artikel

De optimale werkweek bestaat uit 8 uur werken

Persoonlijke ontwikkeling

Het is nog steeds de standaard bij een fulltime baan: 8 uur per dag, 5 dagen per week. Een werkend leven is goed voor lichaam en geest, wisten onze opa’s al. Onzin, zeggen Engelse onderzoekers. Acht uur per week werken is genoeg om psychisch gezond te blijven. Of om het te worden.

De optimale werkweek bestaat uit 8 uur werken

De voltijdse werkweek beslaat in de meeste Westerse landen 38 tot 40 uur, verdeeld over 5 dagen. Dat betekent al snel 8 uur per dag werken, of ermee bezig zijn. De twijfels over de voordelen van die lange werkdagen nemen voorzichtig toe. Steeds meer ondernemingen, vooral in Australië en Nieuw-Zeeland, experimenteren met kortere werkdagen en ingekorte werkweken.

Minder uren werken kan

Zes uur per dag werken, 6 tot 12 weken per jaar vrij. Het blijkt wel te kunnen, en steeds vaker zelfs te moeten door opkomende robotisering. Mits je het werk kunt prioriteren, en meer taken kunt uitbesteden, automatiseren (door robotisering), inkorten of minder vaak doen. In die laatste categorie vallen vooral werkbesprekingen, vergaderingen over van alles (en meestal niet veel), en persoonlijke ontmoetingen die niet nodig zijn.

Hoe gelukkig word je van minder werken?

Minder uren werken en (minstens) zo productief blijven kan dus, mits mensen meer zeggenschap hebben over hun werk. Dat lijkt goed nieuws, want wie wil er meer uren maken als hetzelfde ook in minder tijd kan? Toch zijn er nog andere effecten van minder uren werken, en die zijn nog niet onderzocht. Wat betekent minder werken bijvoorbeeld voor je psychisch welbevinden, werk- en levensgeluk?

Event duurzame inzetbaarheid

Event duurzame inzetbaarheid

Werkplezier zit in kleine dingen

Volgens recent onderzoek van Tempo Team gaat werkplezier over kleine dingen, zoals kunnen lachen (en balen) met je collega’s, complimenten krijgen of gezellig samen lunchen. Vooral waardering, fijne collega’s en de glimlach van een klant zijn bepalend voor werkgeluk. Efficiënter werken in minder uren betekent ook inleveren op deze ‘geluksmomenten’. Dat moet gevolgen hebben voor je psychisch welbevinden.

8 uur per week is genoeg

Nee, dat valt erg mee, concluderen onderzoekers van de Cambridge University. Ze hebben het geluksgevoel en de psychische gezondheid onderzocht bij 71.000 mensen in het Verenigd Koninkrijk tussen 2009 en 2018. Waaronder mensen zonder werk, en mensen die al jaren geen betaald werk hadden verricht. De voornaamste conclusie: 8 uur per week betaald werk doen is genoeg om dat gevoel van geluk en tevredenheid te krijgen dat alle werkende mensen zo goed kennen. Je doet iets, en de samenleving waardeert dat. Je bent nuttig, en dat is een prettig gevoel.

Geluksgevoel blijft

Misschien krijgen werkloze mensen dat gevoel al na 8 uur werken per week, denkt u nu. Maar hoe zit dat met werknemers die hun hele leven al werkweken van 40 uur maken. Die zullen zich toch knap beroerd voelen als ze nog ‘maar’ 8 uur per week betaalde arbeid doen? Nee, zeggen de onderzoekers. Of je nu 8 uur per week werkt of 48 uur, het geluksgevoel dat komt van het werk blijft hetzelfde. Die werkweek kan dus gerust radicaal worden ingekort. Voor uw werkgeluk of werkplezier maakt dat niets uit, stellen de onderzoekers. Zelfs bij 1 uur per week betaald werken is dat gevoel er al.

Reageer op dit artikel