1. Het laatste HR-nieuws

  2. Actueel & juridisch gecheckt

  3. Direct antwoord op je vraag

Bind talent met catering van de toekomst  

Een lekker en gezond aanbod van eten en drinken staat hoog op de wensenlijst van medewerkers die bij een nieuwe werkgever aan de slag gaan. Traditionele cateraars spelen daar nog onvoldoende op in, vindt Maurits Tofohr, die daarom Join Program opzette. "Als je mensen wilt die vitaal en gezond blijven zodat ze langer kunnen doorwerken, moet je aanpassingen doen aan je catering."

Bind talent met catering van de toekomst  
Maurits Tofohr: "Genoeg redenen voor HR om de keuze voor een cateringpartner serieus aan te pakken." (Foto: Diederik van der Laan / Dutch Photo Agency)

Eten en drinken zijn allang geen bijzaak meer in organisaties. Sterker nog: bij de keuze voor een werkgever is de kwaliteit van de catering tegenwoordig heel bepalend. Goed eten en drinken staat inmiddels in de top 3 van redenen voor mensen om naar kantoor te gaan. Ook voor de werkgever levert een gezond aanbod van eten en drinken iets op: het zorgt voor een tot 16% lager ziekteverzuim en een tot 20% hogere productiviteit, zo blijkt uit onderzoek.  

Ambitieuze bedrijven

Genoeg redenen dus om de keuze voor een cateringpartner serieus aan te pakken, vindt Maurits Tofohr, oprichter van Join Program. Hij begon in 2019 vanuit de gedachte een vernieuwend, lekker en gezond eet- en drink aanbod te bieden dat inspeelt op de actuele trends in de food-wereld. De 'war on talent' was een belangrijke versneller waardoor het bedrijf met name in de fin-tech sector snel tractie kreeg.

HR-afdeling heeft een belangrijke stem in de keuze voor een cateraar”

Hij richt zich op wat hij noemt ‘ambitieuze bedrijven’. "Die hebben food & beverage als apart onderwerp op de agenda staan, met een duidelijke visie en ambitie om medewerkers te binden. De medewerkers hebben zelf ook een duidelijke mening over de kwaliteit van eten en drinken. Ze zijn veel gewend en verwachten dat hun werkgever op hetzelfde niveau handelt. Ambitieuze bedrijven werken vaak in een internationale context – waardoor bijvoorbeeld de warme maaltijd bij de lunch net zo belangrijk is als een broodje - en de HR-afdeling heeft een belangrijke stem in de keuze voor een cateraar."

Ook voor traditionele branches

Zulke bedrijven hadden behoeften die de huidige markt niet kon invullen, zag Tofohr. "Wij begonnen daarom een nieuw bedrijf dat het anders doet, onder de werknaam uncatering." Een belangrijke doelgroep voor Join Program is de techsector. "Een veelal internationale branche die veel aandacht moet stoppen in het aantrekken en behouden van gekwalificeerd personeel. Daarom besteden we veel aandacht aan het kwalitatieve aspect van de voeding die we aanbieden." Daarmee wil Tofohr bedrijven in meer traditionele branches zeker niet uitsluiten: "Wij kunnen die bedrijven juist helpen een visie te ontwikkelen waarin meer plaats is voor goed en gezond eten." 

Maurits Tofohr: "Wij begonnen een nieuw bedrijf dat het anders doet, onder de werknaam uncatering." (foto: Diederik van der Laan / Dutch Photo Agency)
Maurits Tofohr: "Wij begonnen een nieuw bedrijf dat het anders doet, onder de werknaam uncatering." (foto: Diederik van der Laan / Dutch Photo Agency)

Het model van Join Program bestaat uit een geprogrammeerd dagelijks wisselend menu met gezond plantminded en lekker eten, waar vlees en vis wel onderdeel van uitmaken, maar zeker niet de hoofdmoot vormen. Daarnaast staat een app centraal waarmee medewerkers bestellingen kunnen doen, aangeven wanneer ze aanwezig zijn, betalen, wat hun voorkeuren zijn en wat hun mening is over maaltijden. De basis voor de nieuwe aanpak is heerlijk eten voor een brede en internationale doelgroep, met constante kwaliteit. "Wij willen dat doen met een duurzame keten: we streven naar 0% uitstoot in 2030", licht Tofohr toe. 

Wij kunnen bedrijven juist helpen een visie te ontwikkelen waarin meer plaats is voor goed en gezond eten”

Join Program kan overigens een compleet f&b-concept invullen. "Wij faciliteren de volledige werkdag: van ’s ochtends een kopje koffie, matcha, proteïne-shake bij de barista tot pantry’s, micromarkets en koelkasten waar je ons assortiment in kunt aanbieden."

Catering moet vitaliteit ondersteunen

Join Program wil innovatief zijn. Hoe vult Tofohr dat in? ‘Wij vinden bijvoorbeeld dat het werken met een cateringcontract dat eens in de vier jaar wordt vernieuwd, niet meer bij de werknemers van deze tijd past. Die zijn veel meer dan voorheen bezig met gezond eten. Als je mensen wilt die vitaal blijven en gezond oud worden zodat ze langer kunnen doorwerken, moet je aanpassingen doen aan je catering. Daar is ons model heel geschikt voor omdat alle processen iteratief zijn ingericht."

Gemiddelde score 4 uit 5 sterren

Met de medewerkerswaardering zit het wel goed, zegt Tofohr. "Ons eten en onze service worden gemiddeld gewaardeerd met een score van 4 uit 5 sterren. Wij zijn overigens de enige in de markt die doorlopend de tevredenheid meet. En medewerkers kunnen ook specifieke opmerkingen maken in de app, waar wij weer van kunnen leren."

Hoewel er altijd naar verbetering wordt gestreefd, is Tofohr blij met de tevredenheidsscore: "Om een 4 te krijgen, moet je echt een enorme inspanning doen. Ik zie daarin de bevestiging dat Join Program veel kwaliteit afwisseling brengt als onderdeel van een superefficiënte oplossing. Bovendien snappen wij de community goed omdat we veel voor hetzelfde type ambitieuze werkgevers actief zijn, zoals Miro en Coty." 

Helpen met klimaatdoelstellingen

Het platform helpt werkgevers ook om aan hun duurzaamheidsdoelstellingen te voldoen. "Door de data die we verzamelen neemt de voorspelbaarheid toe van de bezetting van wat er wordt gegeten. Die voorspelbaarheid speelt een belangrijke rol bij het verduurzamen van de keten: we hoeven minder in te kopen en minder weg te gooien", legt Tofohr uit. "We gebruiken nu al zo weinig mogelijk plastic materiaal en nodigen onze opdrachtgevers uit om daarover mee te denken. Bedrijven hebben zelf natuurlijk ook hun klimaatdoelstellingen en met ons programma zetten ze daar flinke stappen in."  

Een voorbeeld daarvan is een opdrachtgever waar het aanvankelijke afvalpercentage binnen een half jaar van 20% naar 3% werd teruggebracht, op basis van de verkregen gegevens over de kantoorbezetting en de voorkeuren van de medewerkers. "En bij minder complexe organisaties kan die reductie al veel sneller worden gerealiseerd." 

80% plantaardig

Duurzaamheid is belangrijk, maar organisaties willen ook hun community tevredenstellen. En die telt nog altijd mensen die vlees of vis eten. Ook die komen bij Join Program aan hun trekken: "In ons programma is inmiddels 80% van de eiwitten plantaardig, zonder dat mensen iets eten wat ze niet willen eten", zegt Tofohr stellig. En dat is weer te danken aan onze foodcuratoren die de programma’s ontwikkelen met menu’s die voldoende gezonde voedingsstoffen bevatten en ook lekker zijn. Onze ervaring is zelfs dat er op termijn steeds minder vlees wordt besteld van ons menu." 

Join Program hoopt dat bedrijven die niet zo ambitieus zijn, worden aangespoord om serieus over hun eten en drinken na te denken. "Dit is een ontwikkeling die al aan de gang is. We kunnen hen volledig ondersteunen in het formuleren en doorontwikkelen van een eigen catering concept."

Dit artikel is gesponsord door Join program.

Personeelstekort? Drie praktische oplossingen

Personeelstekort? Drie praktische oplossingen

Een personeelstekort heeft een negatieve invloed op de prestaties van een organisatie en verhoogt de druk op de bestaande medewerkers. Er zijn gelukkig veel, ook niet zo bekende, manieren waarop je als werkgever personeelstekorten te lijf kunt gaan.

Wetsvoorstel 'Participatiewet in balans': de gevolgen

Wetsvoorstel 'Participatiewet in balans': de gevolgen

Het wetsvoorstel 'Participatiewet in balans' vereenvoudigt de regels en procedures van de Participatiewet. Vertrouwen en de menselijke maat moeten bij de uitvoering voortaan kernwaarden zijn. Wat betekent dit en welke maatregelen uit het...

Arbodienst kiezen? Hier moet je op letten

Arbodienst kiezen? Hier moet je op letten

De arbodienst is niet slechts een verplichte schakel in het verzuimproces; het is een van je belangrijkste businesspartners binnen het strategisch verzuimmanagement. Goede aansturing en ondersteuning kunnen het verschil maken. Waar moet je op...

Dit moet HR  weten over de gedragscode grensoverschrijdend gedrag

Dit moet HR weten over de gedragscode grensoverschrijdend gedrag

Het is belangrijk dat je als werkgever grensoverschrijdend gedrag op de werkvloer tegengaat. Veel werkgevers hebben echter nog geen gedragscode ingevoerd. Er komt daarom mogelijk een verplichte gedragscode grensoverschrijdend gedrag. Waar moet je...

Maartje Burghoorn en Diederick Doets: “We vonden het vreemd hoe weinig organisaties weten van hun employee experience."

Werkgelukapp Frank: 'Continu inzicht voor betere werkbeleving'

De werkbeleving van medewerkers is essentieel voor het succes van elke organisatie. Maartje Burghoorn en Diederick Doets van Everybody Frank leggen uit hoe hun Confetti Methode organisaties helpt om inzicht te krijgen in de employee experience....

Waarom HR niet meer zonder technologische skills kan

Waarom HR niet meer zonder technologische skills kan

HR staat nog te veel aan de zijlijn als het gaat om technologie en AI. Dat moet veranderen als HR als Human Relations zijn strategische meerwaarde voor de organisatie wil kunnen waarmaken. "Alleen dan kun je de kloof dichten met de jonge generatie...

Zo zet je je mobiliteitsbeleid slim in

Zo zet je je mobiliteitsbeleid slim in

Het belang van een bewust mobiliteitsbeleid daalt bij steeds meer organisaties in. Het draagt allereerst bij aan de veiligheid van medewerkers en de kwaliteit van de leefomgeving. Maar een sterk mobiliteitsbeleid vergroot ook de aantrekkingskracht...

Checklist onboarden

Checklist onboarden

Een goede onboarding is belangrijk om je nieuwe medewerker een welkom gevoel te geven, én om ze te behouden. Om ervoor te zorgen dat je geen enkele stap vergeet, heeft PW. een checklist gemaakt.