EVC: meer dan alleen een opstap naar een diploma

Met een EVC-procedure kunnen medewerkers hun ervaring laten vastleggen en vrijstellingen krijgen als ze een bepaalde opleiding willen doen. Maar EVC is meer dan alleen een opstap naar een diploma: werkgevers kunnen het ook inzetten om de kwaliteiten en ambities van medewerkers beter in beeld te krijgen.

EVC: meer dan alleen een opstap naar een diploma

EVC staat voor Erkenning van Verworven Competenties en is het bekendst van de EVC-procedure: de praktijkervaring van een kandidaat wordt vergeleken met een bestaand opleidingsprogramma, wat leidt tot een Ervaringscertificaat. Dat is een landelijk erkend document. In veel gevallen is het kunnen aantonen van een Ervaringscertificaat al voldoende op de arbeidsmarkt. Daarnaast kan een kandidaat het certificaat ook gebruiken als een vrijstellingsbrief bij bepaalde opleidingsinstituten, voor bepaalde diploma-eisen. Het versnelt dus de periode waarin iemand een diploma kan halen.

Met EVC kun je als HR echter veel meer, zegt Jacquetta Albert, accountmanager bij EVC Centrum Nederland. Dat specialiseert zich in EVC-trajecten. “Individuele kandidaten en medewerkers kunnen bij ons een intakegesprek aanvragen. Op deze manier kan de EVC-adviseur inventariseren welke EVC-procedure het beste zou kunnen aansluiten bij een bepaalde richting of doelstelling.

We hebben een ervaringsprofieltraject voor medewerkers die hun kwaliteiten duidelijk willen krijgen en niet zo goed weten welke kant ze op willen met baan of opleiding”

Ervaringsprofiel

EVC Centrum biedt ook andere mogelijkheden om ervaring en kwaliteiten in beeld te krijgen. “Zo hebben we een ervaringsprofieltraject voor medewerkers die hun kwaliteiten duidelijk willen krijgen en niet zo goed weten welke kant ze op willen met baan of opleiding. Je krijgt dan een uitgebreid advies mee waarin alles op een erkend rapport komt te staan.” Een ervaringsprofiel kan een combinatie zijn van verschillende testen en de kandidaat gaat ook in gesprek met een ervaringsdeskundige. “Dat traject duurt maximaal vier weken.”

Losse assessments

Het kan ook minder uitgebreid: “Kandidaten kunnen losse assessmenttesten afnemen of een losse intelligentietest, ook wel de VIT genoemd. Iemand die zijn competenties in beeld wil krijgen, kan een losse competentietest doen. We bieden diverse assessments die zijn gericht op bijvoorbeeld loopbaankeuze of leervermogen.”

Loopbaanontwikkelingstrajecten

EVC Centrum Nederland biedt ook maatwerk voor organisaties, zegt Albert. “We kunnen bijvoorbeeld een loopbaanontwikkelingstraject inzetten. Dat gebeurt vaak bij reorganisaties of als kandidaten worden omgeschoold, maar nog zoekende zijn naar de richting waarin ze zich willen ontwikkelen.” Ook als je als werkgever een kwaliteitsslag wilt maken, komt EVC van pas. “Als je voor een bepaalde functie iedereen naar een hoger opleidingsniveau wilt tillen, kun je gebruik maken van EVC om in beeld te krijgen wie dat niveau al heeft.” Onder meer bij ING is er gebruik van gemaakt, zij het dat medewerkers op vrijwillige basis aan het EVC-traject konden deelnemen. “ING wilde graag de motivatie en ervaring van medewerkers toetsen voordat zij aan een mbo- of hbo-opleiding begonnen. Maar daarnaast bleek dat veel medewerkers door hun ervaringen al Ervaringscertificaten verdienden. Door de vrijstellingen die dat opleverde, werden hun opleidingen dus korter en goedkoper.”

Voor een EVC-procedure geven we een indicatie mee van 9 tot 12 weken”

Hoe werkt het?

Genoeg mogelijkheden, maar hoe werkt dat in de praktijk? “Voor een EVC-procedure geven we een indicatie mee van 9 tot 12 weken”, zegt Albert. “Kandidaten hebben 3 tot 6 maanden de tijd. Maar als je een opleiding wilt beginnen, is het handiger als je eerder een certificaat hebt.” Het EVC zet externe professionals in die gekoppeld worden aan de kandidaat. Dit zijn professionals die affiniteit hebben met het vakgebied van de kandidaat. “Bij het intakegesprek maakt de adviseur een vergelijking met het bestaande opleidingsprogramma. We kunnen 250 verschillende EVC-procedures vergelijken op mbo- en hbo-niveau.”

Bewijsstukken uit het werkveld

De kandidaat krijgt vervolgens een digitale omgeving waarin praktijkvragen worden gesteld die betrekking hebben op zijn werkervaring. Albert: “We zoeken niet zozeer naar het herkennen van vraagstellingen. We kijken naar wat de kandidaat vanuit de praktijk kan aantonen om te bewijzen dat hij het werk heeft gedaan. Een secretaresse waarbij we een vergelijking maken met de hbo-opleiding directiesecretaresse kan bijvoorbeeld de vraag krijgen of zij weleens een brief heeft opgesteld. Wij willen dan zo’n brief zien als bewijs, of e-mailcorrespondentie. Het gaat om resultaten uit het werkveld.”

Het assessment

De kandidaat heeft maximaal zes maanden om een portfolio samen te stellen en digitaal in te leveren. Voor een mbo-traject volgt dan een eindgesprek. “Dat is een combinatie van een assessment en een werkplekbezoek. De assessor komt op de werklocatie en de kandidaat bepaalt zelf welke elementen van zijn werk hij laat zien. In een een-op-een-gesprek volgt dan een criteriumgericht interview. Dat moet je zien als een controle of iemand wat meer kan vertellen over het portfolio. Daarna krijgt de kandidaat binnen vier weken het ervaringscertificaat opgestuurd. Bij het hbo-traject is het eindgesprek alleen een assessment. Daar vindt dus geen werkplekbezoek plaats. De kandidaat krijgt binnen 6 weken het certificaat per post opgestuurd.”

Stel dat er een reorganisatie is, dan kun je met een EVC in kaart brengen welke kwaliteiten iemand heeft en hoe iemand ingezet kan worden”

Mogelijkheden voor HR

Als HR-professional is het van belang dat je inzichtelijk hebt wat je kunt betekenen voor medewerkers, geeft Albert aan. “Stel dat er een reorganisatie is, dan kun je met een EVC in kaart brengen welke kwaliteiten iemand heeft en hoe iemand ingezet kan worden. Maar voor een medewerker die een hbo-opleiding wil gaan doen, is een EVC ook een interessante optie. Voor hetzelfde geld werkt die medewerker al jarenlang op hbo-niveau. Dat kunnen wij vaststellen door middel van competenties die worden toegekend op het Ervaringscertificaat. Dat kan zowel op hbo- als op mbo-niveau getoetst worden; daarnaast is het ook mogelijk dat de kandidaat ervoor kiest om het Ervaringscertificaat bij een opleidingsinstituut te verzilveren voor vrijstellingen.”

Kiest de werkgever voor een maatwerktraject, dan geeft EVC Nederland een presentatie over de mogelijkheden. “De presentatie wordt voor maatwerktrajecten kosteloos verzorgd op de locatie van de werkgever. Daarin vertellen we over de mogelijkheden van de procedures en wat het EVC Centrum inhoudt. Daarna gaan we één op één een gesprek aan met de medewerkers om te peilen of ze het willen en of een EVC-traject haalbaar is. De medewerker kan dan zelf gericht met de leidinggevende bepalen of hij het wil gaan doen. Medewerkers worden overigens tijdens het traject gemonitord zodat de werkgever er ook zicht op heeft of ze zich ervoor inzetten.”

Verwachting medewerker is leidend

De intake is bij EVC Nederland al maatwerk op zich, zegt Albert. “Leidend daarbij is de verwachting van de medewerker. Wil die een bepaald diploma halen? Of wil de werkgever dat die medewerker minimaal hbo-niveau heeft? We inventariseren de doelstelling en of die realistisch haalbaar is. Is het EVC-traject daar de juiste oplossing voor of is er een ander traject beter? Een ervaringsprofiel zou ook een oplossing kunnen zijn. Wij kijken altijd of dat wat wij aanbieden de medewerker ook echt gaat helpen en zo ja, of dat aansluit op de doelstelling van de werkgever.”

Dit artikel is gesponsord door EVC Centrum Nederland

Zo voer je een verzuimgesprek

Zo voer je een verzuimgesprek

Hoe voer je een verzuimgesprek? In dit artikel lees je hoe je dit doet. Goede verzuimgesprekken voorkomen onnodig ziekteverzuim.

Zo geef je hybride werken vorm

Zo geef je hybride werken vorm

Welke effecten heeft het gedwongen thuiswerken gehad op onze manier werken? Wat zijn onze voorkeuren? Is hybride werken het nieuwe normaal? En hoe geven we dat vorm?

Zo focus je echt op de werknemer

Zo focus je echt op de werknemer

In het komende jaar zal in veel sectoren de personeelskrapte en het verloop van personeel toenemen. Het wordt steeds moeilijker om te voorzien in de capaciteitsbehoefte. Tijd dus om verloop te voorkomen. Maar hoe pak je dat aan?

Alcoholverslaving op de werkvloer

Alcoholverslaving op de werkvloer

Verslaving op de werkvloer komt veel vaker voor dan je denkt, weet jarenlang bedrijfsarts Gertjan Beens. Hoe moet HR omgaan met een alcoholverslaafde medewerker?

5 manieren om medewerkers met financiële stress te helpen

5 manieren om medewerkers met financiële stress te helpen

Hoge energieprijzen en inflatie leiden tot meer geldzorgen onder medewerkers, en veel werkgevers willen iets doen om te helpen. Werkgeversvereniging AWVN onderzocht welke praktische maatregelen populair zijn.

Japke-d. Bouma: 'Moeten we al die kantoren niet gewoon ombouwen tot woonruimte?'

Japke-d. Bouma: 'Moeten we al die kantoren niet gewoon ombouwen tot...

Mijmeren over het kantoorleven - dat is iets dat je aan NRC-columnist Japke-d. kunt overlaten. Ze sprak onlangs op het Jaarcongres SalarisNet, over het nut van kantoren in het post-coronatijdperk.

Partner of choice 2022: met deze bedrijven doet HR het liefst zaken

Partner of choice 2022: met deze bedrijven doet HR het liefst zaken

Wat zijn de favoriete bedrijven voor HR om zaken mee te doen? PW. onderzocht het en presenteert in het digimagazine Partner of Choice de winnaars en challengers in verschillende categorieën.

Foto: Shutterstock

Hoeveel mantelzorgers werken er in jouw organisatie?

Maar liefst 18 procent van het verzuim wordt erdoor veroorzaakt: mantelzorgers die in de knel komen tussen werk en privé. Geen wonder, want het aantal mantelzorgers is opgelopen tot 5 miljoen. Hoe kan HR ze zo goed mogelijk begeleiden?