denkt 76 procent dat de arbeidsmarkt het komende half jaar nog verder verbetert.

Vond u dit artikel interessant? Mis niets en maak nu een gratis PW. profiel aan! De voordelen:

  • Het laatste nieuws, actualiteiten en achtergronden
  • Need to know juridische informatie
  • Door gerenommeerde auteurs geschreven
  • Voor HR-professionals die meer willen weten

Profiel aanmaken > 

Reageer op dit artikel