Gabriël Anthonio: een baan als een aantrekkelijke werkplaats

Wat maakt een baan echt aantrekkelijk? Waardengedreven leiderschap is volgens prof. dr. Gabriël Anthonio een belangrijk ingrediënt. Hij legt uit waarom.

Gabriël Anthonio: een baan als een aantrekkelijke werkplaats

Wat maakt dat iemand zich blijft ontwikkelen op een werkplaats? We kunnen van alles verzinnen om met een gezonde bedrijfscultuur goede arbeidskrachten aan te trekken, ze te verleiden, weg te kapen of binden. Allemaal tijdelijke interventies die niet werken.

Mensen werken niet zozeer voor een merk of bedrijf

Maak je geen illusies, mensen werken voor en met mensen, niet primair voor een merk of het bedrijf zelf. Wat ben je als collega, als leidinggevende voor een mens? Willen mensen graag bij je werken, daag je ze uit zich verder te ontwikkelen? Geeft het werk, naast inkomen en plezier ook zin en betekenis aan het leven van de medewerkers? In hoeverre gaat het gesprek tussen jou en anderen hierover en kun je samen waarden creëren op je werk?

Waardengedreven leiderschap

Bij waardengedreven leiderschap staat de mens en zijn of haar waardigheid centraal. Het is een route naar persoonlijke ontwikkeling in verbinding met anderen. Hierbij staan niet de structuren, rollen of posities, maar mensen en hun onderlinge relaties centraal.

Kwaliteit

Wat vinden we van de kwaliteit van de relaties op ons werk, onderling en met de leidinggevenden? Zou je het een rapportcijfer willen durven geven? De mate van kwaliteit van die onderlinge relaties bepaalt in grote mate of de organisatie goed presteert.

Anti-vergaderen

Leiderschap is ook meer doen van wat werkt en stoppen wat niet werkt. Dit stoppen is misschien nog wel belangrijker dan steeds nieuwe dingen proberen en invoeren. Heb je wel een eens stopgesprekken? Zaken waarvan iedereen vindt dat het nutteloos is, tot het verleden behoort of waar je allemaal energie op verliest. Of werk je in een organisatie waar alleen maar meer, zoals beleid en procedures bij komen en niets af gaat? Dan weet je zeker dat de relaties onder druk komen te staan. Misschien wordt het tijd om wat vaker te gaan anti-vergaderen, met een agenda punt: waar gaan we mee stoppen, wat werkt niet (meer).

Rust

Dan ontstaat er meer ruimte en rust om elkaar weer te ontmoeten, wat echt van waarde is te delen en meer betekenis te geven aan ons werk. Zo’n werkplaats is aantrekkelijk voor top-professionals en prettige leidinggevenden en zal resultaten boeken die onderscheidend in het veld of de markt zijn.

Prof. dr. Gabriël Anthonio is een van de docenten tijdens de zesdaagse collegereeks HR Cultuurverandering op de Business Universiteit Nyenrode.  Anthonio is bestuurder in de geestelijke gezondheidszorg, Verslavingszorg Noord Nederland (VNN), hoogleraar op het gebied van Leiderschap en Organisaties aan de Rijksuniversiteit Groningen en Lector aan de NHL-Stenden Hogeschool te Leeuwarden.

Digitale dilemma's van HR: een balans tussen technologische vooruitgang en duurzaamheid

Digitale dilemma's van HR: een balans tussen technologische...

In de afgelopen jaren heeft binnen HR een verschuiving plaatsgevonden naar digitale dienstverlening en datagestuurd werken. Maar staan we wel genoeg stil bij de aanzienlijke milieu-impact van deze ontwikkelingen, vraagt Anne Doeser zich af.

Bekijk hier PW. magazine #2 (april 2024)

Bekijk hier PW. magazine #2 (april 2024)

Lees in dit magazine over het omgaan en voorkomen van loonbeslag, de rol van HR bij rouw op de werkvloer en de taak van HR bij polarisatie.

5 subsidies voor opleiden en ontwikkelen

5 subsidies voor opleiden en ontwikkelen

Toekomstbestendige organisaties zien wat erop hen afkomt en anticiperen daarop. Aan HR om te investeren in opleiding en ontwikkeling van medewerkers. Met deze subsidies kun je je voordeel doen.

Subsidies en kredieten voor AI-ontwikkeling

Subsidies en kredieten voor AI-ontwikkeling

Om nieuwe toepassen van AI te onderzoeken of te demonstreren, kun je als ondernemer in aanmerking komen voor verschillende subsidies en kredieten. We hebben er een aantal op een rijtje gezet.

De 8 momenten waarop jouw medewerkers een mening over je vormen

De 8 momenten waarop jouw medewerkers een mening over je vormen

Als je de reis- en contactmomenten van je medewerkers in kaart brengt, kun je sturen op ervaringen die bijdragen aan werkgeluk. Bovendien kun je laten zien waar jouw organisatie voor staat, schrijft werkgeluk-expert Gea Peper.

Tamara Kucharek (Goudwisselkantoor): 'In dit vak gaat zorgvuldigheid boven snelheid'

Tamara Kucharek (Goudwisselkantoor): 'In dit vak gaat zorgvuldigheid...

In de Spotlight-rubriek stellen we 9 vragen aan collega's in het HR-vak. Dit keer: Tamara Kucharek, HR Directeur Europa bij het Goudwisselkantoor en eigenaar BISC HR Advies & Begeleiding.

'Van deze HRtop100 award 2024 winnaars kan HR veel leren'

'Van deze HRtop100 award 2024 winnaars kan HR veel leren'

5 eindverantwoordelijke HR-professionals zijn 28 maart in de prijzen gevallen tijdens de HRtop100 award 2024. Volgens de vakjury kan HR veel leren van de strategieën van deze winnaars.

Optimaliseer hybride werken: van strakke afspraken tot de juiste tools

Optimaliseer hybride werken: van strakke afspraken tot de juiste tools

Hybride werken is het nieuwe normaal sinds het uitbreken van de coronapandemie. Maar waar staan we 4 jaar later? Tips van en voor HR.