Van Gorp: 'Medewerkers stimuleren zelf na te denken over hun relevantie'

"De factor mens is de belangrijkste succes- en faalfactor in je organisatie", zegt Désirée van Gorp, hoogleraar aan Nyenrode Business Universiteit en docent tijdens de PW-summercourse Duurzame Inzetbaarheid.

Van Gorp: 'Medewerkers stimuleren zelf na te denken over hun relevantie'

“Duurzame inzetbaarheid betekent dat werknemers zich continu moeten blijven ontwikkelen. Banen voor het leven bestaan niet meer. De motor achter deze veranderingen kan sociaal-economisch zijn, of technologisch, of allebei, maar ze zorgen er in elk geval voor dat functies steeds sneller veranderen. Sommige banen zijn nu bijvoorbeeld heel anders van inhoud dan drie jaar geleden. Medewerkers moeten zich blijven aanpassen.

“De coronacrisis zal voor veel organisaties een versneller zijn voor veranderingen, die al dan niet gedwongen moeten plaatsvinden. Dit is een gegeven en gaat veel druk leggen op mensen. HR speelt een belangrijke rol om mensen daarin te begeleiden en ondersteunen.”

Tip: Van Gorp geeft op 26 augustus deHR Summercourse Duurzame Inzetbaarheid

Hoe faciliteer je dat als organisatie?

“Dat is voor elke organisatie anders, maar de grote lijn is dat je inventariseert wat voor banen en functies je op dit moment in huis hebt, hoe dit zal veranderen en welke gevolgen dit zal hebben voor je medewerkers. En dan neem je de mensen mee op die reis naar de toekomst.”

 Wie is Désirée van Gorp?

Désirée van Gorp is hoogleraar International Business en voorzitter van de International Advisory Board en full time MBA opleidingscommissie aan Nyenrode Business Universiteit.

Van Gorp geeft op 26 augustus de HR Summercourse Duurzame Inzetbaarheid (een samenwerking tussen PW. en Nyenrode Business Universiteit).

Zij is eveneens gasthoogleraar aan de Renmin Universiteit in Beijing, China en Politecnico di Milano, Italy.

Van Gorp geeft les op het gebied van Global Sourcing, Offshoring, Outsourcing, New technologies & Innovation en International Business & Diplomacy en is door haar studenten meerdere keren tot hoogleraar van het jaar gekozen. Ze is verder onder meer lid van: de Raad van Commissarissen van Atradius; de Adviescommissie van de World Trade Organization, het Chairs Programme en het International Institute of Social Studies.

Hoe werkt dat meenemen?

“Dat is een kunst. Stimuleer medewerkers om zelf na te denken over wat hun relevantie voor de organisatie is – en wat die relevantie zal zijn in de nabije toekomst. Is een bank bijvoorbeeld nog een financieel bedrijf, of wordt het ook een technologiebedrijf? Dat heeft nogal wat consequenties voor de medewerkers.”

Wat is hierbij de taak van HR?

“De taak van HR is om dat proces te begeleiden en een visie te hebben op de toekomst van arbeid binnen en buiten de organisatie. Maak de vertaalslag van visie en strategie naar beleid. Wat betekenen de verwachte veranderingen in je organisatie voor je werving en selectie, voor je aannamebeleid, voor je opleidingen en trainingen?

Verder vergt het inspelen op veranderingen van buiten ook meer interne flexibiliteit van organisaties. Er moet bijvoorbeeld meer samengewerkt worden tussen afdelingen, en hiërarchische lijnen komen wellicht te vervallen. Deze ontwikkelingen vragen een ander leiderschap van het management en een verschuiving van controle naar invloed. Dat vraagt veel meer kennis en vaardigheden van het management.

Tot slot hebben medewerkers én managers training en ondersteuning nodig om toe te groeien naar hun nieuwe rollen en functies. Die training en ondersteuning moet er wel zijn.”

Wat is je belangrijkste tip voor HR?

“Zorg dat je vroeg aan de tekentafel zit en je rol pakt. Neem geen genoegen met de tweede viool. De factor mens is de belangrijkste succes- en faalfactor in je organisatie. Hoe gaat je organisatie er uit zien in de toekomst, welke banen en rollen zijn er en hoe passen die bij je huidige en toekomstige medewerkers? Als HR weet je hoe je hierop kunt sturen. Doe dat ook.”

Wil je als HR professional aan de slag met dit thema? Op 26 augustus 2020 geeft Désirée van Gorp de Summercourse Duurzame Inzetbaarheid (een samenwerking tussen PW. en Nyenrode Business Universiteit). Daar gaat ze vooral in op het digitale leiderschap dat van HR professionals wordt gevraagd. Je gaat samen aan de slag met bepalen van je eigen rol in een digitale transformatie.

Lees hier meer over het programma 

De redactie van PW. zorgt ervoor dat jij op de hoogte blijft van inspirerende en vooral betrouwbare vakinformatie over gerelateerde onderwerpen op gebied van HR en personeelsmanagement.

Zo voer je een verzuimgesprek

Zo voer je een verzuimgesprek

Verzuim is duur. Wanneer een werknemer dus een onverwachts hoog ziekteverzuim heeft, of zich opvallend vaak op bepaalde dagen in de week ziek meldt, is het tijd voor een goed gesprek.

Ingrid van Loon:  “In 2040 is een op de drie Nederlanders mantelzorger. Dat is gewoon een feit.”

Impact mantelzorg op werknemers blinde vlek bij werkgever

Nederland telt drie miljoen mensen die mantelzorg combineren met een baan. Een loodzware combinatie, die zorgt voor veel uitval. Een blinde vlek ook voor veel werkgevers. Hoe ziet de toekomst eruit?

Leidinggevende cruciaal in succes hybride werken

Leidinggevende cruciaal in succes hybride werken

Tijdens de coronapandemie gold een landelijk advies tot thuiswerken. Het lijkt misschien lang geleden, maar dit advies werd pas vijf kwartalen geleden ingetrokken, op 15 maart 2022 om precies te zijn. Hybride werken is het nieuwe normaal. De sleutel...

Zo geef je hybride werken vorm

Zo geef je hybride werken vorm

Welke effecten heeft het gedwongen thuiswerken gehad op onze manier werken? Wat zijn onze voorkeuren? Is hybride werken het nieuwe normaal? En hoe geven we dat vorm?

Zo focus je echt op de werknemer

Zo focus je echt op de werknemer

In het komende jaar zal in veel sectoren de personeelskrapte en het verloop van personeel toenemen. Het wordt steeds moeilijker om te voorzien in de capaciteitsbehoefte. Tijd dus om verloop te voorkomen. Maar hoe pak je dat aan?

Alcoholverslaving op de werkvloer

Alcoholverslaving op de werkvloer

Verslaving op de werkvloer komt veel vaker voor dan je denkt, weet jarenlang bedrijfsarts Gertjan Beens. Hoe moet HR omgaan met een alcoholverslaafde medewerker?

Japke-d. Bouma: 'Moeten we al die kantoren niet gewoon ombouwen tot woonruimte?'

Japke-d. Bouma: 'Moeten we al die kantoren niet gewoon ombouwen tot...

Mijmeren over het kantoorleven - dat is iets dat je aan NRC-columnist Japke-d. kunt overlaten. Ze sprak onlangs op het Jaarcongres SalarisNet, over het nut van kantoren in het post-coronatijdperk.

Foto: Shutterstock

Hoeveel mantelzorgers werken er in jouw organisatie?

Maar liefst 18 procent van het verzuim wordt erdoor veroorzaakt: mantelzorgers die in de knel komen tussen werk en privé. Geen wonder, want het aantal mantelzorgers is opgelopen tot 5 miljoen. Hoe kan HR ze zo goed mogelijk begeleiden?