Eerste Kamer verwerpt verhoging minimumloon

De verhoging van het minimumloon gaat toch niet door. De Eerste Kamer stemde dinsdag tegen het wetsvoorstel daartoe.

Eerste Kamer verwerpt verhoging minimumloon
DEN HAAG - Marnix van Rij, demissionair staatssecretaris Fiscaliteit en Belastingdienst, in de Eerste Kamer voorafgaand aan het debat over de wet verhoging minimumloon. ANP REMKO DE WAAL

Met de wet zou het wettelijk minimumloon per 1 juli 2024 stijgen met 1,2%. Hierdoor zou het minimumuurloon naar verwachting van € 13,27 naar € 13,43 gaan. Dat kwam bovenop de halfjaarlijkse indexatie.  

Grootste partijen tegen 

De Wet verhoging minimumloon 2024 werd in 2023 tijdens de Algemene Beschouwingen door de Tweede Kamer voorgesteld en werd vorige maand aangenomen. Toch waren niet alle fracties voor. Zo stemden de coalitiepartijen VVD en CDA tegen, net als de onderhandelende partij BBB. 

In de Eerste Kamer stemde deze partijen ook tegen (samen goed voor 32 zetels), tel daar een aantal kleinere partijen die ook tegen stemden bij op en het wetsvoorstel sneuvelde. 

Niet de juiste manier 

Volgens de BBB (met 16 zetels de grootste partij in de Eerste Kamer) was de Wet verhoging minimumloon niet de juiste manier om de bestaanszekerheid van mensen te vergroten. “Dat geld komt bij mensen terecht die het misschien wel goed kunnen gebruiken, maar niet tot de doelgroep behoren”, zei BBB-senator Eugene Heijnen. “Zoals AOW'ers met een aanvullend pensioen. Dat is 80% van de mensen met AOW.” 

Daarnaast is de BBB tegen de lastenverzwaring die de wet zou veroorzaken voor het bedrijfsleven. De verhoging van het minimumloon zou namelijk worden gefinancierd door meerdere belastingverhogingen voor bedrijven.  

Om die reden was ook demissionair staatssecretaris Marnix van Rij (CDA) van Financiën tegen het wetsvoorstel. Hij vreest dat bedrijven naar het buitenland vertrekken, omdat de rekening bij hen wordt neergelegd. “Uit een recente peiling van VNO-NCW en MKB-Nederland blijkt dat bijna 20% van de ondernemers een vertrek uit Nederland overweegt, ten opzichte van 13% vorig jaar”, schrijft Van Rij in een brief aan de Eerste Kamer. “Bedrijven hebben hun zorgen de afgelopen maanden ook geuit in gesprekken met het kabinet. Ik neem deze zorgen dan ook zeer serieus.” 

FNV vindt het schandalig 

Niet iedereen denkt er zo over. De FNV noemt het ‘schandalig’ dat de Eerste Kamer de verhoging van het minimumloon tegenhoudt. “Er is geen legitieme reden te verzinnen waarom in een steeds rijker land minimumloners en uitkeringsgerechtigden niet mee zouden mogen profiteren van de groeiende rijkdom”, schrijft Zakaria Boufangacha, vicevoorzitter van vakbond FNV in een reactie. “Werkgevers kunnen deze verhoging prima betalen, als het wordt afgezet tegen de winsten die gemaakt worden. Voor grote bedrijven waar de meeste minimumloners in dienst zijn, kost deze verhoging 0.04% van hun winst, bij het MKB is dat 0.07% van de winst”, aldus de FNV. 

Nicolette van den Hout is sinds juni 2022 redacteur bij PW. Ze schrijft onder meer over: Participatiewet, skillspaspoort, arbeidskrapte, arbeidsovereenkomst, ontslag, opleiden & ontwikkelen, recruitment, privacy en diversiteit.

Belastingdienst controleert al op zzp-constructies

Belastingdienst controleert al op zzp-constructies

In aanloop naar de handhaving van de Wet DBA per 1 januari 2025 controleert de Belastingdienst al op schijnzelfstandigheid. Je krijgt nu nog een waarschuwing, maar straks ontvang je een naheffingsaanslag en eventueel een boete.

Zo kun je als HR-professional aan de slag met leercultuur in het mkb

Zo kun je als HR-professional aan de slag met leercultuur in het mkb

Een sterke leercultuur bevordert productiviteit en tevredenheid binnen het midden- en kleinbedrijf (mkb). In dit artikel geven experts in leven lang leren richtlijnen om leergedrag te integreren en te verankeren in de organisatie.

Rechter doet opvallende uitspraak in zaak rondom platformwerkers

Rechter doet opvallende uitspraak in zaak rondom platformwerkers

Platformwerkers van Temper zijn geen medewerkers, maar zelfstandigen. Dat heeft de rechtbank Amsterdam geoordeeld. Dit staat haaks op jurisprudentie in vergelijkbare zaken.

De arbeidsovereenkomst: dit mag je niet missen

De arbeidsovereenkomst: dit mag je niet missen

Weet jij als HR-professional wat er in een arbeidsovereenkomst hoort te staan? PW. heeft de belangrijkste details per onderdeel van het arbeidscontract voor je op een rijtje gezet.

Nel Waanders van Hotel Okura: 'Vul niet zelf in wat medewerkers nodig hebben'

Nel Waanders van Hotel Okura: 'Vul niet zelf in wat medewerkers nodig...

In 'Spotlight' staat een HR-professional centraal. Waar houdt Nel Waanders zich mee bezig? En waar ligt ze wakker van?

De wetswijzigingen voor HR per 1 juli 2024

De wetswijzigingen voor HR per 1 juli 2024

Op 1 juli treedt er een aantal wetswijzigingen in werking, zoals de CO2-registratieplicht. PW. heeft de belangrijkste wijzigingen voor HR op een rij gezet.

Wat zijn de regels voor vakantiewerk door scholieren?

Wat zijn de regels voor vakantiewerk door scholieren?

De schoolexamens zijn voorbij, de zomervakantie breekt aan. Hét moment waarop jongeren op zoek gaan naar een vakantiebaantje.

Nieuwe maatregel vanaf 1 juli om WIA-achterstand aan te pakken: praktisch beoordelen

Nieuwe maatregel vanaf 1 juli om WIA-achterstand aan te pakken:...

Vanaf 1 juli 2024 worden WIA-beoordelingen gebaseerd op feitelijke verdiensten. Deze nieuwe maatregel wordt ingevoerd om de achterstanden te verminderen.