Zo herken je het risico op burn-out bij medewerkers

Leidinggevenden en HRM-adviseurs spelen een essentiële rol in het herkennen van burn-outverschijnselen. Als zij alert zijn op een aantal vroege symptomen, kunnen zij veel leed helpen voorkomen.

Het aantal mensen met stress- en burn-outklachten groeit snel. Zo becijferde het CBS dat van alle werknemers van 15 tot 75 jaar bijna 15 procent stress-gerelateerde klachten heeft die kunnen leiden tot burn-out. Medewerkers met een burn-out zijn vaak minimaal een half jaar uit de running. Hun afwezigheid betekent ook een extra belasting voor de rest van het team, dat vaak al overbelast is. Voor organisaties is het dus essentieel om medewerkers met een groot burn-outrisico tijdig te herkennen.

Signalen van een dreigende burn-out

Arbeids- en organisatiepsycholoog Annita Rogier heeft 9 signalen op een rij gezet:

  1. Klagen over vermoeidheid
  2. Veel kortdurend verzuim
  3. Slechter plannen en presteren
  4. Inflexibiliteit
  5. Gedragsverandering
  6. Lagere betrokkenheid bij het werk en de organisatie
  7. Woede, verdriet en paniekaanvallen
  8. Plotselinge onzekerheid
  9. Depressieve klachten

Medewerkers negeren waarschuwingen

Vaak negeren medewerkers de waarschuwingen die hun lichaam geeft, zegt Rogier. “Ze nemen een pijnstiller tegen hun spanningsklachten en gaan dapper door met hun verplichtingen. Het lichaam zal zich dan aan het langdurig verhoogde stressniveau aanpassen, onder andere door meer cortisol aan te maken. Daardoor kun je langer doorgaan en voel je de pijn en andere stressklachten minder. Dat klinkt prettig, maar je lichaam kan dit verhoogde niveau niet oneindig lang aan. Je stort plotseling in: een burn-out is dan een feit.”