Vanaf 2024 verplichte CSRD-duurzaamheidsrapportage nog onbekend bij bedrijven

Vanaf 1 januari 2024 zijn zowel grote als beursgenoteerde middelgrote bedrijven verplicht om te rapporteren over hun impact op mens en milieu. Veel bedrijven zijn onbekend met deze verplichting.

Vanaf 2024 verplichte CSRD-duurzaamheidsrapportage nog onbekend bij bedrijven

De Europese richtlijn Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD) verplicht bepaalde bedrijven om te rapporteren over 3 onderdelen: milieu, sociale omstandigheden en bestuur. Milieu omvat bijvoorbeeld het energieverbruik en de CO2-uitstoot van het bedrijf. Zaken als diversiteit en loonkloof vallen onder sociale omstandigheden. En onder bestuur valt onder meer hoe het bedrijf wordt aangestuurd en hoe de interactie is met aandeelhouders. 

De duurzaamheidsrapportage moet dan net als de jaarrekening en het bestuursverslag door een externe accountant worden beoordeeld.

Eerste bedrijven moeten rapporteren

De CSRD-rapportageverplichtingen gebeuren gefaseerd. Als eerste zijn beursgenoteerde bedrijven en grote verzekeraars met meer dan 500 werknemers aan de beurt. Zij moeten in 2025 rapporteren over 2024.

Daarna volgen grote bedrijven die aan 2 van de volgende criteria voldoen: een balanstotaal tot 20 miljoen euro, een netto-omzet tot 40 miljoen euro en/of tot 250 medewerkers in dienst. Zij moeten in 2026 rapporteren over 2025.

Nieuwe richtlijn is onbekend

Ondanks deze aankomende verplichting, heeft tweederde van de Nederlandse bedrijven nog nooit van deze nieuwe richtlijn gehoord, blijkt uit uit onderzoek van I&O Research in opdracht van ABN AMRO. De onderzoekers vinden dit ‘opmerkelijk’. “De richtlijn raakt weliswaar alleen grote bedrijven en middelgrote en kleine beursfondsen direct, maar deze bedrijven zijn voor hun eigen rapportage deels afhankelijk van informatievoorziening van kleinere leveranciers en afnemers in de keten”, staat in het rapport. “De onbekendheid bij kleinere ondernemers laat zien dat die informatie-uitvraag nog niet op gang is gekomen.”

Niet overal zijn de nieuwe regels onbekend. De industrie en de financiële en zakelijke dienstverlening zijn ‘relatief beter’ op de hoogte van de CSRD.

Ondernemers onderschatten impact

Verder blijkt uit het rapport dat niet alleen de onbekendheid de richtlijn parten speelt, ook de illusie dat de nieuwe regels de organisatie toch niet zullen raken. Ruim 50 procent van de ondernemers denkt dat.

De European Financial Reporting Advisory Group (EFRAG) schat naar aanleiding van hun eerdere verkennende studie dat 9 tot 59 procent van het midden- en kleinbedrijf (mkb) geraakt gaat worden door de CSRD. Dat komt neer op ongeveer 103.000 mkb’ers. ABN Amro: “Aangezien over een periode van 3 jaar steeds meer bedrijven direct onder de richtlijn komen te vallen, is het denkbaar dat het aantal mkb’ers dat te maken krijgt met de CSRD uiteindelijk nog hoger uitvalt.”

Binnenkort op PW.: CSRD-serie

In januari verschijnt op PW. een serie over de CSRD, waarin wordt uitgelegd wat het inhoudt, wat HR moet doen en een praktijkverhaal van een bedrijf.

Lees meer over

Nicolette van den Hout is sinds juni 2022 redacteur bij PW. Ze schrijft onder meer over: Participatiewet, skillspaspoort, arbeidskrapte, arbeidsovereenkomst, ontslag, opleiden & ontwikkelen, recruitment, privacy en diversiteit.

Het succes van talentontwikkeling: lessen van leidinggevenden

Het succes van talentontwikkeling: lessen van leidinggevenden

Doordring leidinggevenden ervan dat ze hun medewerkers meer aanspreken op hun talenten en minder op zaken waar ze niet zo goed in zijn. Dat lijkt vanzelfsprekend, maar is het nog niet. Zo ontdekte onderzoeker Mirjam Baars.

Ghislaine Aarts, directeur HR bij Arriva. Foto: The Playful photographer|

Directeur HR Arriva: "Ik lig weleens wakker van het aantal...

Dreigen met werkonderbreking, agressie tegen medewerkers en een groot CO2-doel. Arriva staat de komende jaren voor uitdagingen. Ghislaine Aarts, directeur HR van Arriva vertelt erover.

Digitale dilemma's van HR: een balans tussen technologische vooruitgang en duurzaamheid

Digitale dilemma's van HR: een balans tussen technologische...

In de afgelopen jaren heeft binnen HR een verschuiving plaatsgevonden naar digitale dienstverlening en datagestuurd werken. Maar staan we wel genoeg stil bij de aanzienlijke milieu-impact van deze ontwikkelingen, vraagt Anne Doeser zich af.

5 subsidies voor opleiden en ontwikkelen

5 subsidies voor opleiden en ontwikkelen

Toekomstbestendige organisaties zien wat erop hen afkomt en anticiperen daarop. Aan HR om te investeren in opleiding en ontwikkeling van medewerkers. Met deze subsidies kun je je voordeel doen.

Gebruik strategische personeelsplanning in transitie naar circulaire bedrijfsvoering

Gebruik strategische personeelsplanning in transitie naar circulaire...

Strategische personeelsplanning speelt een belangrijke rol in de overstap van lineaire naar een circulaire bedrijfsvoering. Het uitbreiden van het functiehuis met de functie 'duurzaamheidsprofessional' is daarin een eerste stap.

Subsidies en kredieten voor AI-ontwikkeling

Subsidies en kredieten voor AI-ontwikkeling

Om nieuwe toepassen van AI te onderzoeken of te demonstreren, kun je als ondernemer in aanmerking komen voor verschillende subsidies en kredieten. We hebben er een aantal op een rijtje gezet.

De 8 momenten waarop jouw medewerkers een mening over je vormen

De 8 momenten waarop jouw medewerkers een mening over je vormen

Als je de reis- en contactmomenten van je medewerkers in kaart brengt, kun je sturen op ervaringen die bijdragen aan werkgeluk. Bovendien kun je laten zien waar jouw organisatie voor staat, schrijft werkgeluk-expert Gea Peper.

Tamara Kucharek (Goudwisselkantoor): 'In dit vak gaat zorgvuldigheid boven snelheid'

Tamara Kucharek (Goudwisselkantoor): 'In dit vak gaat zorgvuldigheid...

In de Spotlight-rubriek stellen we 9 vragen aan collega's in het HR-vak. Dit keer: Tamara Kucharek, HR Directeur Europa bij het Goudwisselkantoor en eigenaar BISC HR Advies & Begeleiding.