Augmented reality zit nu ook in het kerstpakket

Het is een echte Nederlandse traditie die razend populair blijft: eindejaarsgeschenken. Wat geven bedrijven dit jaar aan hun personeel? PW. vroeg het aan twee grote spelers op de kerstpakkettenmarkt.

Augmented reality zit nu ook in het kerstpakket

"Het is ieder jaar weer een uitdaging om in het assortiment weer nieuwe, verrassende cadeaus op te nemen", zegt Sanne van den Adel van Makro. Het bedrijf verkoopt dit jaar zo'n 1,5 miljoen eindejaarsgeschenken. Melissa van den Boogaard van Christmasplanet beaamt dat. Haar bedrijf pakt momenteel tweeduizend pakketten per dag in.

Top 5 HR-eindejaarscadeaus

1. Bij Managementboek bereikte Leiderschap in de digitale wereld in korte tijd de nummer-twee-positie. Hét boek waarin wordt beschreven wat het digitale tijdperk voor  modern leiderschap bespreekt.

2.  De Logitect wireless presenter biedt krachtige bediening voor indrukwekkende presentaties. De rode laseraanwijzer is goed zichtbaar, zelfs op flatpanelmonitoren, projectieschermen en in helverlichte kamers.

3.  Don'ts voor managers is het verrassende zakboek van Jeroen Busscher waarin hij opvallende tips geeft als 'geef geen feedback' en 'neem geen verantwoordelijkheid'.Don'ts voor managers

4.  De Omdenken Scheurkalender bevat 366 pagina's met Omdenken-quotes. Omdenken is denken in termen van mogelijkheden en niet van problemen. Het is een manier van denken waarbij je kijkt naar de werkelijkheid zoals die is, en wat je daarmee zou kunnen.

5.  De Werkplekchecker biedt snel inzicht in de persoonlijke beeldschermwerkplek. De check kan tijdens het werk en op de werkplek, er hoeft geen adviseur ingehuurd te worden en productiviteitsverlies, gezondheidsklachten en ziekteverzuim worden voorkomen. 

Uitreikmoment

"Ik herinner me nog wel van vroeger dat bedrijven dozen met kerstpakketten in de gang zetten en dat iedereen er dan eentje kon afhalen. Bedrijven hebben nu door dat dit niet de goede aanpak is", zegt Van den Adel. "Het doet veel met werknemers als je het uitreikmoment bijzonder maakt. Dan voelt zo'n pakket niet als een verworven recht, maar als een blijk van waardering."

Populair

Bij Christmasplanet (waar ook kerstpakketten.nl onder valt) ziet Van den Boogaard drie cadeaus er dit jaar uitspringen: "Veel verkocht is de borrelset, waarbij naast luxe producten ook een standaard zit. Ook zien we dat de soundbar en de reistrolleys - voor handbagage - erg in trek zijn." De gemiddelde prijs die klanten aan eindejaarsgeschenken besteden is 45 tot 55 euro, zegt Van den Boogaard.

Augmented reality

Makro biedt dit jaar iets bijzonder aan: augmented reality waarmee je in je huiskamer een heel kerstdorp te voorschijn kunt toveren. "Dit thema, kersthuisjes, spreekt erg aan", zegt van Van den Adel, die de gemiddelde besteding bij Makro op 35 tot 45 euro schat, afhankelijk van branche en soort geschenk.

Wat ook een trend is: er worden niet alleen cadeaus ingekocht, maar ook de hele aankleding eromheen. "Bijvoorbeeld een kerstmarkt, waarbij de werknemer muntjes krijgt en een shopper om zelf leuke dingen in te slaan, waardoor het kerstgeschenk echt een belevenis wordt", aldus Van de Adel.

Onverminderd populair

Hoe sterk is het kerstpakket als oer-Nederlandse traditie. "Het is onverminderd populair", zegt Van den Adel. Dat Nederland steeds diverser wordt, doet daar niets aan af. "Op verzoek stellen we pakketten samen zonder alcohol of bijvoorbeeld varkensvlees."

Martijn van der Kooij

Martijn van der Kooij

Voormalig hoofdredacteur PW.

Martijn van der Kooij (1974) was van februari 2019 tot januari 2022 was hij hoofdredacteur van PW., het online platform en magazine over personeel & werk van uitgeverij Vakmedianet. Daarnaast voerde hij de hoofdredactie over HRbase en overduurzameinzetbaarheid.nl en is algemeen hoofdredacteur van Flexmarkt en O&O.

Van der Kooij heeft meerdere boeken op zijn naam staan (onder meer een biografie van Mark Rutte, een roman en een reisverhalenboek) en woonde van februari 2017 tot en met februari 2019 eerst in Libanon en daarna in Turkije. Hij was daarvoor twee jaar lang een van de makers van het politieke radioprogramma Kamerbreed.

Van 2008 tot en met 2012 was hij bij Sdu Uitgevers hoofdredacteur van eerst Re.public, een weekblad en online voor ambtenaren, en daarna van SConline (de redactionele opvolger van De Staatsourant). Bij BNR Nieuwsradio was Van der Kooij zo’n acht jaar te horen als politiek analist.

Zo voer je een verzuimgesprek

Zo voer je een verzuimgesprek

Verzuim is duur. Wanneer een werknemer dus een onverwachts hoog ziekteverzuim heeft, of zich opvallend vaak op bepaalde dagen in de week ziek meldt, is het tijd voor een goed gesprek.

Maak een functioneringsgesprek zinvol met deze 5 vragen

Maak een functioneringsgesprek zinvol met deze 5 vragen

Functioneringsgesprekken. De meeste medewerkers én managers zien er tegenop, de uitkomsten zijn meestal teleurstellend. Door gesprekken veel persoonlijker te maken valt er veel meer uit te halen.

Ingrid van Loon:  “In 2040 is een op de drie Nederlanders mantelzorger. Dat is gewoon een feit.”

Impact mantelzorg op werknemers blinde vlek bij werkgever

Nederland telt drie miljoen mensen die mantelzorg combineren met een baan. Een loodzware combinatie, die zorgt voor veel uitval. Een blinde vlek ook voor veel werkgevers. Hoe ziet de toekomst eruit?

Leidinggevende cruciaal in succes hybride werken

Leidinggevende cruciaal in succes hybride werken

Tijdens de coronapandemie gold een landelijk advies tot thuiswerken. Het lijkt misschien lang geleden, maar dit advies werd pas vijf kwartalen geleden ingetrokken, op 15 maart 2022 om precies te zijn. Hybride werken is het nieuwe normaal. De sleutel...

Diversiteit en inclusie? 'Begin eerst met gelijke kansen man/vrouw'

Diversiteit en inclusie? 'Begin eerst met gelijke kansen man/vrouw'

Elk zichzelf respecterend bedrijf heeft diversiteit en inclusie (D&I) inmiddels wel op de agenda staan. Een 50-50-verdeling tussen de seksen is echter nog ver weg. Volgens Stefan Duran van elipsLife, moeten we ons daar niet blind op staren: "De...

Zo geef je hybride werken vorm

Zo geef je hybride werken vorm

Welke effecten heeft het gedwongen thuiswerken gehad op onze manier werken? Wat zijn onze voorkeuren? Is hybride werken het nieuwe normaal? En hoe geven we dat vorm?

Zo focus je echt op de werknemer

Zo focus je echt op de werknemer

In het komende jaar zal in veel sectoren de personeelskrapte en het verloop van personeel toenemen. Het wordt steeds moeilijker om te voorzien in de capaciteitsbehoefte. Tijd dus om verloop te voorkomen. Maar hoe pak je dat aan?

Alcoholverslaving op de werkvloer

Alcoholverslaving op de werkvloer

Verslaving op de werkvloer komt veel vaker voor dan je denkt, weet jarenlang bedrijfsarts Gertjan Beens. Hoe moet HR omgaan met een alcoholverslaafde medewerker?