'Behandel werknemers eens als volwassenen'

De traditionele HR-aanpak werkt anno 2019 niet meer. Dat vindt Lucy Adams, CEO van Disruptive HR en spreker op de conferentie Employee experience 2019. "Mensen gedragen zich alleen volwassen als je ze ook als volwassenen behandelt. En daarin falen veel organisaties."

'Behandel werknemers eens als volwassenen'

"Gefrustreerd." Zo typeert Adams haar houding ten opzichte van HR. Gefrustreerd met het gebrek aan innovatie, het gebrek aan nieuwe ideeën en aan een nieuwe aanpak. Zij was jarenlang directeur HR bij de BBC - de Engelse publieke omroep die grofweg voor dezelfde enorme uitdagingen staat als de Nederlandse publieke omroep. "Maar het enige dat ik de BBC kon bieden is wat we als HR al sinds de jaren '70 bieden: de oude, traditionele aanpak. En die werkt niet meer."

Autonomie

Na haar vertrek bij de omroep besloot Adams zelf een nieuwe aanpak te ontwerpen en uit te dragen met een eigen bureau: Disruptive HR. Een van de pijlers van die nieuwe aanpak is het meer volwassen benaderen van medewerkers. "Laat de ouder-kind relatie los. Mensen kunnen zelf verantwoordelijkheid dragen, als je het ze maar geeft. Geef autonomie, mensen willen uit zichzelf het goede doen. En willen zich daarover ook best verantwoorden – al is dat in het begin soms eng."

Zelfsturende medewerkers

Autonome en zelfsturende medewerkers stellen een organisatie in staat om sneller te reageren op uitdagingen van buitenaf, vindt Adams. Want bottom-up veranderingen kunnen tegelijk op veel plaatsen in de organisatie plaatsvinden, en winnen het daardoor altijd van grote, allesomvattende plannen waarover jaren is vergaderd en die top-down worden uitgerold.

Om de werknemer te stimuleren om meer verantwoordelijkheid te pakken, moet deze volgens Adams meer worden benaderd als consument. "Luister naar de wensen van je medewerkers. Hoe willen ze bijvoorbeeld worden beloond? Is een bonus echt de beste oplossing, of heeft een simpel 'dankjewel' veel meer effect? Vráág je werknemers eens."

Onboarding

En pak bijvoorbeeld de inwerkperiode – de onboarding – eens helemaal anders aan. "Stuur geen PowerPoint met honderd slides over je bedrijf, maar gebruik de periode om te ontdekken hoe deze medewerker het beste tot zijn of haar recht kan komen. Wat wil hij, hoe werkt hij het beste en wat motiveert hem?"

Een organisatie die de HR 'disruptive' wil aanpakken hoeft niet alles meteen op de schop te doen. "Er bestaat ook geen blauwdruk van disruptive HR", zegt Adams. "Elke context is anders, het blijft pionieren om uit te vinden wat bij jou werkt. Dus ga niet meteen een heel nieuw beoordelingssysteem opzetten, want dan denk je ook meteen weer vanuit structuren en systemen. Begin klein, en vraag je medewerkers eens op welke manier zíj graag beoordeeld zouden worden."

Wetenschappelijk bewijs

En werkt die nieuwe aanpak voor organisaties? "Veel potentiële klanten vragen om wetenschappelijk bewijs", zegt Adams. "En daar hebben we nog geen stapels van liggen. Maar draai het eens om: er meer dan genoeg bewijs dat wat HR nu doet, niet werkt. Op de conferentie Employee experience 2019 vertel ik daar graag meer over en geef ik een alternatief. Kies zelf."

Meer weten? Ontmoet Lucy Adams tijdens het event Employee Experience op 16 september 2020. Laat u inspireren door een van de meest innovatieve en inspirerende sprekers uit het HR-vak

Klik hier voor het volledige programma van Employee Experience

Lees meer over

Zo voer je een verzuimgesprek

Zo voer je een verzuimgesprek

Verzuim is duur. Wanneer een werknemer dus een onverwachts hoog ziekteverzuim heeft, of zich opvallend vaak op bepaalde dagen in de week ziek meldt, is het tijd voor een goed gesprek.

Maak een functioneringsgesprek zinvol met deze 5 vragen

Maak een functioneringsgesprek zinvol met deze 5 vragen

Functioneringsgesprekken. De meeste medewerkers én managers zien er tegenop, de uitkomsten zijn meestal teleurstellend. Door gesprekken veel persoonlijker te maken valt er veel meer uit te halen.

Ingrid van Loon:  “In 2040 is een op de drie Nederlanders mantelzorger. Dat is gewoon een feit.”

Impact mantelzorg op werknemers blinde vlek bij werkgever

Nederland telt drie miljoen mensen die mantelzorg combineren met een baan. Een loodzware combinatie, die zorgt voor veel uitval. Een blinde vlek ook voor veel werkgevers. Hoe ziet de toekomst eruit?

Leidinggevende cruciaal in succes hybride werken

Leidinggevende cruciaal in succes hybride werken

Tijdens de coronapandemie gold een landelijk advies tot thuiswerken. Het lijkt misschien lang geleden, maar dit advies werd pas vijf kwartalen geleden ingetrokken, op 15 maart 2022 om precies te zijn. Hybride werken is het nieuwe normaal. De sleutel...

Diversiteit en inclusie? 'Begin eerst met gelijke kansen man/vrouw'

Diversiteit en inclusie? 'Begin eerst met gelijke kansen man/vrouw'

Elk zichzelf respecterend bedrijf heeft diversiteit en inclusie (D&I) inmiddels wel op de agenda staan. Een 50-50-verdeling tussen de seksen is echter nog ver weg. Volgens Stefan Duran van elipsLife, moeten we ons daar niet blind op staren: "De...

Zo geef je hybride werken vorm

Zo geef je hybride werken vorm

Welke effecten heeft het gedwongen thuiswerken gehad op onze manier werken? Wat zijn onze voorkeuren? Is hybride werken het nieuwe normaal? En hoe geven we dat vorm?

Zo focus je echt op de werknemer

Zo focus je echt op de werknemer

In het komende jaar zal in veel sectoren de personeelskrapte en het verloop van personeel toenemen. Het wordt steeds moeilijker om te voorzien in de capaciteitsbehoefte. Tijd dus om verloop te voorkomen. Maar hoe pak je dat aan?

Alcoholverslaving op de werkvloer

Alcoholverslaving op de werkvloer

Verslaving op de werkvloer komt veel vaker voor dan je denkt, weet jarenlang bedrijfsarts Gertjan Beens. Hoe moet HR omgaan met een alcoholverslaafde medewerker?