Uitdagingen

Hoe moeten we terugkijken op het HR-jaar 2021 en wat staat ons komend jaar te wachten? Hoofdredacteur Martijn van der Kooij markeert een aantal opvallende zaken en deelt nog een persoonlijk nieuwtje.

Uitdagingen

Wie werd er afgelopen jaar niet horendol van? Dicht, open, een beetje dicht en toen toch echt weer dicht. Lockdown en avondklok behoorden tot de meest gebruikte woorden van het jaar. Binnen ons vakgebied was hybride werken toch wel het buzzwoord. Ironisch genoeg komt daar nu, zo op het einde van het jaar, weinig van terecht doordat we weer in lockdown zitten.

Hollen!

Voor veel HR-professionals was het een jaar van hollen en nog eens hollen. Niet alleen vanwege dat lamlendige virus dat ons al bijna twee jaar gijzelt, maar ook omdat er in veel sectoren een enorm tekort aan personeel heerst. Hoe HR-toppers dit bijzondere jaar hebben beleefd, lees je terug in het extra dikke feestdagennummer van PW. Zij kijken ook vooruit naar de uitdagingen voor 2022.

Als hoofdredacteur ben ik er bijzonder trots op wie er aan dit nummer hebben meegewerkt. Van de CHRO’s van giganten als Unilever, de Rabobank, ADP en de NS tot aan de HR-directeur van een scale-up als Chargepoint. Ook interviewden we tijdgeestonderzoeker Farid Tabarki. Zijn analyse dat we in een tijd leven waarin alles vloeibaar is, vind ik treffend goed passen bij het jaar 2021.

Als redactie zochten we ook zelf uit waar de uitdagingen voor HR voor komend jaar liggen. Nicole Weidema haalde uit openbare bronnen wat onderzoeksbureaus van het komende jaar voor HR voorzien. ‘Hybride werken’, trof zij – vreemd genoeg – niet aan in de top van onderwerpen van een van die toonaangevende HR-onderzoeken. Wat wel de onderwerpen zijn die ertoe gaan doen, lees je in haar artikel.

Het was ook het jaar van The Great Resignation. In de Verenigde Staten althans, waar nog nooit zoveel mensen van baan wisselden. In Nederland zie je die trend ook terug, maar veel minder extreem dan in de V.S. Hoe dan ook is het slecht nieuws voor bedrijven die toch al moeite hadden om voldoende personeel te vinden.

Nieuwtje

Zelf ga ik ook van baan wisselen. Per 1 januari 2022 verruil ik het hoofdredacteurschap van PW. voor een baan in de financiële sector. PW. blijft je op de hoogte houden van HR-ontwikkelingen en blijft ook in 2022 dé leidende titel voor informatie voor HR-professionals.

Fijne feestdagen toegewenst namens alle medewerkers van PW.!

Martijn van der Kooij

Martijn van der Kooij

Voormalig hoofdredacteur PW.

Martijn van der Kooij (1974) was van februari 2019 tot januari 2022 was hij hoofdredacteur van PW., het online platform en magazine over personeel & werk van uitgeverij Vakmedianet. Daarnaast voerde hij de hoofdredactie over HRbase en overduurzameinzetbaarheid.nl en is algemeen hoofdredacteur van Flexmarkt en O&O.

Van der Kooij heeft meerdere boeken op zijn naam staan (onder meer een biografie van Mark Rutte, een roman en een reisverhalenboek) en woonde van februari 2017 tot en met februari 2019 eerst in Libanon en daarna in Turkije. Hij was daarvoor twee jaar lang een van de makers van het politieke radioprogramma Kamerbreed.

Van 2008 tot en met 2012 was hij bij Sdu Uitgevers hoofdredacteur van eerst Re.public, een weekblad en online voor ambtenaren, en daarna van SConline (de redactionele opvolger van De Staatsourant). Bij BNR Nieuwsradio was Van der Kooij zo’n acht jaar te horen als politiek analist.

EK voetbal kijken onder werktijd: rechten en plichten werkgever

EK voetbal kijken onder werktijd: rechten en plichten werkgever

Veel werknemers willen de wedstrijden onder werktijd kijken. Laat je dit als werkgever toe? En hoe zit het met je plichten als ze gezamenlijk kijken?

Zo kunnen werkgevers personeel met kinderopvangproblemen helpen

Zo kunnen werkgevers personeel met kinderopvangproblemen helpen

De kinderopvang piept en kraakt door personeelstekorten. Wat als jouw personeel geen kinderopvang heeft en niet kan komen werken? Dit zijn de opties.

Caroline van der Plas (BBB) en Henk Vermeer (BBB) na afloop van een laatste overleg over de kabinetsformatie. PVV, VVD, NSC en BBB hebben een definitief akkoord gesloten voor het vormen van een rechts kabinet (foto: ANP, Sem van der Wal).

Dit betekent het hoofdlijnenakkoord voor HR

Het aanstaande nieuwe kabinet gaat in ieder geval voor een deel door met het hervormen van de arbeidsmarkt. Dat blijkt uit het hoofdlijnenakkoord van PVV, BBB, VVD en NSC.

Dit moet je weten over de Wet bereikbaarheid buiten werktijd

Dit moet je weten over de Wet bereikbaarheid buiten werktijd

Op basis van deze wet kunnen er afspraken gemaakt worden over de bereikbaarheid van de werknemer buiten werktijd.

DEN HAAG - Karien van Gennip, Minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid
ANP - Hollandse Hoogte - Dijkstra bv

Hervorming arbeidsmarkt: zo staat het ervoor

Ondanks de demissionaire status van het kabinet, gaat het door met het hervormen van de arbeidsmarkt. Wat is de stand van zaken?

Optimaliseer hybride werken: van strakke afspraken tot de juiste tools

Optimaliseer hybride werken: van strakke afspraken tot de juiste tools

Hoe optimaliseer je hybride werken? Tips en praktijkvoorbeelden van en voor HR.

Conflict over thuiswerken na invoering collectief thuiswerkbeleid

Conflict over thuiswerken na invoering collectief thuiswerkbeleid

Een bedrijf voert een collectief thuiswerkbeleid in. Een werknemer die 1 dag per week naar kantoor komt, moet nu vaker komen. Dit leidt tot een conflict dat bij de rechter terechtkomt.

Groene arbeidsvoorwaarden: wat is het en hoe voer je het in?

Groene arbeidsvoorwaarden: wat is het en hoe voer je het in?

Het opnemen van een klimaatbudget in de arbeidsvoorwaarden wordt steeds populairder. Maar je mag niet zomaar eenzijdig de arbeidsvoorwaarden wijzigen. Hoe kun je het dan invoeren? Wat zijn groene arbeidsvoorwaarden en hoe financier je het?