'Werk maakt niet gelukkig'

De belofte dat werken gelukkig maakt, is vaak een loze belofte. Dit zegt publieksfilosoof Menno de Bree. "Waarom werken we toch zo hard? Omdat we denken dat we daar gelukkig van worden?"

'Werk maakt niet gelukkig'

Menno de Bree deed deze prikkelende uitspraken tijdens de uitreiking van de HRtop100 Awards 2018 op 6 december. De uitreiking vond plaats op een bijzondere locatie:.de Verspillingsfabriek in Veghel. De fabriek is een initiatief van cateringbedrijf Hutten, dat reststromen uit de voedingsindustrie verzamelt en daar nieuwe, smakelijke voedingsmiddelen van maakt. De HRtop100 Awards 2018 werd georganiseerd door HRcommunity en Rvdb. De vakjury riep die avond Martine Zeegers, VP Human Resources bij Unilever, uit tot winnaar.

Zie ook: Dit zijn de winnaars van de HRtop100

Dagvoorzitter was Arjen Banach, die een week eerder nog derde werd in de verkiezing HR Talent of the Year 2018, en die bij Cosis werkt als Chief Happiness Officer. Hij opende de middag met een enerverende pubquiz, waarna de eerste Award werd uitgereikt, aan HR-wetenschapper Tanya Bondarouk, hoogleraar HRM en Technologie bij Universiteit Twente. Onder meer omdat zij in haar werk de brug wil slaan tussen theorie en praktijk: "Je kunt de praktijk alleen goed vormgeven als deze op een theoretische basis is gefundeerd. En als je onderzoek doet, moet je ook praktijkonderzoek doen en met mensen spreken." (zie kader).

Spannende stelling voor HR-publiek

Vervolgens was het de beurt aan keynote speaker De Bree, die een sprankelend verhaal hield over waarom werk níet gelukkig maakt, ontegenzeggelijk een spannende stelling als je voor een HR-publiek spreekt. De Bree vroeg zich af: waarom werken we toch zo hard? Omdat we denken dat we daar gelukkig van worden? Veel mensen zitten thuis op de bank met een burn-out, voelen zich mislukt. In onze cultuur denken we tegenwoordig dan: als je niet gelukkig bent, moet je gewoon harder je best doen. Of het via een andere weg proberen. Ongeluk is de uitzondering: het is óf een kwestie van pech, óf je eigen schuld.

‘Veel HR-professionals nog bang voor technologie’

Tanya Bondarouk is hoogleraar op het gebied van HRM en Technologie aan de Universiteit Twente. Ze startte haar carrière ooit met een studie scheikunde in Sint Petersburg, inmiddels werkt ze alweer negentien jaar als wetenschapper in het vakgebied HRM. Bondarouk: ‘Nee, ik ben zelf niet zo’n goed voorbeeld van een keurige loopbaanontwikkeling, haha. Ik ben erg blij met deze Award omdat dit het belang onderstreept van de interactie tussen de sociale wetenschap en hightech. Want dat is waar we in Twente mee bezig zijn. Veel HR-professionals zijn helaas nog steeds bang voor technologie. Zien alleen maar robots die banen doen verdwijnen. Daar moeten we van af. Hoe ingewikkelder de technologie wordt, des te meer de menselijke kant gaat tellen. Gelukkig zijn issues als employee selfservice, portals en e-recruitment inmiddels wel ingeburgerd. Wat HR-professionals moeten doen? Altijd blijven lezen en leren, en meer samenwerken met de wetenschap!’

De favoriete geluksfilosoof van De Bree is Aristoteles. Die dacht dat je alleen gelukkig kon worden als je niet hoefde te werken. Werk leidt alleen maar af. Voor ons geldt het tegenovergestelde. De Bree denkt dat werk ons wel geluk belooft, maar dat die belofte vaak een loze belofte is. Er zijn immers veel factoren die kunnen maken dat je ongelukkig wordt van je werk, zoals zenuwslopende reorganisaties, psychopathische bazen en onrealistische doelstellingen. We moeten niet alleen onszelf ontplooien, maar daarin ook nog eens beter en herkenbaar anders dan de anderen zijn. Niets is immers dodelijker voor je zelfwaardering dan dat je je in niets onderscheidt van de massa.

Als we falen in ons werk, falen we daarom niet alleen als werknemer of als collega, maar ook en vooral als persoon. Wie ontslagen wordt of met een burn-out thuiszit, heeft niet alleen een sociaal of economisch, maar ook een existentieel probleem. Mislukken op je werk betekent mislukken als mens.

Na de keynote van De Bree werd de publieksprijs voor HR-directeuren vergeven. Welke HR-directeur wist zijn of haar achterban op te roepen om te stemmen op hun visie? Welk inspirerend verhaal sprak de HR-community het meeste aan? De winnaar werd Véronique Klaassen, directeur P&O van Coöperatie DELA. Tweede werd Rowena Lodder, HR-directeur Hilton Hotels, de derde prijs was voor Rien van Ekris, HR-directeur bij Danone Nutricia Early Life Nutrition.

Passie voor het vak

Na het hoofd- en nagerecht presenteerde Arjen Banach de finale van dit event. Hij gaf het woord aan juryvoorzitter Albert van Wijk, voorzitter van de raad van bestuur van het IJsselland ziekenhuis: "We waren onder de indruk van alle finalisten. Ze deden vooral mee om hun team in het zonnetje te zetten en het vak uit te dragen. Iedere finalist had een inspirerend verhaal. Wat ons verder opviel was de enorme passie voor het vak. Het was een moeilijke keuze", aldus Van Wijk. Winnaar werd Martine Zeegers, VP Human Resources bij Unilever; de tweede prijs was voor Chris van Overbeek, HR-directeur bij Aldi. Derde werd Ramon de Kok, HR-directeur bij de Bijenkorf.

Jurylid Yardena Shitrit, CHRO bij de Gemeente Amsterdam en eerdere winnaar van de HRtop100 Awards over winnaar Martine Zeegers: ‘Zij houdt het simpel. Martine heeft oog voor jonge mensen en beschikt over veel passie en kennis. Ze is in the lead, samen met de leiding van haar organisatie doet zij haar werk, niet als ondersteuning maar als mee-beslisser.’ Zeegers wees er in haar dankwoord op dat ze "de mazzel heeft om met heel goede, talentvolle HR-collega’s te werken."

Lees meer over

Podcast HR-Rechtspunt: mediation is toch niet zo vrijblijvend

Podcast HR-Rechtspunt: mediation is toch niet zo vrijblijvend

De werkgever die het advies van de bedrijfsarts om mediation in overweging te nemen naast zich neerlegt, wordt daarvoor door de rechter gestraft. Arbeidsrechtadvocaat Cindy Schroeten legt in de podcast uit hoe dat zit.

Steeds vaker delen organisaties hun personeelshandboek online,  ook voor employer branding en recruitment. Foto: Shutterstock

Personeelshandboek: van saai naar strategisch HR-instrument

Deze HR-professionals delen hun handboek bewust online, ook voor employer branding en recruitment. "Dit is geen operationeel maar een strategisch HR-instrument."

CSR: wacht niet op wettelijke verplichtingen voor duurzaamheid

CSR: wacht niet op wettelijke verplichtingen voor duurzaamheid

Ga aan de slag met de Corporate Social Responsibility (CSR). Het wordt namelijk steeds belangrijker, zowel voor opdrachtgevers en klanten als (potentiële) medewerkers, schrijft Hans van der Spek.

Eerste ronde SLIM-subsidie 2024 voor mkb beschikbaar in maart

Eerste ronde SLIM-subsidie 2024 voor mkb beschikbaar in maart

De eerste ronde aanvragen voor de SLIM-subsidie, voor mkb-ondernemers die werknemers willen bijscholen, is in maart geopend. Er is een fors hoger budget vrijgemaakt.

Bekijk hier PW. magazine #1 (februari 2024)

Bekijk hier PW. magazine #1 (februari 2024)

Lees in dit magazine over de CSRD-regels en de rapportage-eisen, de zorgplicht bij grensoverschrijdend gedrag en de regels omtrent een goed DE&I-beleid.

10 tips om werkplekleren te bevorderen

10 tips om werkplekleren te bevorderen

Hoe geef je werkplekleren het beste vorm in een organisatie? Onderzoeker Mirjam Baars deelt de 10 meest voorkomende manieren.

Zo pakt Royal FloraHolland de CSRD-rapportage aan

Zo pakt Royal FloraHolland de CSRD-rapportage aan

De sierteeltmarktplaats Royal FloraHolland heeft afgelopen jaar proefgedraaid met het rapporteren volgens de CSRD-richtlijnen. Waar liepen ze tegenaan? En wat kan HR van hen leren?

Werkgeluk vergroten: van een positieve cultuur tot doeltreffend leiderschap

Werkgeluk vergroten: van een positieve cultuur tot doeltreffend...

Wat kan een organisatie doen om het werkgeluk van medewerkers te bevorderen? Het creëren van de juiste randvoorwaarden zorgt ervoor dat medewerkers gaan floreren, schrijft werkgelukexpert Gea Peper.