Vakantie tijdens corona? Wens van werknemer staat voorop

Hoewel in steeds meer landen de lockdown langzaam maar zeker wordt versoepeld, zijn de gevolgen van de coronacrisis nog overal voelbaar. Voor veel mensen betekent dat dat ze hun vakantiedagen liever oppotten tot betere tijden. Wat zijn de juridische aspecten van vakantie tijdens corona?

Vakantie tijdens corona? Wens van werknemer staat voorop

Hoe en wanneer een werknemer vakantie opneemt, wordt grotendeels bepaald door Europese wetgeving. En dat betekent dat de wens van de werknemer voorop staat, vertelt Diebels tijdens de HR Actualiteitendag. "Je kunt als werkgever niet zeggen: 'Jij moet nu vakantie opnemen.' Als de werknemer dat niet wil, dan weigert hij dat terecht. Er is geen verplichting."

Stimuleren

Diebels wijst er op dat er een spanningsveld zit tussen de verschillende verplichtingen die de werkgever heeft. Want daar waar een werkgever zijn werknemers niet mag verplichten om vakantiedagen op te nemen, moet hij ze wel stimuleren om dat te doen. "Als er sprake is van van verjaring van vakantiedagen – zoals in Nederland waar dat vanaf 1 juli gaat spelen – moet je werknemers daar wel op wijzen en ze stimuleren om die dagen op te nemen. Doe je dat niet, dan vervallen die dagen niet per 1 juli."

Bekijk de bijdrage van Mark Diebels tijdens de HR Actualiteitendag

Vakantiegeld

Het kan voor werkgevers lastig zijn om in een crisis tijdig het vakantiegeld te betalen. Volgens de wet moet het vakantiegeld in juni worden uitgekeerd. Wat te doen bij liquiditeitsproblemen? "De werknemer moet ermee instemmen dat vakantiegeld later wordt betaald. Je kunt dat niet eenzijdig uitstellen."

In zijn praktijk heeft Diebels succes geboekt door bij werknemers van bedrijven met liquiditeitsproblemen een compromis voor te stellen. "Je zegt dan tegen werknemers: 'We kunnen het vakantiegeld nu niet betalen. Dat doen we later in het jaar en betalen er dan de wettelijke rente van 2 procent over.' Voor werknemers die dat geld niet direct nodig hebben, heeft dat voordelen. Want 2 procent rente is veel meer dan wat je krijgt als je het op de bank zet."

Wil je alles weten over de vakantierechten tijdens de coronacrisis? Bekijk de video op PW. pro

Onderzoeksresultaten: dit kun je in 2024 van payroll verwachten

Onderzoeksresultaten: dit kun je in 2024 van payroll verwachten

Wat het huidige en toekomstige potentieel van payroll is? Daar geeft het onderzoek 'Het potentieel van payroll in 2024: Enquête internationale payroll' van ADP Nederland antwoord op.

Versterking positie klokkenluiders dwingt bedrijven interne procedures aan te scherpen

Versterking positie klokkenluiders dwingt bedrijven interne...

Het wetsvoorstel dat de bescherming van klokkenluiders uitbreidt, is aangenomen door de Eerste Kamer. Eerst intern misstanden melden is niet meer noodzakelijk. De aanpassing heeft gevolgen voor bedrijven met meer dan 50 werknemers.

Werknemer komt niet opdagen,  wat kan HR doen?

Werknemer komt niet opdagen, wat kan HR doen?

Je wilt natuurlijk structureel voorkomen dat werknemers niet komen opdagen. Wat kan HR doen om dit te voorkomen? Arbeidsrechtadvocaat Caro Nagel van WVO advocaten geeft 5 tips.

(G)een nieuwe loondoorbetalingsperiode na ziekte en 4 weken werken?

(G)een nieuwe loondoorbetalingsperiode na ziekte en 4 weken werken?

Een werknemer die gedurende lange tijd arbeidsongeschikt is geweest, valt na slechts vier weken werken opnieuw uit. Hierdoor ontstaat er een nieuwe loondoorbetalingsverplichting van 104 weken. Of toch niet? De rechter oordeelde hierover.

Opzegtermijn: alle regels op een rij

Opzegtermijn: alle regels op een rij

Wanneer de wegen van werkgever en werknemer zich scheiden, moeten beide partijen een opzegtermijn in acht nemen. Wat zijn hier de regels voor?

Meestal geen recht op overwerkvergoeding, wanneer wel?

Meestal geen recht op overwerkvergoeding, wanneer wel?

Meestal wordt overwerk niet apart vergoed, in het contract valt het onder het reguliere salaris. Maar mag een werkgever overwerk zomaar 'verdisconteren' in het salaris en dat opnemen in een contract? Wanneer is een aparte vergoeding passend?

Medewerkers controleren tijdens WK-wedstrijd: mag dat?

Medewerkers controleren tijdens WK-wedstrijd: mag dat?

Een voorspelbare ziekmelding na een belangrijke WK-wedstrijd of stiekem onder werktijd kijken. Het WK brengt een aantal arbeidsrechtelijke vragen met zich mee. Wat mag er wel en niet? Arbeidsrechtadvocaat Maarten van Gelderen legt uit.

Ontslag werkneemster die keek in bankgegevens ex-man

Ontslag werkneemster die keek in bankgegevens ex-man

Een bankmedewerkster nam het niet zo nauw met de regels van de bank en raadpleegde de bankrekening van haar ex-man en dochter. Naar eigen zeggen om te kijken of 'het goed met hen ging'. Ontslag volgt. Terecht of niet?