Zes HR-boeken om de coronacrisis goed door te komen

Tijdens de coronacrisis speelt ons leven zich af in en om en het huis. Een uitgelezen moment om je kennis bij te spijkeren. PW. selecteerde zes boeken die je als HR-professional helpen je strategie beter te ontwikkelen.

Zes HR-boeken om de coronacrisis goed door te komen

In de boekhandel loopt het storm, want we hebben allemaal veel meer tijd om te lezen. Gebruik deze coronacrisis als kans en kom meer te weten over HR-strategie. De onderstaande zes boeken zijn niet alleen theoretisch, maar gelukkig ook op de praktijk gericht. Zodat je straks meteen aan de slag kunt.

1. De High Performance Organisatie

Wat onderscheidt de best presterende bedrijven van minder goed presterende? Waarom behaalt de ene organisatie met dezelfde middelen veel betere resultaten dan de ander? Waarin ligt dat verschil? High Performance Organisaties (HPO’s) zijn bedrijven die meerjarig hun organisatiedoelen behalen en betere resultaten behalen dan vergelijkbare organisaties. Maar hoe kun je de transformatie maken naar een toekomstbestendige organisatie met hoog rendement?

Auteur drs. Jan-Dirk den Breejen behandelt in dit eerste deel van zijn boek De High Performance Organisatie: Leiderschap, strategie, beleid en cultuur drie strategische HPO-factoren: high performance leiderschap, open en actiegerichte organisatiecultuur en langtermijnfocus en de lerende organisatie. Hij focust zich hierbij op de rol die managers daarbij kunnen spelen en geeft een praktische concrete aanpak waarmee je zelf stapsgewijs de succesfactoren van een HPO voor je eigen bedrijf kunt realiseren.

2. De organisatiefilosoof

Of je even iets aan die gigantische werkdruk wilt doen? En of je ook direct de taaie bureaucratie binnen je organisatie kunt aanpakken. HR-managers krijgen heel wat problemen op hun bord geschoven die in eerste instantie misschien onmogelijk lijken om op te lossen.

In dit boek laat organisatiefilosoof Ben Kuiken zien hoe je filosofie kunt inzetten om anders tegen organisatieproblemen te kijken, denken én te praten. Zo leer je hoe je kunt omgaan met veelvoorkomende situaties als een hoge werkdruk, controle en succes. Een optimistisch en inspirerend boek vol praktische tips waarmee je op een nieuwe manier tegen je HR-strategie aankijkt en nieuwe perspectieven mogelijk worden.

3. HRM Heden & Morgen

Wat werkt voor HRM en wat niet? Welke HR-praktijken blijken in welke context een succes en welke (soms zelfs erg populaire) HRM-praktijken zijn juist allesbehalve effectief? En hoe kun je die succesvolle voorbeelden vervolgens toepassen in je eigen HR-strategie? In het boek HRM Heden en Morgen: evidence-based practice en practice-based evidence krijg je inzicht, inspiratie en praktische tips hoe je de HRM-strategie van jouw bedrijf kunt vormgeven, verbeteren en aanscherpen.

De schrijvers, Jurre Valk en Luca Lopes de Leao Laguna, nemen je daarnaast ook bij de hand om zelf kwantitatief en kwalitatief onderzoek binnen je organisatie te doen die direct voor verandering kunnen zorgen. Een must-read die je inspireert, stof geeft tot nadenken en waarmee je ook direct aan de slag kunt met het ontwikkelen van effectieve HRM-praktijken die passen bij je HR-strategie.

4. De kracht van organisch leiderschap

Klantvragen en behoeftes van medewerkers veranderen razendsnel, daar kun je als bedrijf lang niet altijd op tijd op inspelen. In de natuur heeft het organisme dat de beste verbindingen legt, zich goed aanpast en zichzelf reproduceert de grootste overlevingskansen. Steeds meer organisaties en instellingen slaan de weg in van organisch leidinggeven en organiseren. Wat dat inhoudt? Managementlagen worden weggehaald en vaste teams vervangen door gelegenheids-afdelingen of autonome ‘cellen’. Met als resultaat: meer productiviteit, ondernemingschap, creativiteit, klanttevredenheid én winst.

In dit boek vertelt organisatieadviseur en leiderschapscoach Ronald van der Molen hoe je als HR-manager leidinggeeft aan zo'n organische verandering en hoe je dat vormgeeft binnen je HR-strategie. Ga aan de slag met handige praktijkvoorbeelden en leer wat jouw team nodig heeft om te floreren én te groeien.

5. Canon van HRM

Een must-read en onmisbaar naslagwerk voor elke professionele HR-manager. Dit boek bevat maar liefst vijftig theorieën over HRM geschreven door meer dan zestig gerenommeerde auteurs, waaronder voornamelijk wetenschappers uit Nederland en Vlaanderen. In elk hoofdstuk staan steeds één theorie en de grondlegger van de theorie centraal. De theorieën worden in hun eigen tijd geplaatst en ook wordt aangegeven waar theorieën hun grondslag vinden.

Welke ontwikkelingen zijn er te zien strategisch HRM? Hoe zorg je voor de juiste prioriteiten binnen je strategisch HRM-beleid? En hoe kun je zorgen dat kortetermijnacties- en oplossingen ook toekomstgericht, duurzaam en in lijn met de organisatiestrategie zijn? Op deze en tal van andere vragen geeft deze Canon van HRM antwoord.

6. Dit is management

Speciaal voor hun 25-jarige jubileum komt Managementboek met het boek Dit is management. Hierin vertellen tien experts hoe hun vakgebied begon, hoe het zich heeft ontwikkeld en wat ze verwachten van de toekomst. Het boek is opgedeeld in tien thema’s waaronder strategisch management. Hierin behandelt Hans Strikwerda, organisatieadviseur en hoogleraar aan de Universiteit van Amsterdam, het werk van Michael Porter uit de jaren tachtig en waarom dat vandaag nog steeds interessant is.

Ook blikt Strikwerda vooruit dat duurzaamheid, de lange termijn en circulariteit een steeds grotere rol gaan spelen binnen strategisch management. Maar duurzame waardecreatie: hoe pas je dat dan binnen je HR-strategie toe? Je leest het (plus nog veel meer interessante en actuele kwesties) in dit lekker leesbare jubileumboek.


De redactie van PW. zorgt ervoor dat jij op de hoogte blijft van inspirerende en vooral betrouwbare vakinformatie over gerelateerde onderwerpen op gebied van HR en personeelsmanagement.

Voorbeelddocument personeelshandboek: jouw gids voor medewerkersbeleid

Voorbeelddocument personeelshandboek: jouw gids voor medewerkersbeleid

Gebruik dit voorbeelddocument om een effectief personeelshandboek op te stellen voor je organisatie. In dit handboek kun je bijvoorbeeld artikelen opnemen over je huisregels, vakantie en verzuim.

Bekijk hier PW. magazine #2 (april 2024)

Bekijk hier PW. magazine #2 (april 2024)

Lees in dit magazine over het omgaan en voorkomen van loonbeslag, de rol van HR bij rouw op de werkvloer en de taak van HR bij polarisatie.

Steeds vaker delen organisaties hun personeelshandboek online,  ook voor employer branding en recruitment. Foto: Shutterstock

Personeelshandboek: van saai naar strategisch HR-instrument

Deze HR-professionals delen hun handboek bewust online, ook voor employer branding en recruitment. "Dit is geen operationeel maar een strategisch HR-instrument."

Bekijk hier PW. magazine #1 (februari 2024)

Bekijk hier PW. magazine #1 (februari 2024)

Lees in dit magazine over de CSRD-regels en de rapportage-eisen, de zorgplicht bij grensoverschrijdend gedrag en de regels omtrent een goed DE&I-beleid.

Duurzaamheidsregels CSRD uitgelegd voor HR

Duurzaamheidsregels CSRD uitgelegd voor HR

HR moet gegevens verzamelen en rapporteren om te voldoen aan de Europese CSRD-richtlijn (Corporate Sustainability Reporting Directive). Wat houdt de richtlijn in en hoe ga je ermee aan de slag?

Rechter: duidelijk rookbeleid essentieel in loongeschil

Rechter: duidelijk rookbeleid essentieel in loongeschil

Een duidelijk rookbeleid is belangrijk. Door het ontbreken ervan, mag de werkgever geen loon terugvorderen, aldus de rechter.

HR-jaarkalender 2024

HR-jaarkalender 2024

Gebruik deze jaarkalender met belangrijke momenten en cruciale data voor HR in één handig overzicht. Zo ga jij goed voorbereid het nieuwe jaar in.

Vanaf 2024 verplichte CSRD-duurzaamheidsrapportage nog onbekend bij bedrijven

Vanaf 2024 verplichte CSRD-duurzaamheidsrapportage nog onbekend bij...

Vanaf 1 januari 2024 zijn zowel grote als beursgenoteerde middelgrote bedrijven verplicht om te rapporteren over hun impact op mens en milieu. Veel bedrijven zijn onbekend met deze verplichting.