Personeel vasthouden met opleiding en ontwikkeling: zo doen L&D-managers dat

Als er op de arbeidsmarkt nauwelijks goede kandidaten te vinden zijn, moet je investeren in de mensen die je hebt. Dit is hoe L&D-managers dat in 2022 willen aanpakken.

Personeel vasthouden met opleiding en ontwikkeling: zo doen L&D-managers dat

Dat blijkt uit internationaal onderzoek onder 2.472 Senior L&D Managers in opdracht van het digitale coachingplatform CoachHub. Ruim de helft (55 procent) van de ondervraagde leidinggevenden geeft aan dat het vinden en aannemen van geschikte nieuwe kandidaten lastig was in het afgelopen anderhalf jaar.

In totaal zien drie op de vier managers in de Benelux dan ook meer heil in het aanleren en bijspijkeren van vaardigheden van medewerkers, dan in het aannemen van nieuwe mensen.

Lees ook: De perfecte storm voor leren en ontwikkelen

Investeren in vaardigheden

Om competitief te blijven, neemt het grootste deel van de ondervraagde L&D-managers zich voor om te investeren in de vaardigheden van hun medewerkers.

Zo leidt 66 procent van de respondenten komende tijd personeel op om te werken met nieuwe processen en technologieën, gaat 63 procent zijn organisatie opnieuw structureren, en geeft 60 procent aan dat het mensen gaat omscholen.

De meeste ondervraagden verwachten daarin te kunnen investeren: de budgetten voor L&D stijgen naar verwachting bij bijna alle ondervraagden (95 procent).

Lees ook: Wie zoekt naar de juiste skills, moet stereotypering loslaten

Individuele ontwikkelingstrajecten

Terwijl een groot deel van 2021 nog altijd in het teken stond van leertrajecten rondom ‘remote working’, voorspelt het onderzoek voor 2022 een verschuiving naar individuele ontwikkelingstrajecten voor werknemers.

90 procent van de managers heeft zijn L&D-programma's al aangepast om beter aan te sluiten op het 'nieuwe normaal'”

Om te zorgen dat goed personeel een passend leertraject volgt, is het zaak dat binnen de organisatie bespreekbaar te maken. Meer dan de helft van de managers (53 procent) vraagt zich af of dit nu genoeg gebeurt binnen hun organisatie.

Een derde geeft aan dat het L&D-programma van de organisatie eenmaal per kwartaal wordt besproken. Bij een kwart gebeurt dat maandelijks.

Lees ook: Opleiden van werknemers: breng een beetje Netflix in je opleidingsaanbod

Het 'nieuwe normaal'

Bijna alle ondervraagde L&D managers van bedrijven in de Benelux (96%) geven aan dat ze het belangrijk vinden dat opleidingen van hun personeel aangepast worden aan de huidige uitdagingen in het ondernemingsklimaat.

Ook vindt het grootste deel (79%) van de leidinggevenden het belangrijker om te investeren in de ontwikkeling van werknemers dan vóór de uitbraak van het coronavirus. 90 procent van de managers heeft zijn L&D-programma's al aangepast om beter aan te sluiten op het 'nieuwe normaal'.

Dit betekent vaak ook een persoonlijke aanpak: in 76 procent van de gevallen zijn de resources aangepast op het team, in 59 procent zelfs op het individu.

Optimaliseer hybride werken: van strakke afspraken tot de juiste tools

Optimaliseer hybride werken: van strakke afspraken tot de juiste tools

Hybride werken is het nieuwe normaal sinds het uitbreken van de coronapandemie. Maar waar staan we 4 jaar later? Tips van en voor HR.

Loopbaan-APK voor HR: dit helpt tegen werkdruk

Loopbaan-APK voor HR: dit helpt tegen werkdruk

Word je overladen met taken die snel tussendoor moeten? Werkdruk is een serieus probleem bij HR. Hoe kunnen managers en medewerkers zichzelf ontzorgen? In deze rubriek geeft loopbaanadviseur Jolan Douwes de oplossing.

Oplossing personeelstekort: investeer in werkgeluk voor meer productiviteit

Oplossing personeelstekort: investeer in werkgeluk voor meer...

Werkgeluk kan de sleutel zijn om personeelstekorten op te lossen. De 3M's (Meaning, Mastery en Membership) helpen daarbij, schrijft employee experience expert Heleen Mes.

Milou Verhoeven (TES Groep): 'Wees zichtbaar in de organisatie en word geen HR-loket'

Milou Verhoeven (TES Groep): 'Wees zichtbaar in de organisatie en...

In de Spotlight-rubriek geven collega's hun visie op het HR-vak en delen ze verschillende ervaringen. Dit keer: Milou Verhoeven, HR manager bij TES Groep.

AI-dilemma: wel of niet mee (laten) experimenteren?

AI-dilemma: wel of niet mee (laten) experimenteren?

Binnen de Rabobank adviseren onze collega's om ChatGPT niet te gebruiken voor werkgerelateerde doeleinden. Belemmeren we hiermee niet de ontwikkeling van onze medewerkers? Anne Doeser reflecteert op dit vraagstuk.

Podcast HR-Rechtspunt: mediation is toch niet zo vrijblijvend

Podcast HR-Rechtspunt: mediation is toch niet zo vrijblijvend

De werkgever die het advies van de bedrijfsarts om mediation in overweging te nemen naast zich neerlegt, wordt daarvoor door de rechter gestraft. Arbeidsrechtadvocaat Cindy Schroeten legt in de podcast uit hoe dat zit.

CSR: wacht niet op wettelijke verplichtingen voor duurzaamheid

CSR: wacht niet op wettelijke verplichtingen voor duurzaamheid

Ga aan de slag met de Corporate Social Responsibility (CSR). Het wordt namelijk steeds belangrijker, zowel voor opdrachtgevers en klanten als (potentiële) medewerkers, schrijft Hans van der Spek.

Eerste ronde SLIM-subsidie 2024 voor mkb beschikbaar in maart

Eerste ronde SLIM-subsidie 2024 voor mkb beschikbaar in maart

De eerste ronde aanvragen voor de SLIM-subsidie, voor mkb-ondernemers die werknemers willen bijscholen, is in maart geopend. Er is een fors hoger budget vrijgemaakt.