7 trends in werving en selectie

Kandidaten beoordelen het werving- en selectieproces van potentiële werkgevers bijzonder kritisch en hebben alleen respect voor organisaties die eerlijk zijn in hun arbeidsmarktcommunicatie.

7 trends in werving en selectie

Dat zegt Bas Westland, oprichter en senior consultant van e-people. Westland signaleert zeven trends in werving- en selectie:

  1. Wendbaarheid is belangrijker dan ‘hard skills’
  2. De ‘employee experience’ wordt steeds belangrijker
  3. Kandidaten zoeken functies waarin ze ‘impact’ kunnen hebben
  4. Gelikte werkgeverscampagnes werken niet meer
  5. Wervingsvideo’s worden belangrijker
  6. Organisaties worden afhankelijker van zzp’ers
  7. Werven is een continu proces

Strategische personeelsplanning

Niet alleen stellen kandidaten hogere eisen, zegt Westland, ook werkgevers hebben een verlanglijstje. "Ze zijn allemaal op zoek naar dezelfde getalenteerde, wendbare en gemotiveerde medewerkers. Om het werk gedaan te krijgen, is strategische personeelsplanning daarom belangrijker dan ooit", aldus Westland. "In een krappe arbeidsmarkt is het een illusie om te denken dat op het moment dat jouw organisatie zit te springen om een bepaald type nieuwe medewerker, die ook daadwerkelijk beschikbaar is."

Onmisbare vragen

Vragen die elke werkgever zich daarom – in samenspraak met de hiring managers – moet stellen zijn:  Waarvan is de personeelsvraag afhankelijk? Welke functiecategorieën zijn op welke momenten schaars? Hoe ontwikkelt de arbeidsmarkt zich? En: hoe breng je beide bij elkaar?

Employee journey

Heeft u eenmaal die gewenste kandidaat gevonden, dan begint het spel van verleiding. Westland: "Doordat het online regelen van allerlei zaken steeds vlotter en gebruiksvriendelijker verloopt, zijn vooral jonge sollicitanten gewend aan een aangename ‘customer journey’. Kandidaten verwachten dus een prettige ‘employee journey’, vanaf het allereerste contact. Richt het hele sollicitatieproces daarnaast zo in, dat kandidaten een positief beeld krijgen van de organisatie. Reageer snel en wees volstrekt helder over de procedure."

Lees alles over de jacht op schaars talent in de gratis whitepaper Zeven trends in werving en selectie

Kinderopvangtoeslag: dit moet je als werkgever weten

Kinderopvangtoeslag: dit moet je als werkgever weten

Werkende ouders kunnen dit jaar gemakkelijker aanspraak maken op kinderopvangtoeslag. Waar zijn je werknemers met jonge kinderen op dit moment aan toe?

Overname? Dit is wat er geldt voor uitzendkrachten

Overname? Dit is wat er geldt voor uitzendkrachten

Bij een overgang van onderneming, wat er geldt er dan voor uitzendkrachten? Gaan zij ook mee over?

Wijziging Participatiewet: meer uniformiteit

Wijziging Participatiewet: meer uniformiteit

De Participatiewet is aangepast om belemmeringen bij werkgevers weg te nemen. Daardoor moet het makkelijker worden om iemand met een arbeidsbeperking aan te nemen. Zo moet het aanvragen van subsidies of hulpmiddelen bij elke gemeente hetzelfde zijn.

Cédric Verschooten en Michael Neefs:  "We hebben dus betere kandidaten en minder bureaucratie, wat zorgt voor een betere ervaring."

Zo verbeterde en versnelde de Brusselse overheid het wervingsproces

Het Brussels hoofdstedelijk gewest weet met het initiatief Talent.brussels succesvol mensen aan te trekken voor overheidsbanen in tijden van enorme schaarste. De drijvende kracht daarachter is het HR-platform MyTalent, dat een persoonlijke...

AOW-leeftijd in 2028 met drie maanden omhoog

AOW-leeftijd in 2028 met drie maanden omhoog

In 2024 tot 2027 staat de AOW-leeftijd op 67. Carola Schouten (ChristenUnie), minister van Pensioenen, laat nu in een Kamerbrief weten dat de AOW-leeftijd vanaf 2028 op 67 jaar en drie maanden komt te staan.

De cruciale rol van HR bij nieuwe inrichting werkgeverschap

De cruciale rol van HR bij nieuwe inrichting werkgeverschap

Demografie, technologie, globalisering, samenleving en energie zijn de vijf krachten die de arbeidsmarkt de komende jaren zullen beheersen. Centraal Beheer wil met Open Netwerk daarop voortbouwen. Tom van Disseldorp en Noor Kok doen verslag.

Prinsjesdag 2022: 'Werk moet aantrekkelijker worden'

Prinsjesdag 2022: 'Werk moet aantrekkelijker worden'

Wat zijn de gevolgen van Prinsjesdag 2022 voor werkenden en werkgevers? Bij veel maatregelen staat vooral het financieel aantrekkelijker maken van werken centraal, zegt Christian Klein, adviseur Inkomensverzekeringen en duurzame inzetbaarheid bij...

WW-regeling op de schop: een overzicht

WW-regeling op de schop: een overzicht

Rutte IV wil de de WW gaan aanpassen en de verschillen tussen vast en flex verminderen. Doel is om zo de interne flexibiliteit en wendbaarheid van bedrijven te vergroten. Hoe ziet de regeling eruit en wat zijn de huidige regels voor de WW?