5 inspirerende recensies van HR-boeken

PW. bespreekt regelmatig nieuw uitgekomen boeken die voor HR relevant zijn. De redactie selecteerde vijf inspirerende boekrecensies.

5 inspirerende recensies van HR-boeken

1. Futureproof -  Mike Hoogveld

Uit de recensie:

"De ervaren adviseur Mike Hoogveld waagt zich in Futureproof niet aan toekomstvoorspellingen. Maar hij laat ons wel een manier zien hoe we onszelf en onze organisaties het beste kunnen wapenen tegen alle onzekerheid. Hoe we onze ‘toekomstbestendigheid’ kunnen maximaliseren."

Tip>>> Lees dit boek meteen op PW. pro

"Hoogveld levert met Futureproof een zeer leesbaar boek af, met een stoet aan mooie voorbeelden en anekdotes. Hij zorgt ook voor huiswerk: aan het eind van ieder hoofdstuk krijgt de lezer een praktische opdracht mee. Dat is eigenlijk het motto van Futureproof: ga gewoon aan de slag, en omarm de toekomst."

Meteen bestellen

2. Memo Plus Arbeidsovereenkomst en ontslag 2020

Uit de recensie:

"De volledigheid en beknoptheid waarmee elk onderwerp is beschreven maakt dit boek, samen met veel verrassende details tot een waardevolle uitgave. Zeker voor een HR-functionaris of specialist arbeidsvoorwaarden die zijn processen en procedures echt waterdicht wil hebben. Zoals bij het eindigen van arbeidsovereenkomsten voor bepaalde tijd van rechtswege (Arbeidsovereenkomst; pagina 82). De aanzegplicht en de uitzonderingen daarop, zoals bij projectcontracten staan er direct onder."

Meteen bestellen

3. Leren & Ontwikkelen in het digitale tijdperk - prof. dr. Nick van Dam

Uit de recensie: "Van Dam & zijn co-auteurs geven een aantal handige tips om de participatie van medewerkers in digitaal leren te vergroten. Een van de belangrijkste: kijk als L&O-professional goed naar wat het werk en naar de dagelijkse patronen van medewerkers en probeer daar de digitale leeroplossingen zoveel mogelijk aan te verbinden. Denk bijvoorbeeld aan het gebruik van hyperlinks naar relevante digitale cursussen, geïntegreerd in de dagelijkse workflow van de medewerker."

Tip>>> Lees dit boek meteen op PW. pro

"Al met al geeft het boek een interessante blik op de toekomst, ook omdat het geschreven is vanuit het perspectief van L&O’ers die zowel inhoudsdeskundig zijn als dicht bij de business van hun opdrachtgevers staan. Zo wordt het denken over ontwikkeling voortdurend gekoppeld aan de betekenis voor het bedrijfsmatige perspectief."

Meteen bestellen

4. Talent is goed, ambitie is beter - Lidwey van der Sluis

Uit de recensie:

"Ze start haar boek met een verkenning van het begrip ‘talent’. Dat we talent kunnen vergelijken met een spier die je moet trainen. (...) Van der Sluis trekt die vergelijking door met het idee dat we talenten kunnen vergelijken met de spieren van een organisatie. Het optimaal benutten van deze spieren kunnen we dan zien als strategisch talentmanagement. Van der Sluis definieert het als ’het vinden, binden, boeien, laten bloeien, groeien en bloeien van mensen die de organisatie haar gewenste functionaliteit, vitaliteit en veerkacht kunnen geven'."

Meteen bestellen

5. Hoe goed werkt Nederland? - prof. dr. Maarten Keune, dr. Wike Been en dr. Frank Tros

Uit de recensie:

"Het boek geeft concrete duiding over wat er op dit moment speelt op de arbeidsmarkt en is daarmee interessant voor iedereen die vanuit zijn professie dagelijks met de arbeidsmarkt te maken heeft. Zeker ook voor de HR-professional die de historische ontwikkeling, processen en krachten die schuil gaan achter het tot stand komen van cao’s beter wil begrijpen."

>>> Tip: Lees ‘Hoe goed werk Nederland’ op PW. pro

"In een tijd waarin links en rechts in de politiek lijnrecht tegenover elkaar staan en vakbonden en werkgevers steeds minder in staat lijken consensus in te bereiken in de polder, is een helder en objectief beeld van de huidige arbeidsmarktontwikkelingen en het agenderen van (mogelijke) problemen een goede basis voor verdere discussie.

Meteen bestellen

Het succes van talentontwikkeling: lessen van leidinggevenden

Het succes van talentontwikkeling: lessen van leidinggevenden

Doordring leidinggevenden ervan dat ze hun medewerkers meer aanspreken op hun talenten en minder op zaken waar ze niet zo goed in zijn. Dat lijkt vanzelfsprekend, maar is het nog niet. Zo ontdekte onderzoeker Mirjam Baars.

29-04-2024 Lisse
Ghislaine Aarts van Arriva.
Foto: Guido Benschop

Directeur HR Arriva: "Ik lig weleens wakker van het aantal...

Dreigen met werkonderbreking, agressie tegen medewerkers en een groot CO2-doel. Arriva staat de komende jaren voor uitdagingen. Ghislaine Aarts, directeur HR van Arriva vertelt erover.

Digitale dilemma's van HR: een balans tussen technologische vooruitgang en duurzaamheid

Digitale dilemma's van HR: een balans tussen technologische...

In de afgelopen jaren heeft binnen HR een verschuiving plaatsgevonden naar digitale dienstverlening en datagestuurd werken. Maar staan we wel genoeg stil bij de aanzienlijke milieu-impact van deze ontwikkelingen, vraagt Anne Doeser zich af.

Bekijk hier PW. magazine #2 (april 2024)

Bekijk hier PW. magazine #2 (april 2024)

Lees in dit magazine over het omgaan en voorkomen van loonbeslag, de rol van HR bij rouw op de werkvloer en de taak van HR bij polarisatie.

5 subsidies voor opleiden en ontwikkelen

5 subsidies voor opleiden en ontwikkelen

Toekomstbestendige organisaties zien wat erop hen afkomt en anticiperen daarop. Aan HR om te investeren in opleiding en ontwikkeling van medewerkers. Met deze subsidies kun je je voordeel doen.

Subsidies en kredieten voor AI-ontwikkeling

Subsidies en kredieten voor AI-ontwikkeling

Om nieuwe toepassen van AI te onderzoeken of te demonstreren, kun je als ondernemer in aanmerking komen voor verschillende subsidies en kredieten. We hebben er een aantal op een rijtje gezet.

De 8 momenten waarop jouw medewerkers een mening over je vormen

De 8 momenten waarop jouw medewerkers een mening over je vormen

Als je de reis- en contactmomenten van je medewerkers in kaart brengt, kun je sturen op ervaringen die bijdragen aan werkgeluk. Bovendien kun je laten zien waar jouw organisatie voor staat, schrijft werkgeluk-expert Gea Peper.

Tamara Kucharek (Goudwisselkantoor): 'In dit vak gaat zorgvuldigheid boven snelheid'

Tamara Kucharek (Goudwisselkantoor): 'In dit vak gaat zorgvuldigheid...

In de Spotlight-rubriek stellen we 9 vragen aan collega's in het HR-vak. Dit keer: Tamara Kucharek, HR Directeur Europa bij het Goudwisselkantoor en eigenaar BISC HR Advies & Begeleiding.