nieuws

Diefstal en alcoholgebruik: toch transitievergoeding

Arbeidsrecht

Diefstal en alcoholgebruik: toch transitievergoeding

Een schoonmaakster wordt beschuldigd van diefstal en alcoholgebruik op het werk. En het is niet de eerste keer. Slechte dossieropbouw komt de werkgever duur te staan.

Een schoonmaakster is door een aantal incidenten al een paar keer overgeplaatst. Na haar vijfde overplaatsing gaat ze in een verzorgingshuis aan de slag. Ook hier gaat ze volgens de werkgever in de fout. Ze wordt door een bewoner beschuldigd van diefstal van jenever; de jenever wordt ontdekt in een waterflesje. De schoonmaakster had de jenever overgegoten in het flesje en verdekt op een kar gezet. Op het moment dat ze wordt betrapt, ruikt ze ook nog eens naar alcohol.

De werkgever maakt een optelsom van alle incidenten. De schoonmaakster blijkt te stelen, gebruikt fysiek geweld jegens een medewerker en heeft volgens hem een alcoholprobleem. Tevens is ze door de politie opgehaald voor verhoor en tijdelijk geschorst. Ontbinding is volgens de werkgever nu nog de enige weg; hij stapt naar de rechter om de arbeidsovereenkomst te ontbinden. Er is sprake van ernstig verwijtbaar handelen. Een transitievergoeding en opzegtermijn zijn volgens hem niet van toepassing, omdat de schuld bij de werkneemster ligt.

De werkneemster verzet zich tegen het verzoek en zegt dat de alcohollucht komt, doordat ze de avond daarvoor met vriendinnen had gedronken. Ook zegt ze dat het flesje jenever uit haar tas was gevallen en op de kar was gezet. Er is geen sprake van verwijtbaar handelen.

Geen dossieropbouw

De kantonrechter beziet al de incidenten en is van oordeel dat veel incidenten niet zijn opgenomen in personeelsverslagen of niet door opdrachtgevers zijn vastgelegd. Daarmee laat de rechter al deze incidenten met betrekking tot fysiek geweld en stelen buiten beschouwing.

Wel richt de kantonrechter zich op het laatste incident met de diefstal van jenever. Het verhaal van de schoonmaakster is niet geloofwaardig, omdat dat zij de enige op de kamer was, waar de jenever werd gestolen. Bovendien is het voor het personeel verboden om drank- en eetwaren bij zich te hebben tijdens het werk. Dat de drank uit haar tas was gevallen, is voor de rechter niet geloofwaardig.

Verder is het naar oordeel van de rechter voor de werkgever van groot belang dat hij de opdracht die hij doet bij derden, kan toevertrouwen aan zijn werknemers en dat stelen uit den boze is. Dit blijkt in dit geval niet mogelijk te zijn, waardoor herplaatsing geen optie meer is.

Toch transitievergoeding

Toch krijgt de werkneemster wel haar transitievergoeding. Volgens de rechter is het bewijs van ernstig verwijtbaar handelen te mager. De werkneemster had tot voor kort goed gefunctioneerd en er was blijkbaar opeens sprake van een alcoholverslaving. Dit blijft onduidelijk. Kortom de gedragingen zijn verwijtbaar, maar niet ernstig.

Rechtbank Amsterdam, 17 december 2015

ECLI:NL:RBAMS:2015:9419

Tip! Wilt u wel goed beslagen ten ijs komen voor de rechter? Schrijf u dan in voor de opleiding Dossieropbouw op 31 mei.

Reageer op dit artikel