artikel

‘Behandel werknemers eens als volwassenen’

Personeelsmanagement

De traditionele HR-aanpak werkt anno 2019 niet meer. Dat vindt Lucy Adams, CEO van Disruptive HR en spreker op de conferentie Employee experience 2019. “Mensen gedragen zich alleen volwassen als je ze ook als volwassenen behandelt. En daarin falen veel organisaties.”

‘Behandel werknemers eens als volwassenen’

“Gefrustreerd.” Zo typeert Adams haar houding ten opzichte van HR. Gefrustreerd met het gebrek aan innovatie, het gebrek aan nieuwe ideeën en aan een nieuwe aanpak. Zij was jarenlang directeur HR bij de BBC – de Engelse publieke omroep die grofweg voor dezelfde enorme uitdagingen staat als de Nederlandse publieke omroep. “Maar het enige dat ik de BBC kon bieden is wat we als HR al sinds de jaren ’70 bieden: de oude, traditionele aanpak. En die werkt niet meer.”

Autonomie

Na haar vertrek bij de omroep besloot Adams zelf een nieuwe aanpak te ontwerpen en uit te dragen met een eigen bureau: Disruptive HR. Een van de pijlers van die nieuwe aanpak is het meer volwassen benaderen van medewerkers. “Laat de ouder-kind relatie los. Mensen kunnen zelf verantwoordelijkheid dragen, als je het ze maar geeft. Geef autonomie, mensen willen uit zichzelf het goede doen. En willen zich daarover ook best verantwoorden – al is dat in het begin soms eng.”

Zelfsturende medewerkers

Autonome en zelfsturende medewerkers stellen een organisatie in staat om sneller te reageren op uitdagingen van buitenaf, vindt Adams. Want bottom-up veranderingen kunnen tegelijk op veel plaatsen in de organisatie plaatsvinden, en winnen het daardoor altijd van grote, allesomvattende plannen waarover jaren is vergaderd en die top-down worden uitgerold.

Om de werknemer te stimuleren om meer verantwoordelijkheid te pakken, moet deze volgens Adams meer worden benaderd als consument. “Luister naar de wensen van je medewerkers. Hoe willen ze bijvoorbeeld worden beloond? Is een bonus echt de beste oplossing, of heeft een simpel ‘dankjewel’ veel meer effect? Vráág je werknemers eens.”

Onboarding

En pak bijvoorbeeld de inwerkperiode – de onboarding – eens helemaal anders aan. “Stuur geen PowerPoint met honderd slides over je bedrijf, maar gebruik de periode om te ontdekken hoe deze medewerker het beste tot zijn of haar recht kan komen. Wat wil hij, hoe werkt hij het beste en wat motiveert hem?”

Een organisatie die de HR ‘disruptive‘ wil aanpakken hoeft niet alles meteen op de schop te doen. “Er bestaat ook geen blauwdruk van disruptive HR”, zegt Adams. “Elke context is anders, het blijft pionieren om uit te vinden wat bij jou werkt. Dus ga niet meteen een heel nieuw beoordelingssysteem opzetten, want dan denk je ook meteen weer vanuit structuren en systemen. Begin klein, en vraag je medewerkers eens op welke manier zíj graag beoordeeld zouden worden.”

Wetenschappelijk bewijs

En werkt die nieuwe aanpak voor organisaties? “Veel potentiële klanten vragen om wetenschappelijk bewijs”, zegt Adams. “En daar hebben we nog geen stapels van liggen. Maar draai het eens om: er meer dan genoeg bewijs dat wat HR nu doet, niet werkt. Op de conferentie Employee experience 2019 vertel ik daar graag meer over en geef ik een alternatief. Kies zelf.”

 

Meer weten? Ontmoet Lucy Adams tijdens het event Employee Experience op 21 mei 2019. Laat u inspireren door een van de meest innovatieve en inspirerende sprekers uit het HR-vak. 

Klik hier voor het volledige programma van Employee Experience

Reageer op dit artikel