Risicomanagement in moeilijke tijden: varen in de mist

De (HR-) manager is als een schipper aan het roer van de organisatie in woelige tijden, zegt prof. dr. Lidewey van der Sluis. "Die moet zijn schip, de organisatie, er doorheen loodsen zonder al te veel averij op te lopen."  Dat was al zo, maar nu we een crisis van ongekende omvang meemaken helemaal.

Risicomanagement in moeilijke tijden: varen in de mist

Hoe kun je als organisatie relevant blijven in een tijd van ongekende mogelijkheden, onvoorspelbare risico’s, en grenzeloze markten? Wat kan een HR-professional en een leidinggevende doen om hier een bijdrage aan te leveren? Daarover spreekt Van der Sluis onder andere tijdens de tweedaagse masterclass Strategisch Talentmanagement.

Risicomanagement

De instrumenten die Van der Sluis aanreikt bestaan uit een viertal conceptuele modellen, die leidinggevenden kunnen gebruiken bij de inrichting van de organisatie en als uitrusting voor onderweg. Zo helpt het zogeheten 3-fasen model de manager bepalen in welke situatie de organisatie zich bevindt. Ben je met je schip overmeesterd door wind en zee? Of krijgt je bemanning weer wat grip op de situatie? Krijgen de medewerkers weer energie om hun werk op te pakken en gaan ze weer ‘aan’? De derde fase is als er een nieuwe horizon gloort en de modus om met volle vaart vooruit te gaan weer wordt gevonden.

>>> Tip: Volg de tweedaagse Masterclass Strategisch Talentmanagement met Prof. dr. Lidewey van der Sluis.

Overhandiging boek Varen in de mist van prof. dr. Lidewey van der Sluis aan minister van VWS Hugo de Jonge
Het eerste exemplaar van het boek 'Varen in de mist'  van Lidewey van der Sluis werd overhandigd aan minister Hugo de Jonge. Foto: Roel Dijkstra

Kompas

Het navigatiemodel van Van der Sluis helpt organisaties juist om hun leidende principes systematisch in beeld brengen. Leidinggevenden kunnen met dit kompas de coördinaten bepalen van waaruit zij bewegen. Met de huidige kennis en inzichten over economie en ondernemerschap na de lockdown, noemt ze het dan ook de After Lockdown Navigator.

Derde model

Het derde model, het besturingsmodel, helpt organisaties in te richten om ‘vaart te maken’. “Een organisatie is als een lerend ecosysteem dat zich lenig, wendbaar, flexibel en adaptief beweegt”, schrijft Van der Sluis. “Zoals een schip dat zich een weg baant door de wateren in wisselende omstandigheden.” Belangrijk bij het vaart maken is bijvoorbeeld dat er een gezamenlijk doel is. Samen streven naar één doel geeft een organisatie vleugels. Het zet mensen in beweging. Ook lijkt het een open deur, toch werkt het in veel organisaties nog niet zo, stelt de auteur. Organogrammen en functiehuizen, vaste structuren en hiërarchisch en lineair denken zitten het vaak nog in de weg.

Managementmodel

Als laatste biedt Van der Sluis met het managementmodel hulp aan organisaties om hun interne processen te managen en zo de kwaliteit van het werk te vergroten.

Wil je leren hoe je op een uitdagende en vernieuwende manier jouw organisatie toekomstbestendig kunt maken? Tijdens de masterclass Strategisch Talentmangement ga je 2 dagen intensief aan de slag met dé absolute expert op het gebied van talentmanagement: Prof. Dr. Lidewey E.C. van der Sluis. 

Meer informatie 

Foto: Liza Summer | Pexels

Toon lef, zet mentale gezondheid op de HR-agenda

Mentale weerbaarheid is een belangrijk thema, met name onder jongeren. Door er als werkgever aandacht aan te schenken, kun je je onderscheiden, schrijft onderzoeker Mirjam Baars.

YER breidt met overname Avantgarde Experts weer uit in Duitsland

YER breidt met overname Avantgarde Experts weer uit in Duitsland

YER Global heeft Avantgarde Experts overgenomen, een Duitse wervingsspecialist in de mobiliteits- en technologiesector. Met deze tweede Duitse overname dit jaar groeit YER in Duitsland tot bijna 1.500 gedetacheerde professionals.

Nieuw in medewerkersonderzoek: scannen van e-mails en chats met AI

Nieuw in medewerkersonderzoek: scannen van e-mails en chats met AI

Kan AI de jaarlijkse medewerkerssurvey of het periodiek arbeidsgezondheidskundig onderzoek (PAGO) overnemen? Ja, stelt empolyee experience-expert Heleen Mes. Sterker nog: die ontwikkeling is al ingezet.

Loopbaan-APK voor HR: zo houd je grip op de groeispurt van je bedrijf

Loopbaan-APK voor HR: zo houd je grip op de groeispurt van je bedrijf

Een groeiend bedrijf met meer klanten en medewerkers, levert HR extra werk op. In deze rubriek beschrijft loopbaancoach Jolan Douwes hoe je overzicht houdt en prioriteiten stelt.

Doorschieten in de waanzin van datagedreven HR

Doorschieten in de waanzin van datagedreven HR

Veel HR-professionals lijken een aversie te hebben tegen cijfers en ontzeggen zichzelf elke affiniteit met getallen. Dat is een gemiste kans, vindt Hans van der Spek.

Strategische personeelsplanning voor duurzaam bedrijf

Strategische personeelsplanning voor duurzaam bedrijf

Een duurzaamheidsprofessional aanstellen, is een goede stap voor bedrijven die overstappen van een lineaire naar een circulaire, duurzame bedrijfsvoering.

Daniël Alfrink (Vermetten): 'Zie ongemakkelijke situaties als betaalde leermomenten'

Daniël Alfrink (Vermetten): 'Zie ongemakkelijke situaties als...

In de Spotlight-rubriek geven collega's antwoord op 9 vragen over het HR-vak; van trends die zij belangrijk vinden tot waar ze 's nachts van wakker liggen. Dit keer: Daniël Alfrink, HR-directeur bij Vermetten accountans en adviseurs.

Zo implementeer je succesvol jouw vitaliteitsbeleid

Zo implementeer je succesvol jouw vitaliteitsbeleid

Vitaliteit draait om de juiste mix van voeding, beweging, veerkracht en voldoening. Het vitaliteitsbeleid staat dan ook hoog op de HR-agenda. Maar hoe implementeer je zo'n beleid succesvol in jouw organisatie?