De Participatiewet is aangepast om belemmeringen bij werkgevers weg te nemen. Daardoor moet het makkelijker worden om iemand met een arbeidsbeperking aan te nemen. Zo moet het aanvragen van subsidies of hulpmiddelen bij elke gemeente hetzelfde zijn.
Als je iemand met een afstand tot de arbeidsmarkt in dienst neemt, krijg je te maken met de Participatiewet. Dat is een complexe wet. Waar moet HR op letten? Arbeidsrechtadvocaten Heleen van Soest en Marije Joosse geven tips.
Door koudwatervrees bij werkgevers vinden mensen met een arbeidsbeperking moeizaam werk. Maar, VodafoneZiggo heeft 99 mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt in dienst. Hoe hebben ze dat aangepakt? En wat is de toegevoegde waarde voor een bedrijf?
In 2026 moeten werkgevers in totaal 125.000 banen hebben gecreëerd voor mensen met een ziekte of een handicap. Dat hebben werkgevers en het kabinet in een sociaal akkoord in 2013 afgesproken, via de zogenoemde Banenafspraak.
Door onwetendheid is er koudwatervrees voor het aannemen van mensen met een arbeidsbeperking. Terwijl dat volgens de Banenafspraak wel moet. Bovendien kunnen ze een uitkomst bieden tegen de arbeidskrapte. Hoe neem je zo iemand aan en wat moet HR...
Werkgevers moeten een bepaald percentage banen aan mensen met een ziekte of handicap geven. Toch gebeurt dat nog weinig, ondanks de krappe arbeidsmarkt. Onbekendheid van de subsidies is één van de oorzaken. Op welke subsidies kun je aanspraak maken?
Minder dan een op de tien werkgevers heeft een medewerker met een arbeidsbeperking in dienst. Het kabinet wil dat meer mensen die onder de Participatiewet of de Wajong vallen werk krijgen en wil daarvoor de wet aanpassen. Belanghebbenden kunnen via...
De afgelopen twee jaar is het aantal werknemers met een afstand tot de arbeidsmarkt in dienst van werkgevers in de marktsector fors gestegen ten opzichte van de doelstellingen vastgelegd in de banenafspraak. In 2016 zelfs zo’n 36 procent meer. De...
Een nieuw jaar, een nieuw begin voor een aantal wetten. Ook op het gebied van werk en inkomen verandert er het een en ander. Het ministerie van SZW zette de belangrijkste veranderingen op een rij.
Een betere organisatie van de arbeidsparticipatie van mensen met een beperking en van chronisch zieken leidt tot minder uitval, een hogere productiviteit en dus meer rendement voor werkgevers.