Strategische personeelsplaning à la carte: in dit boek leer je hoe je dat doet

Hoe zorg je ervoor dat de juiste persoon op de juiste stoel komt? Hoe krijg je in beeld wat de ontwikkelingen op de arbeidsmarkt betekenen voor jouw organisatie? Strategische personeelsplanning (SPP) is de laatste jaren niet meer weg te denken voor zowel de lijnmanager als de HR-adviseur. Maar de aanpak is nu anders dan 30 jaar geleden. SPP à la carte is meer dan ooit van belang.

Strategische personeelsplaning à la carte: in dit boek leer je hoe je dat doet

Dat laat Gerard Evers zien in zijn nieuwe boek Strategische personeelsplanning à la carte. Dat SPP als middel onmisbaar is geworden voor organisaties is volgens hem wel duidelijk. Al in 2012 had een kwart van de organisaties in Nederland proactief beleid hierop. Nu ligt dat aandeel alleen nog maar veel hoger. Een goede afstemming tussen wat straks nodig is, -gewenste formatie-, en wat straks beschikbaar is, -verwachte bezetting-, kan voorkomen dat er gaten gaan vallen. “Anticiperen en proactief beleid maken is dan ook het devies”, schrijft Evers. “Ook in onzekere tijden. Daarvoor gebruiken we scenario-analyses.”

>>> TIP: GRATIS download 'Alles wat je juist nu over strategische personeelsplanning moet weten'

Personeelswetenschap

De auteur is geen onbekende met SPP. Als personeelswetenschapper was hij vanaf het begin betrokken bij de ontwikkelingen van strategische personeelsplanning, onder meer aan de universiteiten in Groningen en Tilburg. Als hoogleraar Human Capital Valuation besteedde hij veel aandacht aan het kwantificeerbaar maken van de effecten van personeelsbeleid. Ook schreef hij mee aan het standaardwerk ‘Effectieve personeelsplanning’ in 1993, waarin de nog altijd veel toegepaste HR3P-methode werd geïntroduceerd.

Veranderde arbeidsmarkt

Strategische Personeelsplanning à la carte

Sindsdien is er veel veranderd op de arbeidsmarkt. Thema’s als flexibilisering, vergrijzing en mobiliteit zijn dominant geworden. En die maken strategische personeelsplanning niet altijd even makkelijk, aldus Evers. Ook al is de noodzaak ervan groot: een organisatie die worstelt met onvervulde vacatures of juist boventalligheid opereert immers minder slagvaardig. “Het is logisch dat het niet meevalt”, aldus Evers. “SPP is een complexe activiteit en vereist een duidelijke visie op de langetermijnstrategie van de organisatie. Deze visie is weer gekoppeld aan externe ontwikkelingen, die vaak erg onvoorspelbaar zijn. Omdat de omgeving waarin organisaties actief zijn tegenwoordig zo turbulent is, is het zaak om SPP nog eens in nieuw licht te plaatsen.”

Lees ook:Strategische personeelsplanning: de stappen en de opbrengst

À la carte

Daarom heeft Evers dit nieuwe boek geschreven. Wat nieuw is: het à la carte denken. “SPP kent vele maten en soorten”, legt hij uit. Hij knipt SPP op in een negental bouwstenen, de verschillende hoofdstukken. Daarom leest het boek als een menukaart, waarbij de lezer à la carte de gerechten kiest. De gebruiker kan zelf kiezen. Zoals de ondertitel ‘Van pragmatisch tot professioneel’ al aangeeft gaat elke bouwstenen gepaard met mogelijke methoden en instrumenten. Pragmatisch vanwege de gewenste snelheid of het draagvlak? Professioneel vanwege de wens tot uitgebreide en diepgravende analyses?

Aan het eind van elk hoofdstuk brengt Evers in beeld via een sjabloon wat per bouwsteen het proces is, welke data en instrumenten zijn gebruikt, en wat de output is. De lezer kan zelf kiezen of deze dit benadert vanuit het pragmatische perspectief of de professionele.

Evers legt zijn lezers allerlei verschillende cases, voorbeelden en toelichtingen voor, die allemaal bedoeld zijn om in de praktijk goed mee aan de slag te kunnen gaan. Van de voorbereidingsfase van de personeelsplanning, de studie van welke externe ontwikkelingen er allemaal spelen tot de huidige formatie en die van de toekomst.

Keuzemomenten

Bij SPP is niet één manier de juiste, stelt Evers steeds weer opnieuw. SPP is continu kiezen. Hij brengt de keuzemomenten in het boek helder in beeld. beschrijft het proces van SPP, gaat in op de benodigde data en besteedt aandacht aan de diverse technieken en instrumenten. De overzichten, die als "SPP op één A4'tje" per bouwsteen zijn uitgewerkt, de diverse praktische tips, de aanbevelingen die hij doet en een overzichtelijke literatuurlijst maken dat ‘Strategische personeelsplanning à la carte’ een boek is dat in opleidingstrajecten en workshops prima te gebruiken is.

Titel:Strategische personeelsplaning à la carte
Auteur: Gerard Evers
Uitgeverij: Vakmedianet (2020)
ISBN: 9789462156821

5 subsidies voor opleiden en ontwikkelen

5 subsidies voor opleiden en ontwikkelen

Toekomstbestendige organisaties zien wat erop hen afkomt en anticiperen daarop. Aan HR om te investeren in opleiding en ontwikkeling van medewerkers. Met deze subsidies kun je je voordeel doen.

Subsidies en kredieten voor AI-ontwikkeling

Subsidies en kredieten voor AI-ontwikkeling

Om nieuwe toepassen van AI te onderzoeken of te demonstreren, kun je als ondernemer in aanmerking komen voor verschillende subsidies en kredieten. We hebben er een aantal op een rijtje gezet.

De 8 momenten waarop jouw medewerkers een mening over je vormen

De 8 momenten waarop jouw medewerkers een mening over je vormen

Als je de reis- en contactmomenten van je medewerkers in kaart brengt, kun je sturen op ervaringen die bijdragen aan werkgeluk. Bovendien kun je laten zien waar jouw organisatie voor staat, schrijft werkgeluk-expert Gea Peper.

Tamara Kucharek (Goudwisselkantoor): 'In dit vak gaat zorgvuldigheid boven snelheid'

Tamara Kucharek (Goudwisselkantoor): 'In dit vak gaat zorgvuldigheid...

In de Spotlight-rubriek stellen we 9 vragen aan collega's in het HR-vak. Dit keer: Tamara Kucharek, HR Directeur Europa bij het Goudwisselkantoor en eigenaar BISC HR Advies & Begeleiding.

'Van deze HRtop100 award 2024 winnaars kan HR veel leren'

'Van deze HRtop100 award 2024 winnaars kan HR veel leren'

5 eindverantwoordelijke HR-professionals zijn 28 maart in de prijzen gevallen tijdens de HRtop100 award 2024. Volgens de vakjury kan HR veel leren van de strategieën van deze winnaars.

Optimaliseer hybride werken: van strakke afspraken tot de juiste tools

Optimaliseer hybride werken: van strakke afspraken tot de juiste tools

Hybride werken is het nieuwe normaal sinds het uitbreken van de coronapandemie. Maar waar staan we 4 jaar later? Tips van en voor HR.

Loopbaan-APK voor HR: dit helpt tegen werkdruk

Loopbaan-APK voor HR: dit helpt tegen werkdruk

Word je overladen met taken die snel tussendoor moeten? Werkdruk is een serieus probleem bij HR. Hoe kunnen managers en medewerkers zichzelf ontzorgen? In deze rubriek geeft loopbaanadviseur Jolan Douwes de oplossing.

Oplossing personeelstekort: investeer in werkgeluk voor meer productiviteit

Oplossing personeelstekort: investeer in werkgeluk voor meer...

Werkgeluk kan de sleutel zijn om personeelstekorten op te lossen. De 3M's (Meaning, Mastery en Membership) helpen daarbij, schrijft employee experience expert Heleen Mes.