Praktijkgids Arbeidsrecht


Dit moet je weten over freelancers
Een freelancer of zzp'er kan worden omschreven als iemand die voor wisselende opdrachtgevers min of meer incidentele arbeid verricht. Hierover lees je alles in deze praktijkgids over freelancers en zzp'ers.

Dit moet je weten over het recht op privacy
Het recht op privacy van de werknemer wordt in diverse (wettelijke) regels beschermd. Hierover lees je alles in deze praktijkgids over privacy.

Voorbeelden over de ontbindende voorwaarde
Als de ontbindende voorwaarde in vervulling gaat, eindigt de arbeidsovereenkomst van rechtswege. Lees hoe dit werkt, uitgelegd met praktische voorbeelden.

Dit moet je weten over arbeidsovereenkomst voor bepaalde tijd
Een arbeidsovereenkomst voor bepaalde tijd eindigt automatisch aan het einde van de overeengekomen periode, tenzij schriftelijk is overeengekomen dat voorafgaande opzegging nodig is.

Calamiteitenregelingen: wat zijn het en wanneer zet je ze in?
Er zijn verschillende regelingen voor werkgever wanneer zij niet in staat zijn het loon van werknemers te betalen. Lees alles over calamiteitenregelingen.

Dit is de huidige wet- en regelgeving over verlof
Verlof is vrijstelling van het verrichten van de afgesproken arbeid, gekoppeld aan een bepaald doel of aan bepaalde omstandigheden, waarbij doorbetaling van het loon afhankelijk is van het type verlof.

Dit moet je weten over bedingen in een arbeidsovereenkomst
In een arbeidsovereenkomst kun je naast de duur van de overeenkomst, de functie en het verschuldigde loon nog andere bepalingen opnemen. Zoals een proeftijdbeding, concurrentiebeding of relatiebeding.

Dit zegt de wet over goed werkgeverschap en goed werknemerschap
In de wet is geen definitie te vinden van de begrippen goed werkgeverschap en goed werknemerschap. Toch is er op basis van wet- en regelgeving wel uitleg te geven over deze begrippen.

Aandachtspunten bij ontbinding van de arbeidsovereenkomst
Zowel de werkgever als de werknemer kan de kantonrechter verzoeken om de arbeidsovereenkomst te ontbinden. Hierover lees je alles in deze praktijkgids over ontbinding van de abeidsovereenkomst.

Dit moet je weten over ontslag op staande voet
Als een werkgever ontslag op staande voet geeft, eindigt het dienstverband met onmiddellijke ingang. Hierover lees je alles in deze praktijkgids over ontslag op staande voet.

Dit moet je weten over ontslaggronden
Een ontslag op bedrijfseconomische gronden en wegens langdurige arbeidsongeschiktheid verloopt via het UWV, voor alle andere ontslaggronden is de kantonrechter.

Zo werkt ontslag met wederzijds goedvinden
Bij ontslag met wederzijds goedvinden zijn werkgever en de werknemer het er over eens zijn dat de arbeidsovereenkomst wordt beëindigd. Wat zijn de aandachtspunten?