Be the change: 'over de streep'

In de Verenigde Staten is het een begrip en sinds 2011 is het ook overgewaaid naar Nederland. 'Over de streep' is een methodiek om in een groepsproces tot nieuwe inzichten te komen over jezelf en je team. Centrale vraag: 'Hoe goed kennen we elkaar en hoe verhoud ik mezelf tot de uitdagingen die ik heb?'

Be the change: 'over de streep'

Tijdens het congres HR Trending Topics zullen de deelnemers in een interactieve sessie kennismaken met ‘over de streep’. Het heet zo, omdat de trainers categorieën opnoemen. Als deze betrekking op hen hebben worden ze uitgenodigd om de streep over te gaan. In een congreszaal kun je hetzelfde trucje toepassen, maar dan door op te staan of bijvoorbeeld door een hand op te steken.

Ga 'Over de streep' tijdens HR Trending Topics 

Schrijf je nu in voor HR Trending Topics 2020 en beleef deze interactieve sessie van ruim een uur. Tijdens deze dag hoor je ook van toonaangevende trendwachters wat HR in 2020 te wachten staat. Ben Tiggelaar, Heleen Mes, Lieke Lamb en Maurice van Rooijen geven acte de présence.

Meer informatie & inschrijven

Challenge Day

‘Iedereen zit in z’n eigen bubble (of comfort zone). We hebben allemaal aannames en overtuigingen. Met over de streep ga je dat uitdagen en toetsen’. Dat helpt bijvoorbeeld enorm bij een cultuurverandering die je voor ogen hebt, zegt Inge Aerts van Challenge Day. ‘Heel vaak proberen teamleiders binnen organisaties dit ook. Onze ervaring is echter dat het beter werkt door dit door iemand van buiten de organisatie te laten doen. Onze trainers  stellen zich daarbij heel kwetsbaar op: ook zij delen informatie over henzelf.’

Veiligheid

Challenge Day is begonnen op scholen in de Verenigde Staten, maar wordt inmiddels ook binnen bedrijven toegepast. Volgens Aerts biedt de sessie, die normaal gesproken een hele dag beslaat, vooral veel veiligheid. ‘Het blijkt niet vanzelfsprekend voor veel mensen om in een veilige omgeving te praten over je aannames en overtuigingen. Ook is niet iedereen zich daar bewust van.’

Be the change

Aerts vertelt dat bij de vraag wie er wat wil veranderen in z’n leven er altijd veel handen omhoog gaan. ‘Maar als de trainer dan vraagt: en wie heeft er alles aan gedaan om dit te bereiken, dan zie je maar heel weinig handen.’ Uitgangspunt van stichting Challenge Day is dat mensen zelf voor verandering kunnen zorgen. ‘Zoals Ghandi dat zo mooi formuleerde: be the change.’

'Ons personeel heeft elkaar op een andere manier leren kennen'

‘Door een Challenge Day te organiseren maakten wij een volgende stap binnen een meerjarenplan omtrent cultuurverandering. Een cultuuromslag waarbij ik mensen in plaats van functies rollen heb gegeven en ik hun authentieke talenten en drive beter beoog te benutten. Persoonlijk vond ik het een mooie ervaring. Ons personeel heeft elkaar op een hele andere manier leren kennen. Soms voelde dat wel eens wat ongemakkelijk, maar ik mocht zelf aangeven tot in hoever ik me ongemakkelijk wilde voelen. Dat functioneerde prima voor mij. Ik werd eigenlijk meer getroffen door de, soms ook emotionele, stap die anderen maakten (en daarmee behoorlijk uit de comfortzone traden), dan door mijn eigen ongemak. In deze workshop kreeg iedereen de kans om zijn eigen grens te bewaken maar creëerden we in veiligheid de gelegenheid om precies dát van jezelf te laten zien waar een ‘normale’ werkrelatie niet zo snel toe uitnodigt. Ik denk dat het toegenomen begrip en respect voor elkaar ertoe bijdraagt dat we elkaar kunnen helpen en ondersteunen.'

Johan Goudsmit, Directeur Goudsmit B.V.

Maak kennis met 'Over de streep' tijdens HR Trending Topics.
Meer informatie en direct inschrijven 

Martijn van der Kooij

Martijn van der Kooij

Voormalig hoofdredacteur PW.

Martijn van der Kooij (1974) was van februari 2019 tot januari 2022 was hij hoofdredacteur van PW., het online platform en magazine over personeel & werk van uitgeverij Vakmedianet. Daarnaast voerde hij de hoofdredactie over HRbase en overduurzameinzetbaarheid.nl en is algemeen hoofdredacteur van Flexmarkt en O&O.

Van der Kooij heeft meerdere boeken op zijn naam staan (onder meer een biografie van Mark Rutte, een roman en een reisverhalenboek) en woonde van februari 2017 tot en met februari 2019 eerst in Libanon en daarna in Turkije. Hij was daarvoor twee jaar lang een van de makers van het politieke radioprogramma Kamerbreed.

Van 2008 tot en met 2012 was hij bij Sdu Uitgevers hoofdredacteur van eerst Re.public, een weekblad en online voor ambtenaren, en daarna van SConline (de redactionele opvolger van De Staatsourant). Bij BNR Nieuwsradio was Van der Kooij zo’n acht jaar te horen als politiek analist.

Groeien zonder grenzen: de innovatieve kant van leren

Groeien zonder grenzen: de innovatieve kant van leren

Ontwikkeling kan nooit genoeg worden gestimuleerd, vindt Archipel Academy.

STAP-regeling aangepast - aanvragen kan vanaf 28 februari 2023

STAP-regeling aangepast - aanvragen kan vanaf 28 februari 2023

Later dan gepland - vanaf 28 februari - is het weer mogelijk om voor een opleiding STAP-subsidie aan te vragen. Ook zal de regeling een beetje anders worden, schrijft de minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid in een Kamerbrief.

Podcast: Zo zet je e-learning succesvol in

Podcast: Zo zet je e-learning succesvol in

Hoe kun je via e-learning de onboarding begeleiden? En hoe kan een e-training de faalkosten van bedrijven verlagen? Peter Santegoeds van Bodel Campus en Michel Geurts van Cornerstone vertellen waarom het zo belangrijk is om te investeren in de...

'Niet continueren, maar continuleren'

'Niet continueren, maar continuleren'

Natuurlijk werk jij als HR hard aan een gedegen opleidingsbeleid. Maar, betogen Kirstin Stokla en Jeroen Leonard van LOI Zakelijk, minstens net zo belangrijk is dat die medewerkers op dit gebied zelf het initiatief nemen.

Zo los je het tekort aan skills op

Zo los je het tekort aan skills op

Maar liefst zeven op de tien bedrijven beschikken niet over medewerkers met de juiste vaardigheden, blijkt uit onderzoek. Hoe lossen we het tekort aan nieuwe skills op? De oplossing: focus op ervaring en AI.

Talentontwikkeling: niet alleen voor een select clubje

Talentontwikkeling: niet alleen voor een select clubje

Bij talentontwikkeling in je organisatie zijn twee zaken van levensbelang: zorgen dat iedereen zich kan ontwikkelen en dat de ontwikkeldoelen aansluiten op waar de organisatie heen wil. "Talentontwikkeling is niet alleen maar voor high potentials."

Leren doe je het best in een veilige omgeving 

Leren doe je het best in een veilige omgeving

Hybride werken heeft learning de 21e eeuw ingeslingerd, vindt Petra Tito, CHRO van Deloitte Nederland. Maar hoe zorg je ervoor dat medewerkers ich ook echt ontwikkelen? Dan blijkt dat er nog stappen te zetten zijn.

STAP-budget weer beschikbaar op 1 september

STAP-budget weer beschikbaar op 1 september

Vanaf donderdag 1 september om 10 uur is het weer mogelijk om STAP-subsidie voor scholing aan te vragen. Vorige aanvraagperiodes was de geldpot al binnen drie uur leeg, dus wees er snel bij als je er gebruik van wilt maken.