nieuws

Nieuwe criteria voor keuze winnaar HRtop100

Persoonlijke ontwikkeling

Nieuwe criteria voor keuze winnaar HRtop100

De HRtop100, een door HRcommunity en Rvdb georganiseerd initiatief, is een podium waarop HR leiders in Nederland zich laten zien. HR-directeuren delen hier hun visie. Tijdens een ontbijt bespraken vier door de wol geverfde CEO’s en twee ter zake kundige wetenschappers aan welke criteria de ideale HR-directeur moet voldoen.

In het kader van de HRtop100 wordt jaarlijks bepaald welke HR-directeur de meest aansprekende visie heeft. Zo was in 2016 Antoon Vugts, nu HR directeur Universiteit Maastricht, winnaar van de HR top 100. Eerdere winnaars waren onder andere Pascal Verheugd (Hutten) en Irene Vernie (Rituals).

Herijking criteria HRtop100

De visie van een HR-directeur wordt getoetst aan een aantal criteria. Deze criteria zijn in 2013 vastgesteld. Echter, de wereld verandert snel. Daarom was het tijd voor een herijking van deze criteria. Op maandag 12 juni kwamen in het pand van Rvdb vier ceo’s en twee wetenschappers bij elkaar om, onder leiding van moderator Erik Hornman, te sparren over de nieuwe criteria voor de door HRcommunity georganiseerde HRtop100-verkiezing. De setting, een rijk gevulde ontbijttafel.

Positionering HR

Allereerst wil Hornman van de aanwezige ceo’s weten hoe zij binnen hun eigen organisatie HR hebben gepositioneerd.

Greet Prins, voorzitter Raad van Bestuur van zorginstelling Philadelphia (8000 cliënten) neemt het woord: “We hebben het net omgegooid. Bij ons was nog sprake van een echte ‘hoofdkantoorcultuur’. Daar willen we vanaf. We willen veel meer cliëntgericht en regelarm werken. We hebben daar het afgelopen jaar op ingezet. De tevredenheid van cliënten is enorm gestegen. Het hoofdkantoor is omgeturnd tot een service organisatie. HR is nu onderdeel van de afdeling medewerkersbelang en de HR directeur is nu directeur medewerkersbelang. Alle zachte aspecten van HR zitten in deze afdeling. Alleen al door het feit dat we het hebben opgeschud komt er een andere dynamiek.“

Ook bij vervoerder Connexxion verandert veel, zo vertelt Bart Schmeink, voorzitter Raad van Bestuur. Schmeink: “Investeren in HR is niet top of mind. We hebben vooral nieuwe managers aangetrokken en gaan het hoofdkantoor verkleinen. Verantwoordelijkheden worden veel dieper in de organisatie neergelegd. Momenteel ontwikkelen we veel nieuwe diensten en concepten. Deze worden buiten Connexxion, in start-ups neergezet. Daar zit helemaal geen HR op.”

HR: lijn of staf?

Hans van der Wind, ceo van Van Dijk Educatie / The Learning Network begint met het schetsen van de uitdaging waar de organisatie jaarlijks voor staat: “We hebben 400 vaste medewerkers. In de zomer, de periode voor het schoolseizoen, komen er 4000 flexibele medewerkers bij.” Over de rol van HR vervolgt hij: “Reorganisaties zijn door inbreng van HR goed gegaan. HR heeft daar een belangrijke rol bij gespeeld. HR is bij ons best wel lekker praktisch. Daarnaast moet HR mensen in beweging krijgen zodat ze blijven voldoen aan de eisen van deze tijd. Recruitment is ook heel erg belangrijk. Slechte recruitmentprocessen kosten veel geld. Vooral het recruitmentproces van het MT moet goed geregeld zijn.”

Dan raakt Van der Wind aan de aloude discussie: “Waar ik nog mee worstel: is HR nu lijn of staf? Je wilt in de lijn, maar tegelijkertijd is het een professie. Naast praktisch moet HR ook met grote dingen bezig zijn, bijvoorbeeld Het Nieuwe Werken, met allerlei filosofieën daaraan gekoppeld. De top moet de richting bedenken en aangeven. HR moet daar een zwengel aan geven.”

Gerard van Vliet, directeur NCD (Nederlandse vereniging van Commissarissen en Directeuren) doet een duit in het zakje: “HR moet echt haar best doen om talenten aan te trekken. Bij het selecteren van talent moet vooral gekeken worden naar het aanpassingsvermogen. De tijd dat talenten bij de grootste merken terecht kwamen, op bijvoorbeeld stageplekken, is echt voorbij. Start ups en innovatieve, wendbare organisaties hebben een grote aantrekkingskracht op studenten.”

Wetenschappelijke inzichten op het gebied van HR

Corine Boon, Universitair hoofddocent (UvA,  Amsterdam Business School), reageert: “De functie van HR is ontzettend aan het veranderen. HR hoeft niet per se in de directie, als er maar voldoende aandacht is voor mensen binnen de organisatie. Autonomie van medewerkers is bijvoorbeeld ontzettend belangrijk. Medewerkers moeten een line of sight hebben. Hoe draagt elke medewerker bij aan de doelstellingen van de organisatie? En dat zit mede in de cultuur van de organisatie. Bij IKEA weten medewerkers die opruimen in het restaurant wat ze bijdragen aan de klantbeleving. In steeds meer organisaties wordt de rol van HR strategischer, maar wat gebeurt er dan met de andere HR-rollen, zoals administratie? Ben je er nog voor je mensen als ze een vraag hebben? HR heeft een ondersteunende rol richting het lijnmanagement. Iedere manager geeft zijn eigen invulling aan beleid. HR moet ervoor zorgen dat het binnen de hele organisatie hetzelfde is.”

Hoogleraar organisatiepsychologie aan de UvA Astrid Homan ziet een belangrijke rol voor HR weggelegd bij het werven van personeel. “Trend is om medewerkers te rekruteren uit het eigen netwerk. Vanuit de diversiteitsgedachte zie ik hier een gevaar. Medewerkers komen uit de eigen ‘kring’. Maar soms heb je juist echt andere profielen, andere inzichten en dergelijke nodig. Een belangrijke rol voor HR is ook het doorvertalen van de visie van de top van de organisatie naar de werkvloer.”

HR moet business-sense hebben

Daar haakt Greet Prins op in: “HR moet ontzettend goed weten wat er in de business gebeurt. Daarom moet de HR-directeur – of in ons geval de directeur medewerkersbelang –  juist wel in de directie. Dan snapt ‘ie ook waar de business tegenaan loopt.”

Gerard van Vliet: “Ja, HR moet business-sense hebben. HR moet snappen waar de organisatie naartoe gaat.” Homan: “HR als vertaler.”

Daar voelt Hans van der Wind niets voor. “Ik voel me niet senang bij de gedachte dat HR de doorvertaler zou zijn van de strategie. Het moet een samenspel zijn.”

Van Vliet: “We staan aan het begin van allerlei disruptieve veranderingen. Er zijn nieuwe vaardigheden, nieuwe competenties nodig. Daar moet HR iets mee. Ze moet die veranderingen ‘vertalen’. Hoe hou je mensen gelukkig en betrokken op het moment van fikse veranderingen? Medewerkers die daarop kunnen reageren en anticiperen, die zijn echt belangrijk. Je moet dus de juiste cultuur hebben.”

Prins benadrukt de ‘menskant’ van HR nog eens: “HR moet de ‘zachte kant’ overeind houden. In de bestuurskamer ligt veel nadruk op de ‘harde kant’. De zachte kant is alles wat ongrijpbaar is: hoe zitten mensen in hun vel? Hoe beoordelen ze hetgeen jij zegt? Schmeink: “Daar ben ik het mee eens. Resultaat en output worden schromelijk overschat. Wat daaronder zit als cultuur en processen, dat is veel belangrijker. Daar speelt HR een eminente rol bij.”

Criteria HRtop100: een voorzet

Maar wat zijn nu de belangrijkste criteria waarop een effectieve HR-directeur beoordeeld moet worden? Wat volgt is een behoorlijke ‘wensenlijst’ van de deelnemers aan de ontbijttafel. Zaken die onder andere genoemd worden:

 • Purpose
 • Business-sense hebben, weten wat er speelt
 • Veranderingsgericht
 • Helicopterview
 • Intellectuele bagage
 • Inlevingsvermogen
 • No nonsense
 • Balans tussen iq en eq
 • Sparringpartner
 • Een uitgesproken maatschappijvisie – ‘ik zie om mijn heen heel veel dingen gebeuren en wat betekent dat voor mijn organisatie.’
 • Flexibiliteit
 • Verbinder van mensen, verbinder van teams
 • Humor
 • Vertrouwenspersoon

Kortom, aan een moderne HR-directeur worden vele eisen gesteld. De ideale HR-directeur balanceert tussen hoofd, hart en handen. Hij of zij kan zich inleven in mensen, signaleert ontwikkelingen en kan daarop reflecteren en deze doorvertalen naar de organisatie. De HR directeuren die deelnemen aan de HRtop100 moeten in ieder geval aan heel wat eisen voldoen.

De jury bepaalt, aan de hand van bovenstaande input, welke criteria gehanteerd zullen worden voor het beoordelen van HR-directeuren. Hou HRtop100 in de gaten voor de definitieve criteria.

Reageer op dit artikel