7 tips voor het wow-effect in de online opleiding

Diederik Slob, directeur innovatie opleidingen van Vakmedianet, was ondanks diverse pogingen niet enthousiast over online opleiden. Het aanbod was mager en het publiek was niet snel te porren. Nu is hij een bekeerling: "We bieden nu puntje-van-je-scherm-garantie." Dit zijn zijn zeven tips om de online opleiding onweerstaanbaar te maken.

7 tips voor het wow-effect in de online opleiding
Diederik Slob

In dit laatste halve jaar heb ik als innovatiemanager meer geleerd dan in de twintig jaar ervoor. Alles wat we ooit bedachten om online te leren op te zetten (inclusief alle argumenten om het niet te doen), moesten we opeens in de praktijk brengen. We zijn het gewoon gaan doen. Met wat vallen en opstaan zien we dat onze deelnemers dit accepteren. Zeven belangrijke lessen die de online opleiding laat concurreren met het klasje.

--> lees ook:Opleidingstrends 2021: ‘Nog meer versnelling in opleidingen door digitalisering’  

Les 1: denk als een tv-maker

Opleiden is meer dan het overdragen van kennis. Het gaat ook om inspireren en enthousiasmeren. Denk bijvoorbeeld aan Voice of Holland, die bereikt miljoenen mensen. Een sterke online opleiding maakt gebruik van de magie van een sterk tv-format. Stel een heldere, actuele vraagstelling centraal, creëer verwachtingen, daag het publiek uit en presenteer verrassingen.

Les 2: benut de factor tijd

Het grote voordeel van een online opleiding is dat die tijdonafhankelijk gevolgd kan worden. Komt het nu niet uit, dan later. Iets gemist, dan kijk je terug. Ben je baas over de tijd, dan ben je onafhankelijk van de ruimte. Variatie en effecten kun je beter voorbereiden in een studiosetting dan in een klaslokaal.

Les 3: een les is een uitzending

Een online opleiding vraagt om deelnemers die bingewatchen. Zet daarvoor middelen in als licht en geluid. Niets is dodelijker voor een online les dan docenten met overbelichte, bleke gezichten of met grote slagschaduwen achter hen. Voorkom een geluidskwaliteit die zo slecht is dat de deelnemer vergeefs de volumeknop hoger draait. Verder is stilstand een killer. Zorg voor variatie in shots en opnamen vanuit verschillende posities. Een les is pas goed als de omgeving ook professioneel is.

Door deze zeven lessen is de online opleiding niet langer second best. Het is een volwaardig alternatief geworden voor het klassikale lesprogramma. Dit is nog maar het begin. Let maar op: online opleidingen worden steeds beter en steeds mooier!”

Les 4: betrek het publiek erbij

De technologie helpt om het publiek rechtstreeks te betrekken bij een online les. Denk aan een live chat, waarbij deelnemers online vragen stellen. Rechtstreeks meepraten op uitnodiging van de docent is ook mogelijk. De docent kan ook deelnemers verdelen in groepen en opdrachten laten uitvoeren, polls houden onder de groep, deelnemers ervaringen laten delen en debat live faciliteren. Actief meedoen is boeiender dan alleen kijken en luisteren.

>>> Tip: Bekijk onze HR Trainingen

Les 5: vertel story’s in plaats van les te geven

Een online opleiding heeft bijna meer aan een scriptschrijver dan aan een docent. Een verhaal vertellen is namelijk het geheim van een aantrekkelijke les. Deze wetmatigheid is van alle tijden, maar geldt des te meer voor digitale lessen. Verhalen nodigen uit tot luisteren. Daar wordt een les niet minder van, want een verhaal is net zo informatief als een les. Het verschil is de aanwezigheid van een spanningsopbouw. Een sterke onlineopleiding is daarom opgebouwd uit diverse storylines die de deelnemers letterlijk bij de les houden.

Les 6: van klasje tot town hall meeting

Waar het klasje een maximale bezetting kent van een stuk of twintig deelnemers, kunnen er online veel meer mensen deelnemen aan een opleiding. Online lessen kunnen wel duizend mensen of zelfs meer bedienen. Een volle digitale zaal vraagt om een andere aanpak door de docent. Zo wordt een interactief debat met de deelnemers moeilijker. Polls daarentegen worden juist interessanter, omdat ze de mening en de ervaringen peilen van een grotere groep.

Les 7: zet een sterk leermanagementsysteem in

Als deelnemer is het prettig als je na een opleiding gelijk de terugkoppeling ontvangt, bijvoorbeeld over de inhoud, persoonlijke scores, tips en administratieve zaken. Een learning management system (LMS) helpt alle leeractiviteiten en trainingen binnen een organisatie te beheren. Het systeem informeert over de prestaties van lopende en afgeronde opleidingen. Het is een continue bron voor verbetering van online lesgeven.

PW. Academy

      • De PW. Academy biedt vele online opleidingen. Je kunt kiezen uit een gevarieerd aanbod van programma's. Thuis online, maar toch klassikaal met andere cursisten. Ontdek de voordelen van een digitale werkplek!

    Agenda Online Opleidingen.

De redactie van PW. zorgt ervoor dat jij op de hoogte blijft van inspirerende en vooral betrouwbare vakinformatie over gerelateerde onderwerpen op gebied van HR en personeelsmanagement.

Zo voer je een verzuimgesprek

Zo voer je een verzuimgesprek

Verzuim is duur. Wanneer een werknemer dus een onverwachts hoog ziekteverzuim heeft, of zich opvallend vaak op bepaalde dagen in de week ziek meldt, is het tijd voor een goed gesprek.

Ingrid van Loon:  “In 2040 is een op de drie Nederlanders mantelzorger. Dat is gewoon een feit.”

Impact mantelzorg op werknemers blinde vlek bij werkgever

Nederland telt drie miljoen mensen die mantelzorg combineren met een baan. Een loodzware combinatie, die zorgt voor veel uitval. Een blinde vlek ook voor veel werkgevers. Hoe ziet de toekomst eruit?

Leidinggevende cruciaal in succes hybride werken

Leidinggevende cruciaal in succes hybride werken

Tijdens de coronapandemie gold een landelijk advies tot thuiswerken. Het lijkt misschien lang geleden, maar dit advies werd pas vijf kwartalen geleden ingetrokken, op 15 maart 2022 om precies te zijn. Hybride werken is het nieuwe normaal. De sleutel...

Zo geef je hybride werken vorm

Zo geef je hybride werken vorm

Welke effecten heeft het gedwongen thuiswerken gehad op onze manier werken? Wat zijn onze voorkeuren? Is hybride werken het nieuwe normaal? En hoe geven we dat vorm?

Zo focus je echt op de werknemer

Zo focus je echt op de werknemer

In het komende jaar zal in veel sectoren de personeelskrapte en het verloop van personeel toenemen. Het wordt steeds moeilijker om te voorzien in de capaciteitsbehoefte. Tijd dus om verloop te voorkomen. Maar hoe pak je dat aan?

Alcoholverslaving op de werkvloer

Alcoholverslaving op de werkvloer

Verslaving op de werkvloer komt veel vaker voor dan je denkt, weet jarenlang bedrijfsarts Gertjan Beens. Hoe moet HR omgaan met een alcoholverslaafde medewerker?

5 manieren om medewerkers met financiële stress te helpen

5 manieren om medewerkers met financiële stress te helpen

Hoge energieprijzen en inflatie leiden tot meer geldzorgen onder medewerkers, en veel werkgevers willen iets doen om te helpen. Werkgeversvereniging AWVN onderzocht welke praktische maatregelen populair zijn.

Japke-d. Bouma: 'Moeten we al die kantoren niet gewoon ombouwen tot woonruimte?'

Japke-d. Bouma: 'Moeten we al die kantoren niet gewoon ombouwen tot...

Mijmeren over het kantoorleven - dat is iets dat je aan NRC-columnist Japke-d. kunt overlaten. Ze sprak onlangs op het Jaarcongres SalarisNet, over het nut van kantoren in het post-coronatijdperk.