Voor abonnees Eerste Kamer stemt in met Wet vereenvoudiging banenafspraak, dit moet...
Het wetsvoorstel moet het voor werkgevers eenvoudiger en aantrekkelijker maken om mensen met een arbeidsbeperking in dienst te nemen.
Het laatste HR-nieuws
Actueel & juridisch gecheckt
Direct antwoord op je vraag
Het wetsvoorstel moet het voor werkgevers eenvoudiger en aantrekkelijker maken om mensen met een arbeidsbeperking in dienst te nemen.
Het kabinet wil de Participatiewet eenvoudiger en begrijpelijker maken, zodat deze beter aansluit op wat mensen nodig hebben.
Voor werkgevers moet het eenvoudiger worden om mensen met een arbeidsbeperking aan te nemen. De Tweede Kamer heeft het wetsvoorstel daartoe aangenomen.
Het wetsvoorstel 'Participatiewet in balans' vereenvoudigt de regels en procedures van de Participatiewet. Vertrouwen en de menselijke maat moeten bij de uitvoering voortaan kernwaarden zijn. Wat betekent dit en welke maatregelen uit het wetsvoorstel kunnen relevant zijn voor jou als werkgever?
Vanaf dit jaar is het voor werkgevers niet meer mogelijk om loonkostenvoordeel te ontvangen voor werknemers met een laag inkomen. Daarnaast veranderen de regels voor het ontvangen van andere tegemoetkomingen.
Het moet voor werkgevers aantrekkelijker worden om mensen met een arbeidsbeperking in dienst te nemen. Dat staat in de vernieuwde Wet Banenafspraak, die onlangs is ingediend bij de Tweede Kamer.
Mensen in de WIA, Wajong of met een werkloosheidsuitkering (WW) gaan in aanmerking komen voor de Banenafspraak. Werkgevers kunnen bij het aannemen van deze mensen hierdoor subsidie aanvragen.
De Participatiewet is aangepast om belemmeringen bij werkgevers weg te nemen. Daardoor moet het makkelijker worden om iemand met een arbeidsbeperking aan te nemen. Zo moet het aanvragen van subsidies of hulpmiddelen bij elke gemeente hetzelfde zijn.
Als je iemand met een afstand tot de arbeidsmarkt in dienst neemt, krijg je te maken met de Participatiewet. Dat is een complexe wet. Waar moet HR op letten? Arbeidsrechtadvocaten Heleen van Soest en Marije Joosse geven tips.
Door koudwatervrees bij werkgevers vinden mensen met een arbeidsbeperking moeizaam werk. Maar, VodafoneZiggo heeft 99 mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt in dienst. Hoe hebben ze dat aangepakt? En wat is de toegevoegde waarde voor een bedrijf?