Stopzetten betaling pensioenpremie is draconisch, maar soms noodzakelijk

Voor werkgevers die door de coronacrisis in acute financiële nood verkeren, kan het nodig zijn om de betaling van pensioenpremies per direct stop te zetten voor de duur van de coronacrisis. Een draconische maatregel, die ook lang niet altijd is toegestaan. Toch is het niet helemaal onmogelijk.

Stopzetten betaling pensioenpremie is draconisch, maar soms noodzakelijk

Waar veel noodmaatregelen (slechts) leiden tot uitstel van betalingsverplichtingen, richt dit artikel zich op de mogelijkheid om de betalingsverplichting van de werkgever geheel of gedeeltelijk stop te zetten. Geen uitstel van betaling, maar afstel.

Veel werkgevers in Nederland zijn verplicht aangesloten bij een verplicht gesteld bedrijfstakpensioenfonds of een verplicht gesteld beroepspensioenfonds. Die werkgevers hebben niet de mogelijkheid de pensioenovereenkomsten met hun werknemers eenzijdig te wijzigen.

Lees het volledige artikel op PW. pro

Vrijwillig aangesloten

Hetzelfde geldt in de praktijk voor de werkgevers (voor zover) die vrijwillig zijn aangesloten bij een al dan niet verplicht gesteld bedrijfstak- of beroepspensioenfonds. Het regime dat voor de verplicht aangesloten werkgevers geldt, is in de regel via het uitvoeringsreglement van het fonds ook van toepassing voor vrijwillig aangesloten werkgevers. Voor deze werkgevers kan het desalniettemin lonen, het uitvoeringsreglement of de uitvoeringsovereenkomst toch even na te lopen op de hierna genoemde mogelijkheden.

Voor de andere werkgevers zien wij de hierna geschetste mogelijkheden om de pensioenovereenkomst eenzijdig te wijzigen in het kader van de coronacrisis, met de bedoeling de pensioenlasten tijdelijk te verlagen door de pensioenopbouw tijdelijk te verlagen.

Het premiebetalingsvoorbehoud (art.12 PW)

Indien de werkgever zijn pensioenregeling heeft ondergebracht bij een pensioenverzekeraar, een premiepensioeninstelling, een algemeen pensioenfonds of bij een ondernemingspensioenfonds, kan hij mogelijk met een beroep op een premiebetalingsvoorbehoud als bedoeld in art. 12 van de Pensioenwet (PW) zijn bijdrage in de pensioenpremie eenzijdig beëindigen (of verminderen).

Daarvoor is, naast het vereiste dat sprake moet zijn van een ingrijpende wijziging van omstandigheden, vereist dat dit voorbehoud is opgenomen in de pensioenovereenkomst. Is in de pensioenovereenkomst géén betalingsvoorbehoud als bedoeld in art. 12 PW opgenomen, dan mag de werkgever de betaling van de pensioenpremie niet eenzijdig beëindigen; andere premiebetalingsvoorbehouden dan die bedoeld in art. 12 PW zijn namelijk in beginsel niet rechtsgeldig (art. 12 lid 2 PW).

Lees het volledige artikel op PW. pro

Concrete situatie werkgever

Of de coronacrisis voor een werkgever een dusdanig ingrijpende wijziging van omstandigheden meebrengt dat een beroep van de werkgever op het betalingsvoorbehoud gerechtvaardigd is, hangt uiteraard af van de concrete situatie waarin de werkgever verkeert. Bij de ene werkgever zijn de gevolgen van de coronacrisis immers (nog) ingrijpender dan bij de andere. Uit de wetgeschiedenis blijkt dat financieel onvermogen van de werkgever kan worden gezien als een ingrijpende wijziging van omstandigheden en dat het moet gaan om evidente overmacht (Kamerstukken II, 2005-2006, 30 413, nr. 3, p. 183). Als de werkgever als gevolg van de coronacrisis financieel niet meer in staat is de pensioenpremies te betalen, lijkt een beroep op het premiebetalingsvoorbehoud kansrijk.

De werkgever moet zijn werknemers in de vorm van een schriftelijke verklaring informeren dat hij zich beroept op het premiebetalingsvoorbehoud (art. 6:267 BW). Pas vanaf het moment dat een werknemer de verklaring heeft ontvangen, heeft het beroep van de werkgever werking (art. 6:269 BW); de werkgeversbijdrage die vanaf dat moment verschuldigd wordt, behoeft de werkgever dus niet te betalen.

Lees het volledige artikel op PW. pro

Overname? Dit is wat er geldt voor uitzendkrachten

Overname? Dit is wat er geldt voor uitzendkrachten

Bij een overgang van onderneming, wat er geldt er dan voor uitzendkrachten? Gaan zij ook mee over?

Wijziging Participatiewet: meer uniformiteit

Wijziging Participatiewet: meer uniformiteit

De Participatiewet is aangepast om belemmeringen bij werkgevers weg te nemen. Daardoor moet het makkelijker worden om iemand met een arbeidsbeperking aan te nemen. Zo moet het aanvragen van subsidies of hulpmiddelen bij elke gemeente hetzelfde zijn.

Cédric Verschooten en Michael Neefs:  "We hebben dus betere kandidaten en minder bureaucratie, wat zorgt voor een betere ervaring."

Zo verbeterde en versnelde de Brusselse overheid het wervingsproces

Het Brussels hoofdstedelijk gewest weet met het initiatief Talent.brussels succesvol mensen aan te trekken voor overheidsbanen in tijden van enorme schaarste. De drijvende kracht daarachter is het HR-platform MyTalent, dat een persoonlijke...

Wet gelijke kansen bij werving en selectie - wat HR moet weten

Wet gelijke kansen bij werving en selectie - wat HR moet weten

Werkgevers moeten vastleggen hoe zij ervoor zorgen dat hun sollicitatieprocedure objectief verloopt, zodat er geen sprake is van discriminatie. Dat staat in het wetsvoorstel Wet gelijke kansen bij werving en selectie. Wat betekent deze wet voor HR?

De cruciale rol van HR bij nieuwe inrichting werkgeverschap

De cruciale rol van HR bij nieuwe inrichting werkgeverschap

Demografie, technologie, globalisering, samenleving en energie zijn de vijf krachten die de arbeidsmarkt de komende jaren zullen beheersen. Centraal Beheer wil met Open Netwerk daarop voortbouwen. Tom van Disseldorp en Noor Kok doen verslag.

Prinsjesdag 2022: 'Werk moet aantrekkelijker worden'

Prinsjesdag 2022: 'Werk moet aantrekkelijker worden'

Wat zijn de gevolgen van Prinsjesdag 2022 voor werkenden en werkgevers? Bij veel maatregelen staat vooral het financieel aantrekkelijker maken van werken centraal, zegt Christian Klein, adviseur Inkomensverzekeringen en duurzame inzetbaarheid bij...

WW-regeling op de schop: een overzicht

WW-regeling op de schop: een overzicht

Rutte IV wil de de WW gaan aanpassen en de verschillen tussen vast en flex verminderen. Doel is om zo de interne flexibiliteit en wendbaarheid van bedrijven te vergroten. Hoe ziet de regeling eruit en wat zijn de huidige regels voor de WW?

'Pensioencommunicatie hoort bij goed werkgeverschap'

'Pensioencommunicatie hoort bij goed werkgeverschap'

Pensioen is de duurste secundaire arbeidsvoorwaarde. Het is zonde als je je werknemers hier niet goed over informeert. "Zodra ze weten wat het inhoudt, vliegt de waardering voor de werkgever omhoog", zegt Hugo van Kuijeren van VLC & Partners.