Van Human Resources naar human-like robots

Het belangrijkste nieuws van deze week was de aankondiging van Hanson Robotics dat het dit jaar duizenden Sophia's gaat produceren. Voor wie Sophia niet kent: ze ziet er uit als een lieve vrouw, maar is een robot met kunstmatige intelligentie, ook wel 'humanoïde' genoemd, schrijft hoogleraar Strategisch Leiderschap Bob de Wit.

Van Human Resources naar human-like robots
Robot Sofia

Sofia  is voor het eerst aan het grote publiek getoond in 2016. Zij is dus 5 jaar oud en kan nu al duizenden nakomelingen maken. Doe dat maar eens na. Haar rubberen gezicht is vriendelijk, maar dat is de uiterlijke schijn, eronder is het gewoon een gevoelloze intelligente robot.

Strategen houden zich bezig met het begrijpen van de toekomst, om op basis hiervan een strategie uit te stippelen. Het is voor velen lastig om de toekomst in te kijken. Dat digitale technologieën steeds belangrijker worden, snapt iedereen wel. Maar hoe gaan ze ingezet worden? De maker van Sophia zegt dat humanoïde robots ‘are so human-like that they can be useful during times where people are terribly lonely and socially isolated’.

Super intelligent

Loopt je al over van optimisme? Nee? Dan deze: ‘Our robots will serve as AI platforms for research, education, medical and healthcare, sales and service, and entertainment applications, and will evolve to become benevolent, super-intelligent living machines’, aldus de website van Hanson Robotics in Hong Kong.

Sophia is een voorbeeld van hoe ingrijpend digitale technologieën de toekomst van ons gaan bepalen, en met name van onze kinderen en kleinkinderen. Naast gewone mensen, komen er allerlei soorten humanoïden zoals Sophia, maar ook mensen met een upgrade van kunstmatige intelligentie. Zij worden ook wel cyborgs genoemd.

Het nieuwe bedrijf van Elon Musk, Neuralink, is al in de testfase van het koppelen van hersenen met kunstmatige intelligentie. Nog niet op mensen, maar wel op varkens. De vraag is echter hoe we de nieuwe technologieën gaan inzetten, en of dit de mensheid gaat verbeteren. We staan aan de vooravond van een ethische en een maatschappelijke revolutie, en dit gaat veel verder dan de zoveelste technologische revolutie.

Innovatie

De mens ontwikkelt al eeuwenlang nieuwe technologieën, en altijd hebben die de samenleving veranderd. Zo heeft de uitvinding van het wiel de ontwikkeling van koetsen mogelijk gemaakt en menselijk vervoer veranderd. De stoommachine heeft massaproductie mogelijk gemaakt en een industriële samenleving gevormd.

Concurrentie van robots?

Bob de Wit. Fotocredit: Marc Driessen

De menselijke intelligentie en technologische innovatie hebben ervoor gezorgd dat de mens bezit heeft genomen van de aarde. Maar wat nu als de mens zelf concurrentie gaat krijgen van human-like robots en cyborgs? Hoe gaan deze drie levensvormen met elkaar om in de toekomst? En wie bepaalt dit? Is het een elite van machtige en rijke mensen die onze toekomst gaan bepalen omdat zij toegang hebben tot de technologieën en de middelen? Of staan er burgers op die nieuwe regels gaan opstellen om een betere samenleving te vormen?

De toekomst zal het leren. De mens gaat het ervaren. Strategen denken erover na en maken een strategie.

Prof. dr. Bob de Wit |Hoogleraar Strategisch leiderschap, Nyenrode Business Universiteit| Fouding director Strategy Works | Auteur van Society 4.0 en Strategy: an international Perspective (7e editie, 2020)

Ghislaine Aarts, directeur HR bij Arriva. Foto: The Playful photographer|

Directeur HR Arriva: "Ik lig weleens wakker van het aantal...

Dreigen met werkonderbreking, agressie tegen medewerkers en een groot CO2-doel. Arriva staat de komende jaren voor uitdagingen. Ghislaine Aarts, directeur HR van Arriva vertelt erover.

Digitale dilemma's van HR: een balans tussen technologische vooruitgang en duurzaamheid

Digitale dilemma's van HR: een balans tussen technologische...

In de afgelopen jaren heeft binnen HR een verschuiving plaatsgevonden naar digitale dienstverlening en datagestuurd werken. Maar staan we wel genoeg stil bij de aanzienlijke milieu-impact van deze ontwikkelingen, vraagt Anne Doeser zich af.

5 subsidies voor opleiden en ontwikkelen

5 subsidies voor opleiden en ontwikkelen

Toekomstbestendige organisaties zien wat erop hen afkomt en anticiperen daarop. Aan HR om te investeren in opleiding en ontwikkeling van medewerkers. Met deze subsidies kun je je voordeel doen.

Gebruik strategische personeelsplanning in transitie naar circulaire bedrijfsvoering

Gebruik strategische personeelsplanning in transitie naar circulaire...

Strategische personeelsplanning speelt een belangrijke rol in de overstap van lineaire naar een circulaire bedrijfsvoering. Het uitbreiden van het functiehuis met de functie 'duurzaamheidsprofessional' is daarin een eerste stap.

Subsidies en kredieten voor AI-ontwikkeling

Subsidies en kredieten voor AI-ontwikkeling

Om nieuwe toepassen van AI te onderzoeken of te demonstreren, kun je als ondernemer in aanmerking komen voor verschillende subsidies en kredieten. We hebben er een aantal op een rijtje gezet.

De 8 momenten waarop jouw medewerkers een mening over je vormen

De 8 momenten waarop jouw medewerkers een mening over je vormen

Als je de reis- en contactmomenten van je medewerkers in kaart brengt, kun je sturen op ervaringen die bijdragen aan werkgeluk. Bovendien kun je laten zien waar jouw organisatie voor staat, schrijft werkgeluk-expert Gea Peper.

Tamara Kucharek (Goudwisselkantoor): 'In dit vak gaat zorgvuldigheid boven snelheid'

Tamara Kucharek (Goudwisselkantoor): 'In dit vak gaat zorgvuldigheid...

In de Spotlight-rubriek stellen we 9 vragen aan collega's in het HR-vak. Dit keer: Tamara Kucharek, HR Directeur Europa bij het Goudwisselkantoor en eigenaar BISC HR Advies & Begeleiding.

'Van deze HRtop100 award 2024 winnaars kan HR veel leren'

'Van deze HRtop100 award 2024 winnaars kan HR veel leren'

5 eindverantwoordelijke HR-professionals zijn 28 maart in de prijzen gevallen tijdens de HRtop100 award 2024. Volgens de vakjury kan HR veel leren van de strategieën van deze winnaars.