Dit kost een werknemer écht
Personeelskosten bestaan uit meer dan het brutoloon: ook premies, verzekeringen en opleidingskosten tellen mee. Een overzicht.
Het laatste HR-nieuws
Actueel & juridisch gecheckt
Direct antwoord op je vraag
Personeelskosten bestaan uit meer dan het brutoloon: ook premies, verzekeringen en opleidingskosten tellen mee. Een overzicht.
Vanaf dit jaar is het voor werkgevers niet meer mogelijk om loonkostenvoordeel te ontvangen voor werknemers met een laag inkomen. Daarnaast veranderen de regels voor het ontvangen van andere tegemoetkomingen.
Loonkostenvoordeel (LKV), lage inkomensvoordeel (LIV), deze regelingen die stimuleren dat je mensen met een kwetsbare positie op de arbeidsmarkt in dienst neemt. Hoe werkt dat precies?
Werkgevers moeten een bepaald percentage banen aan mensen met een ziekte of handicap geven. Toch gebeurt dat nog weinig, ondanks de krappe arbeidsmarkt. Onbekendheid van de subsidies is één van de oorzaken. Op welke subsidies kun je aanspraak maken?
Werkgevers waren vorig jaar per gewerkt uur meer kwijt aan loonkosten, berekende het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). De stijging van 3,1 procent was de grootste toename sinds 2008. Wel waren er aanzienlijke verschillen tussen diverse sectoren.
Je zal er als ondernemer maar mee geconfronteerd worden: door de coronacrisis valt een groot deel van je omzet weg. Maar de loonkosten blijven wel doorgaan. Wat dan te doen? Een logische gedachte voor veel ondernemers is om te gaan snijden in de loonkosten. Maar mag dat eigenlijk wel?
De werkkostenregeling blijft ingewikkeld en rechters oordelen streng. Een van de grootste knelpunten is het gebruikelijkheidscriterium. Het is daarom van belang te weten wanneer dit van toepassing is en welke criteria worden gehanteerd worden bij de beoordeling of een vergoeding of verstrekking gebruikelijk is.
De 30%-vergoedingsregeling is een fiscale tegemoetkoming voor buitenlandse werknemers met een specifieke deskundigheid die tijdelijk in Nederland werkzaam zijn. Op basis van deze regeling kan de werkgever aan deze werknemer een deel van het salaris (maximaal dertig procent) belastingvrij vergoeden.
De belastingtarieven gaan omlaag. De belastingschijf waarin de meeste mensen belasting betalen, daalt van 40,85 naar 38,10 procent.
Vanaf 1 januari 2018 heeft het loonkostenvoordeel de premiekortingen voor oudere en arbeidsgehandicapte werknemers vervangen. Deze fiscale tegemoetkoming maakt het aantrekkelijker voor werkgevers om medewerkers uit deze specifieke groepen aan te nemen. In tegenstelling tot de premiekorting ontvangt u het loonkostenvoordeel echter pas na het belastingjaar.