Martijn van der Kooij

Voormalig hoofdredacteur PW.

Martijn van der Kooij (1974) was van februari 2019 tot januari 2022 was hij hoofdredacteur van PW., het online platform en magazine over personeel & werk van uitgeverij Vakmedianet. Daarnaast voerde hij de hoofdredactie over HRbase en overduurzameinzetbaarheid.nl en is algemeen hoofdredacteur van Flexmarkt en O&O.

Van der Kooij heeft meerdere boeken op zijn naam staan (onder meer een biografie van Mark Rutte, een roman en een reisverhalenboek) en woonde van februari 2017 tot en met februari 2019 eerst in Libanon en daarna in Turkije. Hij was daarvoor twee jaar lang een van de makers van het politieke radioprogramma Kamerbreed.

Van 2008 tot en met 2012 was hij bij Sdu Uitgevers hoofdredacteur van eerst Re.public, een weekblad en online voor ambtenaren, en daarna van SConline (de redactionele opvolger van De Staatsourant). Bij BNR Nieuwsradio was Van der Kooij zo’n acht jaar te horen als politiek analist.

Uitdagingen

Uitdagingen

Hoe moeten we terugkijken op het HR-jaar 2021 en wat staat ons komend jaar te wachten? Hoofdredacteur Martijn van der Kooij markeert een aantal opvallende zaken en deelt nog een persoonlijk nieuwtje.

Patrick Groenendal. Fotograaf: Joris Telders

Trends 2022: 'Op elke HR-afdeling een HR-marketeer'

Patrick Groenendal, HR-manager Benelux bij IT-leverancier Centralpoint, ziet de krapte op de arbeidsmarkt als een kans om in andere landen actief te worden. Hij vindt dat HR meer aan employer branding moet doen.

Anil Kishoendajal. Fotograaf: Cor Salverius / Dijkstra Fotografie

Trends 2022: 'De pandemie heeft de spelregels veranderd'

Anil Kishoendajal is senior HR director EMEA & ASIA bij ChargePoint, dat een netwerk van onafhankelijke EV-laadstations beheert. Volgens hem heeft de coronapandemie een zogeheten 'Great Resignation' teweeggebracht.

'Kandidaten stellen hogere eisen dan voor de crisis'

'Kandidaten stellen hogere eisen dan voor de crisis'

Vanuit huis werken, de mogelijkheid jezelf te ontwikkelen en een betere werk-privébalans. Dat zijn de belangrijkste eisen die werkzoekenden stellen, zegt Martijn Goudswaard, managing director bij Page Personnel, op basis van onderzoek. "HR loopt...

Nicole Köbben

Trends 2022:'We zullen nog meer oog hebben voor ontwikkelbehoeften'

HR-directeur Nicole Köbben van uitzendbureau Timing focust in 2022 onder meer op de ontwikkelbehoeften van medewerkers én van leidinggevenden: "Leiderschap gaat veranderen."

Evelien Schram

Trends 2022: 'Er is echt nog ruimte voor meer inclusiviteit'

Evelien Schram is managing director en HR-verantwoordelijk bij Assessio/HFMtalentindex. Zij ziet naast de war on talent ook inclusiviteit nog steeds als belangrijk onderwerp: "Recruiters moeten wat minder vasthouden aan de stereotypen."

'Werk samen met inkoop en verdiep je in inkoopmanagement'

'Werk samen met inkoop en verdiep je in inkoopmanagement'

Auteur en adviseur Freek Andriesse is ruim 25 jaar betrokken bij het inkoopvak. Welke adviezen heeft hij voor HR-professionals die externe diensten inkopen? En hoe kom je als bedrijf in deze tijd van arbeidskrapte nog aan goed extern personeel?

Lidewey van der Sluis, hoogleraar aan de Nyenrode Business Universiteit. Fotocredit: Cor Salverius, Fotobureau Dijkstra

'Medewerker? Leidinggevende? Laten we elkaar gewoon als collega zien'

Prof. dr. Lidewey van der Sluis overkwam één van de mooiste dingen die een wetenschapper kan meemaken. Tijdens het schrijven van haar meest recente boek openbaarde zich een belangrijk inzicht in haar vakgebied talentmanagement. "We hebben te lang...

'Vertragen om ruimte te maken voor vernieuwing'

'Vertragen om ruimte te maken voor vernieuwing'

'Ontleren' en 'vertragen', het zijn woorden die tijdens het gesprek met tijdgeestonderzoeker Farid Tabarki regelmatig vallen. Tabarki ziet behoorlijk wat uitdagingen op HR afkomen. Want hoe houdt middelbaar opgeleid personeel aansluiting op de...

Een eerlijk pensioen?

Een eerlijk pensioen?

Je hoort het vaak in de politiek: mensen verdienen een eerlijk pensioen. Maar is daar ook sprake van? En wat is het effect van nieuwe wetgeving?