Eerste Kamer verwerpt verhoging minimumloon

De verhoging van het minimumloon gaat toch niet door. De Eerste Kamer stemde dinsdag tegen het wetsvoorstel daartoe.

Eerste Kamer verwerpt verhoging minimumloon
DEN HAAG - Marnix van Rij, demissionair staatssecretaris Fiscaliteit en Belastingdienst, in de Eerste Kamer voorafgaand aan het debat over de wet verhoging minimumloon. ANP REMKO DE WAAL

Met de wet zou het wettelijk minimumloon per 1 juli 2024 stijgen met 1,2%. Hierdoor zou het minimumuurloon naar verwachting van € 13,27 naar € 13,43 gaan. Dat kwam bovenop de halfjaarlijkse indexatie.  

Grootste partijen tegen 

De Wet verhoging minimumloon 2024 werd in 2023 tijdens de Algemene Beschouwingen door de Tweede Kamer voorgesteld en werd vorige maand aangenomen. Toch waren niet alle fracties voor. Zo stemden de coalitiepartijen VVD en CDA tegen, net als de onderhandelende partij BBB. 

In de Eerste Kamer stemde deze partijen ook tegen (samen goed voor 32 zetels), tel daar een aantal kleinere partijen die ook tegen stemden bij op en het wetsvoorstel sneuvelde. 

Niet de juiste manier 

Volgens de BBB (met 16 zetels de grootste partij in de Eerste Kamer) was de Wet verhoging minimumloon niet de juiste manier om de bestaanszekerheid van mensen te vergroten. “Dat geld komt bij mensen terecht die het misschien wel goed kunnen gebruiken, maar niet tot de doelgroep behoren”, zei BBB-senator Eugene Heijnen. “Zoals AOW'ers met een aanvullend pensioen. Dat is 80% van de mensen met AOW.” 

Daarnaast is de BBB tegen de lastenverzwaring die de wet zou veroorzaken voor het bedrijfsleven. De verhoging van het minimumloon zou namelijk worden gefinancierd door meerdere belastingverhogingen voor bedrijven.  

Om die reden was ook demissionair staatssecretaris Marnix van Rij (CDA) van Financiën tegen het wetsvoorstel. Hij vreest dat bedrijven naar het buitenland vertrekken, omdat de rekening bij hen wordt neergelegd. “Uit een recente peiling van VNO-NCW en MKB-Nederland blijkt dat bijna 20% van de ondernemers een vertrek uit Nederland overweegt, ten opzichte van 13% vorig jaar”, schrijft Van Rij in een brief aan de Eerste Kamer. “Bedrijven hebben hun zorgen de afgelopen maanden ook geuit in gesprekken met het kabinet. Ik neem deze zorgen dan ook zeer serieus.” 

FNV vindt het schandalig 

Niet iedereen denkt er zo over. De FNV noemt het ‘schandalig’ dat de Eerste Kamer de verhoging van het minimumloon tegenhoudt. “Er is geen legitieme reden te verzinnen waarom in een steeds rijker land minimumloners en uitkeringsgerechtigden niet mee zouden mogen profiteren van de groeiende rijkdom”, schrijft Zakaria Boufangacha, vicevoorzitter van vakbond FNV in een reactie. “Werkgevers kunnen deze verhoging prima betalen, als het wordt afgezet tegen de winsten die gemaakt worden. Voor grote bedrijven waar de meeste minimumloners in dienst zijn, kost deze verhoging 0.04% van hun winst, bij het MKB is dat 0.07% van de winst”, aldus de FNV. 

Lees meer over

Nicolette van den Hout is sinds juni 2022 redacteur bij PW. Ze schrijft onder meer over: Participatiewet, skillspaspoort, arbeidskrapte, arbeidsovereenkomst, ontslag, opleiden & ontwikkelen, recruitment, privacy en diversiteit.

Verzuimbeleid: 7 vragen & antwoorden

Verzuimbeleid: 7 vragen & antwoorden

Het verzuimbeleid: wat heb je eraan en wat staat erin? Marjol Nikkels, verzuimspecialist, beantwoordt 7 vragen over dit thema.

Veelgestelde vragen over het concurrentiebeding

Veelgestelde vragen over het concurrentiebeding

In een arbeidsovereenkomst kan je verschillende bedingen opnemen, waarvan het concurrentiebeding de bekendste is. Een overzicht van de veelgestelde vragen over dit beding.

Voorbeeldbrief bevestiging zwangerschapsverlof

Voorbeeldbrief bevestiging zwangerschapsverlof

Gebruik dit document 'Voorbeeldbrief bevestiging zwangerschapsverlof' om schriftelijk vast te leggen dat het verzoek van je werknemer voor zwangerschapsverlof is goedgekeurd en om je werknemer te informeren over het verlof.

HR-Rechtspunt: vervallen vakantiedagen moet je soms alsnog uitbetalen

HR-Rechtspunt: vervallen vakantiedagen moet je soms alsnog uitbetalen

Je bent verplicht je werknemers te informeren over vakantiedagen die komen te vervallen. Doe je dat niet, dan loop je het risico dat je de vervallen vakantiedagen alsnog moeten uitbetalen, vertelt arbeidsrechtadvocaat Pieter de Ruiter.

Zo maak je van pensioen een primaire arbeidsvoorwaarde

Zo maak je van pensioen een primaire arbeidsvoorwaarde

Effectieve pensioencommunicatie kan een wereld van verschil maken, zowel voor werknemers als voor de organisatie zelf. Zeker met de huidige arbeidsmarkt. Hoe buig je pensioen van een secundaire succesvol om naar een primaire arbeidsvoorwaarde?

Dit moet je weten over de Wet bereikbaarheid buiten werktijd

Dit moet je weten over de Wet bereikbaarheid buiten werktijd

Op basis van deze wet kunnen er afspraken gemaakt worden over de bereikbaarheid van de werknemer buiten werktijd.

Zo gaat UvA om met toenemende polarisatie

Zo gaat UvA om met toenemende polarisatie

Bij de Universiteit van Amsterdam ligt polarisatie op de loer. Directeur HRM Robert Grem en coördinerend vertrouwenspersoon Arjen Berkvens vertellen hoe ze werken aan een sociaal veilige werkomgeving.

Vernieuwd aanvraagformulier WIA voor werknemers

Vernieuwd aanvraagformulier WIA voor werknemers

Werknemers kunnen sinds 8 april 2024 gebruikmaken van het vernieuwde WIA-aanvraagformulier. UWV heeft onder andere de vragen verduidelijkt, wat werknemers helpt bij het invullen.