Uitdagingen

Hoe moeten we terugkijken op het HR-jaar 2021 en wat staat ons komend jaar te wachten? Hoofdredacteur Martijn van der Kooij markeert een aantal opvallende zaken en deelt nog een persoonlijk nieuwtje.
Delen:

Wie werd er afgelopen jaar niet horendol van? Dicht, open, een beetje dicht en toen toch echt weer dicht. Lockdown en avondklok behoorden tot de meest gebruikte woorden van het jaar. Binnen ons vakgebied was hybride werken toch wel het buzzwoord. Ironisch genoeg komt daar nu, zo op het einde van het jaar, weinig van terecht doordat we weer in lockdown zitten.

Hollen!

Voor veel HR-professionals was het een jaar van hollen en nog eens hollen. Niet alleen vanwege dat lamlendige virus dat ons al bijna twee jaar gijzelt, maar ook omdat er in veel sectoren een enorm tekort aan personeel heerst. Hoe HR-toppers dit bijzondere jaar hebben beleefd, lees je terug in het extra dikke feestdagennummer van PW. Zij kijken ook vooruit naar de uitdagingen voor 2022.

Als hoofdredacteur ben ik er bijzonder trots op wie er aan dit nummer hebben meegewerkt. Van de CHRO’s van giganten als Unilever, de Rabobank, ADP en de NS tot aan de HR-directeur van een scale-up als Chargepoint. Ook interviewden we tijdgeestonderzoeker Farid Tabarki. Zijn analyse dat we in een tijd leven waarin alles vloeibaar is, vind ik treffend goed passen bij het jaar 2021.

Als redactie zochten we ook zelf uit waar de uitdagingen voor HR voor komend jaar liggen. Nicole Weidema haalde uit openbare bronnen wat onderzoeksbureaus van het komende jaar voor HR voorzien. ‘Hybride werken’, trof zij – vreemd genoeg – niet aan in de top van onderwerpen van een van die toonaangevende HR-onderzoeken. Wat wel de onderwerpen zijn die ertoe gaan doen, lees je in haar artikel.

Het was ook het jaar van The Great Resignation. In de Verenigde Staten althans, waar nog nooit zoveel mensen van baan wisselden. In Nederland zie je die trend ook terug, maar veel minder extreem dan in de V.S. Hoe dan ook is het slecht nieuws voor bedrijven die toch al moeite hadden om voldoende personeel te vinden.

Nieuwtje

Zelf ga ik ook van baan wisselen. Per 1 januari 2022 verruil ik het hoofdredacteurschap van PW. voor een baan in de financiële sector. PW. blijft je op de hoogte houden van HR-ontwikkelingen en blijft ook in 2022 dé leidende titel voor informatie voor HR-professionals.

Fijne feestdagen toegewenst namens alle medewerkers van PW.!

Dit vind je misschien ook interessant