Hoe goed werkt Nederland?

Betaald werk staat centraal in de levens van vele Nederlanders. De omstandigheden waaronder mensen werken zijn voortdurend in beweging. Er zijn tal van ontwikkelingen gaande op de arbeidsmarkt en in de arbeidsverhoudingen. Denk bijvoorbeeld aan de discussies over het pensioenstelsel, de toenemende aantallen zzp'ers op de arbeidsmarkt, de opkomst van platformwerk, de stagnerende productiviteit, de beperkte loonstijgingen en de steeds ongelijkere verdeling van rijkdom.

Hoe goed werkt Nederland?

Kenmerkend voor de beleidsvorming in Nederland is dat er veel wordt overlegd en wordt samengewerkt tussen de overheid, vakbonden en werkgevers maar dat er af en toe ook flinke conflicten zijn. Hoe gaan deze doorwinterde instituties om met de uitdagingen van de hedendaagse arbeidsmarkt? En zijn ze hier wel voldoende op ingericht?

Hoe goed werkt Nederland?

Hoe goed werkt Nederland? verschaft inzicht in de belangrijkste ontwikkelingen op de hedendaagse Nederlandse arbeidsmarkt en in de arbeidsverhoudingen. Hiermee geeft het boek diepgang aan het politieke en maatschappelijke debat over arbeid en sociale zekerheid. Ongelijkheid als sociaal en arbeidsmarktvraagstuk loopt als een rode draad door de hoofdstukken heen, waarbij er aandacht is voor verschillen en overeenkomsten tussen werkenden, bedrijven en sectoren.

Bestel dit boek hier
Lees het boek online met PW. pro
Vraag hier een docentexemplaar aan.

Lees meer over

Doorschieten in de waanzin van datagedreven HR

Doorschieten in de waanzin van datagedreven HR

Veel HR-professionals lijken een aversie te hebben tegen cijfers en ontzeggen zichzelf elke affiniteit met getallen. Dat is een gemiste kans, vindt Hans van der Spek.

Strategische personeelsplanning voor duurzaam bedrijf

Strategische personeelsplanning voor duurzaam bedrijf

Een duurzaamheidsprofessional aanstellen, is een goede stap voor bedrijven die overstappen van een lineaire naar een circulaire, duurzame bedrijfsvoering.

Daniël Alfrink (Vermetten): 'Zie ongemakkelijke situaties als betaalde leermomenten'

Daniël Alfrink (Vermetten): 'Zie ongemakkelijke situaties als...

In de Spotlight-rubriek geven collega's antwoord op 9 vragen over het HR-vak; van trends die zij belangrijk vinden tot waar ze 's nachts van wakker liggen. Dit keer: Daniël Alfrink, HR-directeur bij Vermetten accountans en adviseurs.

Zo implementeer je succesvol jouw vitaliteitsbeleid

Zo implementeer je succesvol jouw vitaliteitsbeleid

Vitaliteit draait om de juiste mix van voeding, beweging, veerkracht en voldoening. Het vitaliteitsbeleid staat dan ook hoog op de HR-agenda. Maar hoe implementeer je zo'n beleid succesvol in jouw organisatie?

Het succes van talentontwikkeling: lessen van leidinggevenden

Het succes van talentontwikkeling: lessen van leidinggevenden

Doordring leidinggevenden ervan dat ze hun medewerkers meer aanspreken op hun talenten en minder op zaken waar ze niet zo goed in zijn. Dat lijkt vanzelfsprekend, maar is het nog niet. Zo ontdekte onderzoeker Mirjam Baars.

29-04-2024 Lisse
Ghislaine Aarts van Arriva.
Foto: Guido Benschop

Directeur HR Arriva: "Ik lig weleens wakker van het aantal...

Dreigen met werkonderbreking, agressie tegen medewerkers en een groot CO2-doel. Arriva staat de komende jaren voor uitdagingen. Ghislaine Aarts, directeur HR van Arriva vertelt erover.

Digitale dilemma's van HR: een balans tussen technologische vooruitgang en duurzaamheid

Digitale dilemma's van HR: een balans tussen technologische...

In de afgelopen jaren heeft binnen HR een verschuiving plaatsgevonden naar digitale dienstverlening en datagestuurd werken. Maar staan we wel genoeg stil bij de aanzienlijke milieu-impact van deze ontwikkelingen, vraagt Anne Doeser zich af.

5 subsidies voor opleiden en ontwikkelen

5 subsidies voor opleiden en ontwikkelen

Toekomstbestendige organisaties zien wat erop hen afkomt en anticiperen daarop. Aan HR om te investeren in opleiding en ontwikkeling van medewerkers. Met deze subsidies kun je je voordeel doen.