De meeste pensioenfondsen korten niet. Waarom is dat toch geen goed nieuws?

Pensioenfondsen hebben het door de lage rekenrente en de coronacrisis niet makkelijk. Toch hoeven ze veelal niet te korten in 2021. Maar dat wil niet zeggen dat er geen vuiltje aan de lucht is in pensioenland.

De meeste pensioenfondsen korten niet. Waarom is dat toch geen goed nieuws?

Dat zegt Robbert van Woerden, partner bij Themis Pensioen Professionals en hoofdredacteur van Pensioen & Praktijk. Van Woerden is een van sprekers tijdens de HR Actualiteitendag. Hoewel de wet voorschrijft dat pensioenfondsen bij een dekkingsgraad van 104 procent moeten korten, heeft minister Koolmees de bandbreedte voor dit jaar fors verruimd. Pas wanneer de dekkingsgraad onder de 90 procent zakt, moeten de fondsen het mes in de opgebouwde pensioenen zetten. Die situatie is voor de meeste fondsen niet aan de orde.

De HR Actualiteitendag gemist? Kijk de bijdrage van Robbert van Woerden terug op PW. pro

Toekomstige pensioenopbouw

Goed nieuws dus. Of toch niet? Van Woerden plaatst kanttekeningen bij al te veel optimisme. Want hoewel veel fondsen de huidige pensioenen ongemoeid kunnen laten, hebben ze wel gesneden in de opbouw van toekomstige pensioenen. En dat gaat niet om kleine bedragen. Zo is de opbouw voor het pensioenfonds van de vleesverwerkende industrie verlaagd van 1,56 procent naar 1,18 procent. Dat lijkt op het eerste gezicht misschien niet schokkend, maar is toch een verlaging van 24 procent.

Uitgesteld loon

Robbert van Woerden

"Stel dat je de ene maand 100 euro aan loon betaalt, maar de maand daarop nog maar 76 euro. Ik denk dat je werknemer dan heel boos wordt", zegt Van Woerden. "Maar op de een of andere manier gebeurt dat niet als het gaat om pensioen. Terwijl pensioen niets anders is dan uitgesteld loon."

En de vleesverwerkende industrie is niet eens de sector waar het pensioenfonds de hardste klappen krijgt. Van Woerden: "De schoonmaakbranche heeft het ook al niet zo makkelijk. Werknemers gaan daar een korting van 30 procent in de toekomstige opbouw tegemoet."

De absolute 'winnaars' in het kortingsrijtje zijn de medewerkers van de zorgverzekeraars. Hun pensioenfonds kort de toekomstige opbouw van pensioenen met 42 procent.

De HR Actualiteitendag gemist? Kijk de bijdrage van Robbert van Woerden terug op PW. pro

Pijn wordt niet verdeeld

De pijn wordt ongelijk verdeeld, vindt Van Woerden. "Dit gaat om de toekomstige opbouw. De gepensioneerden, dus degenen die hun pensioen al hebben opgebouwd,  worden niet gekort."

De volgende Actualiteitendagen zijn in oktober en november 2021.

Nicole Weidema

Nicole Weidema

Voormalig redacteur PW.

Nicole Weidema is voormalig (web)redacteur van PW.

Overname? Dit is wat er geldt voor uitzendkrachten

Overname? Dit is wat er geldt voor uitzendkrachten

Bij een overgang van onderneming, wat er geldt er dan voor uitzendkrachten? Gaan zij ook mee over?

Wijziging Participatiewet: meer uniformiteit

Wijziging Participatiewet: meer uniformiteit

De Participatiewet is aangepast om belemmeringen bij werkgevers weg te nemen. Daardoor moet het makkelijker worden om iemand met een arbeidsbeperking aan te nemen. Zo moet het aanvragen van subsidies of hulpmiddelen bij elke gemeente hetzelfde zijn.

Cédric Verschooten en Michael Neefs:  "We hebben dus betere kandidaten en minder bureaucratie, wat zorgt voor een betere ervaring."

Zo verbeterde en versnelde de Brusselse overheid het wervingsproces

Het Brussels hoofdstedelijk gewest weet met het initiatief Talent.brussels succesvol mensen aan te trekken voor overheidsbanen in tijden van enorme schaarste. De drijvende kracht daarachter is het HR-platform MyTalent, dat een persoonlijke...

Wet gelijke kansen bij werving en selectie - wat HR moet weten

Wet gelijke kansen bij werving en selectie - wat HR moet weten

Werkgevers moeten vastleggen hoe zij ervoor zorgen dat hun sollicitatieprocedure objectief verloopt, zodat er geen sprake is van discriminatie. Dat staat in het wetsvoorstel Wet gelijke kansen bij werving en selectie. Wat betekent deze wet voor HR?

De cruciale rol van HR bij nieuwe inrichting werkgeverschap

De cruciale rol van HR bij nieuwe inrichting werkgeverschap

Demografie, technologie, globalisering, samenleving en energie zijn de vijf krachten die de arbeidsmarkt de komende jaren zullen beheersen. Centraal Beheer wil met Open Netwerk daarop voortbouwen. Tom van Disseldorp en Noor Kok doen verslag.

Prinsjesdag 2022: 'Werk moet aantrekkelijker worden'

Prinsjesdag 2022: 'Werk moet aantrekkelijker worden'

Wat zijn de gevolgen van Prinsjesdag 2022 voor werkenden en werkgevers? Bij veel maatregelen staat vooral het financieel aantrekkelijker maken van werken centraal, zegt Christian Klein, adviseur Inkomensverzekeringen en duurzame inzetbaarheid bij...

WW-regeling op de schop: een overzicht

WW-regeling op de schop: een overzicht

Rutte IV wil de de WW gaan aanpassen en de verschillen tussen vast en flex verminderen. Doel is om zo de interne flexibiliteit en wendbaarheid van bedrijven te vergroten. Hoe ziet de regeling eruit en wat zijn de huidige regels voor de WW?

'Pensioencommunicatie hoort bij goed werkgeverschap'

'Pensioencommunicatie hoort bij goed werkgeverschap'

Pensioen is de duurste secundaire arbeidsvoorwaarde. Het is zonde als je je werknemers hier niet goed over informeert. "Zodra ze weten wat het inhoudt, vliegt de waardering voor de werkgever omhoog", zegt Hugo van Kuijeren van VLC & Partners.