Alles over Burn-out

Podcast HR-Rechtspunt: werkgever verantwoordelijk voor falende bedrijfsarts

Podcast HR-Rechtspunt: werkgever verantwoordelijk voor falende...

Een werknemer die aantoonbaar niet meewerkt aan de re-integratieverplichting kun je niet zomaar ontslaan, blijkt uit de rechtszaak die arbeidsrechtadvocaat Jacobien Frederix-Gianotten bespreekt in de podcast HR-Rechtspunt.

Angelique Lebens: "De psychologen die voor ons werken zijn de motor van het bedrijf."

Samen aan de slag met psychisch verzuim

Niet eerder was het psychisch verzuim in Nederland zo hoog als nu. De Arbo Unie spreekt over "alarmerende cijfers". Werkend Nederland tobt met de naweeën van een pandemie maar vooral met onderwerpen die al veel langer spelen: (werk)-stress, een...

Foto: Andrea Piacquadio

Leidraad voor begeleiding werknemers met longcovid

Hoe begeleid je werknemers met longcovid? Maak gebruik van de leidraad van De Nederlandse Vereniging voor Arbeids- en Bedrijfsgeneeskunde (NVAB).

Werkstress actiegericht aanpakken vergroot betrokkenheid met een kwart

Werkstress actiegericht aanpakken vergroot betrokkenheid met een kwart

We hebben allemaal wel een idee waar werkstress vandaan komt. Maar met een idee alleen kom je niet tot een effectieve aanpak. "Plak geen pleisters voordat je weet waar het bloedt."

Zo herken je de workaholic

Zo herken je de workaholic

Veel mensen worstelen met een het balans tussen werk en privé. Hoe herken je de symptomen van iemand die workaholic is en wat kun je als organisatie doen om medewerkers van hun werkverslaving af te helpen?

Werknemer met burn-out. Wie begeleidt binnen het bedrijf?  

Werknemer met burn-out. Wie begeleidt binnen het bedrijf?

Wanneer een werknemer burn-outklachten vertoont, is passende begeleiding vanuit werk niet altijd vanzelfsprekend. Wie doet wat bij een werknemer met burn-out? Wat doet de leidinggevende, bedrijfsarts en wat doet HR?

Hoe hou je medewerkers mentaal overeind in moeilijke tijden?

Hoe hou je medewerkers mentaal overeind in moeilijke tijden?

Burn-outs vormen een groeiend probleem in organisaties. Behalve werkdruk hebben externe factoren zoals de oorlog in Oekraïne en de stijgende energiekosten impact op het welzijn van medewerkers. Hoe zorg je ervoor dat zij onder uitdagende...

Foto: Jen Theodore | Unsplash

Beginnen met werken na een burn-out: 3 tips

In Nederland komen burn-outs bij veel werkende mensen voor. De burn-outverschijnselen kunnen verschillen van afstand voelen, emotionele uitputting of gebrek aan zelfvertrouwen. Het wordt veroorzaakt door langdurige stress en het geeft aan dat zowel...

De signalen en oorzaken van burn-out

De signalen en oorzaken van burn-out

Voor de HR-professional ligt er de belangrijke taak om ter preventie van burn-out te adviseren binnen het bedrijf. Hoe herken je signalen van burn-out? En wat zijn daar de oorzaken van?

Gezien het aantal burn-outs en de stress die mensen ervaren in het combineren van werk en privéleven, is het begrijpelijk dat (met name) Generaties X en Y een sterke behoefte hebben aan meer vrije tijd en onthaasting.

Een vierdaagse werkweek is (nog) niet de oplossing tegen burn-outs

We spreken er al jaren over: burn-outs en de remedie ertegen. Telkens worden nieuwe manieren van werken bedacht om burn-outs tegen te gaan: flexibiliteit in werkuren, extra ruimte om vrij te nemen of andere benefits zoals mindfulnessprogramma's. En...