Onderzoek: employee experience krijgt te weinig liefde 

Een onlangs gehouden onderzoek van PW. onder HR-professionals naar hoe organisaties bezig zijn met employee experience heeft een zorgwekkend resultaat opgeleverd. Een goede employee experience wordt als zeer belangrijk ervaren, maar krijgt in de praktijk nog geen prioriteit.

Onderzoek: employee experience krijgt te weinig liefde 

Een grote meerderheid van de HR-professionals die de survey van PW hebben ingevuld, vindt employee experience van groot belang. Vooral voor het behoud van medewerkers en voor de positie op de arbeidsmarkt. Voor een groot deel van de ondervraagden past een goede employee experience ook bij de ambitie en overtuigingen van de organisatie.

Je zou dus denken dat er flink ingezet wordt op deze discipline. Maar niets is minder waar. Slechts een handvol van de ondervraagden vindt dat de aandacht voor employee experience het afgelopen jaar is toegenomen in de organisatie. Bij ruim 50 procent is die aandacht juist minder geworden of zelfs sterk gedaald. Het lukt organisaties dan ook niet om echt prioriteit te geven aan het verbeteren van de beleving van hun medewerkers. In veel organisaties zijn er wel initiatieven gestart, maar in de meeste gevallen bloeden die langzaam dood. Ruim de helft geeft aan dat ze ook helemaal geen geformuleerde employee experience strategie, missie of ambitie hebben. Dan is het sowieso lastig om de werknemersbeleving echt te verbeteren.

Een ruime meerderheid geeft aan dat HR de kar moet trekken wat dit betreft. Daarvoor moet men veelal anders gaan werken, zo is de consensus. Bovendien zijn veel HR-professionals van mening dat HR meer interne samenwerkingen moet aangaan. Maar vooral is er veel meer kennis en expertise nodig over employee experience aldus de ondervraagden. Naast natuurlijk extra geld en support van de directie en andere afdelingen.

Lees meer over

Redactie

Redactie

De redactie van PW. zorgt ervoor dat jij op de hoogte blijft van inspirerende en vooral betrouwbare vakinformatie over gerelateerde onderwerpen op gebied van HR en personeelsmanagement.

Zo voer je een verzuimgesprek

Zo voer je een verzuimgesprek

Verzuim is duur. Wanneer een werknemer dus een onverwachts hoog ziekteverzuim heeft, of zich opvallend vaak op bepaalde dagen in de week ziek meldt, is het tijd voor een goed gesprek.

Maak een functioneringsgesprek zinvol met deze 5 vragen

Maak een functioneringsgesprek zinvol met deze 5 vragen

Functioneringsgesprekken. De meeste medewerkers én managers zien er tegenop, de uitkomsten zijn meestal teleurstellend. Door gesprekken veel persoonlijker te maken valt er veel meer uit te halen.

Ingrid van Loon:  “In 2040 is een op de drie Nederlanders mantelzorger. Dat is gewoon een feit.”

Impact mantelzorg op werknemers blinde vlek bij werkgever

Nederland telt drie miljoen mensen die mantelzorg combineren met een baan. Een loodzware combinatie, die zorgt voor veel uitval. Een blinde vlek ook voor veel werkgevers. Hoe ziet de toekomst eruit?

Leidinggevende cruciaal in succes hybride werken

Leidinggevende cruciaal in succes hybride werken

Tijdens de coronapandemie gold een landelijk advies tot thuiswerken. Het lijkt misschien lang geleden, maar dit advies werd pas vijf kwartalen geleden ingetrokken, op 15 maart 2022 om precies te zijn. Hybride werken is het nieuwe normaal. De sleutel...

Diversiteit en inclusie? 'Begin eerst met gelijke kansen man/vrouw'

Diversiteit en inclusie? 'Begin eerst met gelijke kansen man/vrouw'

Elk zichzelf respecterend bedrijf heeft diversiteit en inclusie (D&I) inmiddels wel op de agenda staan. Een 50-50-verdeling tussen de seksen is echter nog ver weg. Volgens Stefan Duran van elipsLife, moeten we ons daar niet blind op staren: "De...

Zo geef je hybride werken vorm

Zo geef je hybride werken vorm

Welke effecten heeft het gedwongen thuiswerken gehad op onze manier werken? Wat zijn onze voorkeuren? Is hybride werken het nieuwe normaal? En hoe geven we dat vorm?

Zo focus je echt op de werknemer

Zo focus je echt op de werknemer

In het komende jaar zal in veel sectoren de personeelskrapte en het verloop van personeel toenemen. Het wordt steeds moeilijker om te voorzien in de capaciteitsbehoefte. Tijd dus om verloop te voorkomen. Maar hoe pak je dat aan?

Alcoholverslaving op de werkvloer

Alcoholverslaving op de werkvloer

Verslaving op de werkvloer komt veel vaker voor dan je denkt, weet jarenlang bedrijfsarts Gertjan Beens. Hoe moet HR omgaan met een alcoholverslaafde medewerker?