Wat HR kan leren van de positieve psychologie

Positieve psychologie is een verrijking voor het HR-vak,vindt organisatiepsycholoog Herman Steensma. Maar soms schort het bij HR aan de kennis op dit vlak. Zonde, want met minimale inspanning bereik je betere resultaten. Drie vragen over positieve psychologie en de lessen voor HR.

Wat HR kan leren van de positieve psychologie

Dat HR kennis van de positieve psychologie op zak moet hebben, staat voor Herman Steensma als een paal boven water. “Je kunt de principes heel goed gebruiken in het veranderen en ontwikkelen van mensen en organisaties.” Zo gaat HR bij het samenstellen van teams volgens hem niet altijd uit van de juiste principes. Drie vragen over de positieve psychologie en de lessen voor HR.

De positieve psychologie is ineens in opkomst. Wat houdt het in?

“Er bestaan veel misverstanden over het ontstaan van de positieve psychologie. Velen denken dat dat pas in 2000 was toen Martin Seligman hier over publiceerde. Maar in feite bestaat het al veel langer. De huidige aandacht voor werkgeluk en mindfulness bijvoorbeeld is allemaal oude wijn in nieuwe zakken. Al ver voor de Tweede Wereldoorlog was er binnen de psychologie aandacht voor de positieve kanten van mensen. Het idee is eigenlijk dat je je niet alleen moet richten op het oplossen van de problemen - de negatieve aspecten - maar dat je je vooral moet richten op de aspecten waardoor mensen meer gaan floreren. Dus dat je je puur bezighoudt met het verbeteren van dingen die al goed lopen. Denk aan de sterkepuntenbenadering, waarbij je je goede punten verbetert en niet focust op wat slecht gaat. Positieve psychologie gaat over aspecten zoals geluk, plezier, tevredenheid, de intrinsieke motivatie, satisfactie, bevlogenheid en ontwikkelbehoeften. Het is beslist geen hype, maar een verrijking voor de psychologie van arbeid & organisatie.”

Wat kun je als werkgever hier concreet mee? Hoe pas je het toe?

“Je kunt hier heel veel mee doen! In mijn boek ‘Positieve psychologie van arbeid en organisatie’ laat ik zien dat je de principes van de positieve psychologie heel goed kunt gebruiken in het veranderen en ontwikkelen van mensen en organisaties. Het resultaat is winst voor werk, werknemers, en organisaties. Maar dat lukt je alleen met een goede kennis van de theorieën, instrumenten en interventies die positieve psychologie kan bieden. En daar schort het helaas nog wel eens aan bij HR. Zo gaat men bij het samenstellen van teams niet altijd uit van de juiste principes. HR kijkt vaak alleen of iemand goed in de organisatie past, dezelfde waarden heeft. Maar een ‘goede fit’ is soms juist niet goed. Dan krijg je het effect van group think, het fenomeen waarbij een groep van op zich zeer bekwame personen, zodanig wordt beïnvloed door de groepsprocessen dat de kwaliteit van de groep vermindert."

HR kijkt vaak alleen of iemand goed in de organisatie past, dezelfde waarden heeft”

"HR zou meer aandacht moeten hebben voor de afstemming van de persoonlijke kenmerken van een persoon en de organisatie. Hoe je om moet gaan met de werknemers. Die afstemming moet niet eenmalig zijn, maar meegroeien met ontwikkelingen in de tijd. In Japanse organisaties weten ze daar veel meer van dan in de Westerse wereld. Als je dingen wilt veranderen in een organisatie moet je weten wat mensen kunnen, willen én weten. Mensen verschillen en hebben allemaal verschillende talenten, maar zich ontwikkelen willen ze allemaal.”

HR heeft al zoveel op zijn bordje. Moet dit er ook nog even bij?

“Er zijn heel veel leiderschapstrainingen en instrumenten die HR managers kan aanbieden. Denk aan een training authentiek leiderschap. Het gaat erom dat je als HR-manager weet hoe je de talenten binnen je organisatie versterkt en hoe je ze optimaal inzet. Er zijn mooie methoden om de werknemers daarbij zelf te betrekken. Dan bereik je als HR-manager betere resultaten met minder inspanning. Enige kennis van de positieve psychologie is dan eigenlijk onmisbaar.”

Jeannette Beentjes

Jeannette Beentjes

voormalig eind-/webredacteur PW.

Jeannette Beentjes is redacteur contentmarketing van PW. Na haar studie Nederlandse Taal- en Letterkunde aan de UvA ging ze eerst aan de slag bij Banking Review, een tijdschrift voor het bankwezen. Hier ontdekte ze de liefde voor de journalistiek. Ze maakte de overstap naar AssurantieMagazine (toen Kluwer, nu onderdeel van Vakmedianet) en draaide jarenlang als eindredacteur/journalist mee op de nieuwsredactie. Van 2014 tot 2018 werkte ze met veel plezier als eindredacteur en webredacteur van PW. De Gids en communitymanager van HRbase.

AI-dilemma: wel of niet mee (laten) experimenteren?

AI-dilemma: wel of niet mee (laten) experimenteren?

Binnen de Rabobank adviseren onze collega's om ChatGPT niet te gebruiken voor werkgerelateerde doeleinden. Belemmeren we hiermee niet de ontwikkeling van onze medewerkers? Anne Doeser reflecteert op dit vraagstuk.

Podcast HR-Rechtspunt: mediation is toch niet zo vrijblijvend

Podcast HR-Rechtspunt: mediation is toch niet zo vrijblijvend

De werkgever die het advies van de bedrijfsarts om mediation in overweging te nemen naast zich neerlegt, wordt daarvoor door de rechter gestraft. Arbeidsrechtadvocaat Cindy Schroeten legt in de podcast uit hoe dat zit.

Steeds vaker delen organisaties hun personeelshandboek online,  ook voor employer branding en recruitment. Foto: Shutterstock

Personeelshandboek: van saai naar strategisch HR-instrument

Deze HR-professionals delen hun handboek bewust online, ook voor employer branding en recruitment. "Dit is geen operationeel maar een strategisch HR-instrument."

CSR: wacht niet op wettelijke verplichtingen voor duurzaamheid

CSR: wacht niet op wettelijke verplichtingen voor duurzaamheid

Ga aan de slag met de Corporate Social Responsibility (CSR). Het wordt namelijk steeds belangrijker, zowel voor opdrachtgevers en klanten als (potentiële) medewerkers, schrijft Hans van der Spek.

Eerste ronde SLIM-subsidie 2024 voor mkb beschikbaar in maart

Eerste ronde SLIM-subsidie 2024 voor mkb beschikbaar in maart

De eerste ronde aanvragen voor de SLIM-subsidie, voor mkb-ondernemers die werknemers willen bijscholen, is in maart geopend. Er is een fors hoger budget vrijgemaakt.

Bekijk hier PW. magazine #1 (februari 2024)

Bekijk hier PW. magazine #1 (februari 2024)

Lees in dit magazine over de CSRD-regels en de rapportage-eisen, de zorgplicht bij grensoverschrijdend gedrag en de regels omtrent een goed DE&I-beleid.

10 tips om werkplekleren te bevorderen

10 tips om werkplekleren te bevorderen

Hoe geef je werkplekleren het beste vorm in een organisatie? Onderzoeker Mirjam Baars deelt de 10 meest voorkomende manieren.

Zo pakt Royal FloraHolland de CSRD-rapportage aan

Zo pakt Royal FloraHolland de CSRD-rapportage aan

De sierteeltmarktplaats Royal FloraHolland heeft afgelopen jaar proefgedraaid met het rapporteren volgens de CSRD-richtlijnen. Waar liepen ze tegenaan? En wat kan HR van hen leren?