Vanaf 2024 verplichte CSRD-duurzaamheidsrapportage nog onbekend bij bedrijven

Vanaf 1 januari 2024 zijn zowel grote als beursgenoteerde middelgrote bedrijven verplicht om te rapporteren over hun impact op mens en milieu. Veel bedrijven zijn onbekend met deze verplichting.

Vanaf 2024 verplichte CSRD-duurzaamheidsrapportage nog onbekend bij bedrijven

De Europese richtlijn Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD) verplicht bepaalde bedrijven om te rapporteren over 3 onderdelen: milieu, sociale omstandigheden en bestuur. Milieu omvat bijvoorbeeld het energieverbruik en de CO2-uitstoot van het bedrijf. Zaken als diversiteit en loonkloof vallen onder sociale omstandigheden. En onder bestuur valt onder meer hoe het bedrijf wordt aangestuurd en hoe de interactie is met aandeelhouders. 

De duurzaamheidsrapportage moet dan net als de jaarrekening en het bestuursverslag door een externe accountant worden beoordeeld.

Eerste bedrijven moeten rapporteren

De CSRD-rapportageverplichtingen gebeuren gefaseerd. Als eerste zijn beursgenoteerde bedrijven en grote verzekeraars met meer dan 500 werknemers aan de beurt. Zij moeten in 2025 rapporteren over 2024.

Daarna volgen grote bedrijven die aan 2 van de volgende criteria voldoen: een balanstotaal tot 20 miljoen euro, een netto-omzet tot 40 miljoen euro en/of tot 250 medewerkers in dienst. Zij moeten in 2026 rapporteren over 2025.

Nieuwe richtlijn is onbekend

Ondanks deze aankomende verplichting, heeft tweederde van de Nederlandse bedrijven nog nooit van deze nieuwe richtlijn gehoord, blijkt uit uit onderzoek van I&O Research in opdracht van ABN AMRO. De onderzoekers vinden dit ‘opmerkelijk’. “De richtlijn raakt weliswaar alleen grote bedrijven en middelgrote en kleine beursfondsen direct, maar deze bedrijven zijn voor hun eigen rapportage deels afhankelijk van informatievoorziening van kleinere leveranciers en afnemers in de keten”, staat in het rapport. “De onbekendheid bij kleinere ondernemers laat zien dat die informatie-uitvraag nog niet op gang is gekomen.”

Niet overal zijn de nieuwe regels onbekend. De industrie en de financiële en zakelijke dienstverlening zijn ‘relatief beter’ op de hoogte van de CSRD.

Ondernemers onderschatten impact

Verder blijkt uit het rapport dat niet alleen de onbekendheid de richtlijn parten speelt, ook de illusie dat de nieuwe regels de organisatie toch niet zullen raken. Ruim 50 procent van de ondernemers denkt dat.

De European Financial Reporting Advisory Group (EFRAG) schat naar aanleiding van hun eerdere verkennende studie dat 9 tot 59 procent van het midden- en kleinbedrijf (mkb) geraakt gaat worden door de CSRD. Dat komt neer op ongeveer 103.000 mkb’ers. ABN Amro: “Aangezien over een periode van 3 jaar steeds meer bedrijven direct onder de richtlijn komen te vallen, is het denkbaar dat het aantal mkb’ers dat te maken krijgt met de CSRD uiteindelijk nog hoger uitvalt.”

Binnenkort op PW.: CSRD-serie

In januari verschijnt op PW. een serie over de CSRD, waarin wordt uitgelegd wat het inhoudt, wat HR moet doen en een praktijkverhaal van een bedrijf.

Nicolette van den Hout is sinds juni 2022 redacteur bij PW. Ze schrijft onder meer over: Participatiewet, skillspaspoort, arbeidskrapte, arbeidsovereenkomst, ontslag, opleiden & ontwikkelen, recruitment, privacy en diversiteit.

Met succes aan de slag met de Roadmap Werkgeluk

Met succes aan de slag met de Roadmap Werkgeluk

Als HR wil je werkgeluk introduceren en verankeren in de organisatie. Met de Roadmap Werkgeluk heb je een slim stappenplan en kun je direct aan de slag.

De wetswijzigingen voor HR per 1 juli 2024

De wetswijzigingen voor HR per 1 juli 2024

Op 1 juli treedt er een aantal wetswijzigingen in werking, zoals de CO2-registratieplicht. PW. heeft de belangrijkste wijzigingen voor HR op een rij gezet.

'Wees als HR open tegen je medewerkers, dan zijn zij dat ook', adviseert Nadieh Bastiaansen

'Wees als HR open tegen je medewerkers, dan zijn zij dat ook',...

In de rubriek Spotlight geven collega's antwoord op 9 vragen over het HR-vak. Welke trends vinden zij bijvoorbeeld belangrijk? En waar liggen zij 's nachts wakker van? Deze keer: Nadieh Bastiaansen, HR Officer bij Lexxyn Groep.

De voordelen van de workation: hogere productiviteit, grotere medewerkersloyaliteit

De voordelen van de workation: hogere productiviteit, grotere...

Al sinds 2017 gaat het bedrijf Brandfirm met alle medewerkers (toen nog 15) van januari tot en met maart naar een tropisch oord om vanuit daar te werken. Dat brengt voordelen en kansen, maar ook uitdagingen met zich mee. Wat kan HR hiervan leren?

Moedige gesprekken stimuleren: een call-to-action voor HR-professionals

Moedige gesprekken stimuleren: een call-to-action voor...

In het hedendaagse digitale landschap, waarin elke stem versterkt kan worden via sociale media en communicatieplatforms, wordt je rol als HR-professional steeds belangrijker, schrijft DEI-trainer Vivian Acquah.

Hanneke van Aert van Tony's Chocolonely
Foto: Guido Benschop

CHRO Tony´s Chocolonely: 'We hebben een missie en als je hier werkt,...

Hoe zorg je ervoor dat de bedrijfsmissie in de haarvaten van medewerkers blijft zitten als het bedrijf hard groeit? Hanneke van Aert, CHRO van Tony´s Chocolonely, is in een rap tempo HR-processen aan het optimaliseren.

Gratis lunch op het werk: verkapt loon of arbobeleid?

Gratis lunch op het werk: verkapt loon of arbobeleid?

Een tuinbouwbedrijf biedt zijn werknemers gratis gezonde lunchmaaltijden aan. Maar vallen deze maaltijden, als onderdeel van het arbobeleid, onder de gerichte vrijstelling voor arbovoorzieningen? De Hoge Raad geeft duidelijkheid.

Foto: Liza Summer | Pexels

Toon lef, zet mentale gezondheid op de HR-agenda

Mentale weerbaarheid is een belangrijk thema, met name onder jongeren. Door er als werkgever aandacht aan te schenken, kun je je onderscheiden, schrijft onderzoeker Mirjam Baars.