Kortdurend zorgverlof of calamiteitenverlof: zo help je je werknemer

Het arbeidsrecht kent verschillende verlofsoorten voor werknemers die door omstandigheden niet kunnen werken. Het is niet altijd duidelijk welke verlofsoort van toepassing is. Denk bijvoorbeeld aan een werknemer die wordt geconfronteerd met een acute medische crisis. Wat is het verschil tussen kortdurend zorgverlof en calamiteitenverlof?

Kortdurend zorgverlof of calamiteitenverlof: zo help je je werknemer
Foto: Ketut Subiyanto | Pexels

Stel je werknemer wordt gebeld door school. Dochterlief was wat al te avontuurlijk tijdens het speelkwartier, is gevallen en is met een gebroken been naar het ziekenhuis gebracht. Paniek, want papa is aan het werk. Uiteraard wil papa direct naar het ziekenhuis om zijn onfortuinlijke spruit bij te staan. Hiervoor heeft hij recht op calamiteitenverlof. Wat is dit en wat is het verschil met kortdurend zorgverlof?

Calamiteitenverlof

De Wet arbeid en zorg kent kortverzuimverlof, aangevuld met een kraamverlof. Het kort verzuim wordt ook wel calamiteitenverlof genoemd. Werknemers kunnen hier een beroep op doen bij 'onvoorziene omstandigheden die een onmiddellijke onderbreking van de arbeid vergen'. Een voorbeeld is plotselinge waterschade thuis die moet worden bestreden, of inderdaad, een kind dat acute zorg behoeft.

Hoe lang duurt calamiteitenverlof?

Het verlof geldt slechts voor een ‘korte, naar billijkheid te berekenen tijd’. Afhankelijk van de situatie zal het gaan om een paar uren tot enkele dagen in zeer bijzondere omstandigheden. Bij noodzakelijke verzorging op de eerste ziektedag is de periode afgebakend tot die eerste ziektedag. Zowel werkgever als werknemer zullen telkens naar redelijkheid en billijkheid moeten handelen.

Kortdurend zorgverlof

Maar een kind dat uit een klimrek is gekukeld met gebroken botten tot gevolg, heeft natuurlijk langer zorg nodig dan één dag. Daarvoor bestaat het kortdurend zorgverlof. Dit stelt werknemers in staat zelf gedurende korte tijd een ziek thuiswonend kind, zieke partner of ouder te verzorgen. Dit geldt ook voor de zorg van broers en zussen, grootouders en kleinkinderen, huisgenoten of anderen in de sociale omgeving.

Om aanspraak te kunnen maken op kortdurend zorgverlof moet er sprake zijn van ‘noodzakelijke verzorging’, waarbij die zorg alleen door de werknemer kan worden verstrekt.

Hoe lang duurt kortdurend zorgverlof?

Het verlof gaat pas in op het tijdstip waarop de werknemer het opnemen ervan aan de werkgever meldt. Het verlof is in elke periode van twaalf achtereenvolgende maanden ten hoogste tweemaal de arbeidsduur per week. Voor een werknemer met een volledige werkweek komt dit neer op tien dagen per jaar. Voor deeltijders bestaat er recht op een evenredig deel van die tien dagen.

Onderdeel van de collectie

Verlof

We kennen verschillende vormen van verlof. Denk bijvoorbeeld aan geboorteverlof, ouderschapsverlof of politiek verlof. In dit dossier lees je er alles over.

De redactie van PW. zorgt ervoor dat jij op de hoogte blijft van inspirerende en vooral betrouwbare vakinformatie over gerelateerde onderwerpen op gebied van HR en personeelsmanagement.

Onderzoeksresultaten: dit kun je in 2024 van payroll verwachten

Onderzoeksresultaten: dit kun je in 2024 van payroll verwachten

Wat het huidige en toekomstige potentieel van payroll is? Daar geeft het onderzoek 'Het potentieel van payroll in 2024: Enquête internationale payroll' van ADP Nederland antwoord op.

Versterking positie klokkenluiders dwingt bedrijven interne procedures aan te scherpen

Versterking positie klokkenluiders dwingt bedrijven interne...

Het wetsvoorstel dat de bescherming van klokkenluiders uitbreidt, is aangenomen door de Eerste Kamer. Eerst intern misstanden melden is niet meer noodzakelijk. De aanpassing heeft gevolgen voor bedrijven met meer dan 50 werknemers.

Werknemer komt niet opdagen,  wat kan HR doen?

Werknemer komt niet opdagen, wat kan HR doen?

Je wilt natuurlijk structureel voorkomen dat werknemers niet komen opdagen. Wat kan HR doen om dit te voorkomen? Arbeidsrechtadvocaat Caro Nagel van WVO advocaten geeft 5 tips.

(G)een nieuwe loondoorbetalingsperiode na ziekte en 4 weken werken?

(G)een nieuwe loondoorbetalingsperiode na ziekte en 4 weken werken?

Een werknemer die gedurende lange tijd arbeidsongeschikt is geweest, valt na slechts vier weken werken opnieuw uit. Hierdoor ontstaat er een nieuwe loondoorbetalingsverplichting van 104 weken. Of toch niet? De rechter oordeelde hierover.

Opzegtermijn: alle regels op een rij

Opzegtermijn: alle regels op een rij

Wanneer de wegen van werkgever en werknemer zich scheiden, moeten beide partijen een opzegtermijn in acht nemen. Wat zijn hier de regels voor?

Meestal geen recht op overwerkvergoeding, wanneer wel?

Meestal geen recht op overwerkvergoeding, wanneer wel?

Meestal wordt overwerk niet apart vergoed, in het contract valt het onder het reguliere salaris. Maar mag een werkgever overwerk zomaar 'verdisconteren' in het salaris en dat opnemen in een contract? Wanneer is een aparte vergoeding passend?

Medewerkers controleren tijdens WK-wedstrijd: mag dat?

Medewerkers controleren tijdens WK-wedstrijd: mag dat?

Een voorspelbare ziekmelding na een belangrijke WK-wedstrijd of stiekem onder werktijd kijken. Het WK brengt een aantal arbeidsrechtelijke vragen met zich mee. Wat mag er wel en niet? Arbeidsrechtadvocaat Maarten van Gelderen legt uit.

Ontslag werkneemster die keek in bankgegevens ex-man

Ontslag werkneemster die keek in bankgegevens ex-man

Een bankmedewerkster nam het niet zo nauw met de regels van de bank en raadpleegde de bankrekening van haar ex-man en dochter. Naar eigen zeggen om te kijken of 'het goed met hen ging'. Ontslag volgt. Terecht of niet?